– Den perfekte dekkoperasjon

<p>Foto: Scanpix</p>
Foto: Scanpix

Politiet er forbløffet over hvordan den 73 år gamle Josef F har greid å skjule de systematiske overgrepene mot sin datter i hele 24 år. Selv ikke kona visste noe, tror politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er den perfekte dekkoperasjon, sier førstestatsadvokat Gerhard Sedlacek ved påtalemyndigheten i den østerrikske regionen St. Pölten til NTB.

Mandag fastslo politiet at den omfattende incestsaken i det store og hele er oppklart. Men mange detaljer er fortsatt uklare.

Verste noensinne

Under en kaotisk pressekonferanse i Amstetten, ikke langt unna det tabloidpressen har kalt skrekkens hus, karakteriserte politiet saken som en av de verste forbrytelsene i landet noen gang.

– Den sprenger rammene for alt hva vi har sett, fastslo etterforskningsleder Franz Polzer.

Han gjorde det klart at den 73-årige Josef F. under avhør har tilstått hovedtrekkene i anklagene mot ham. Blant annet har han tilstått å være far til de sju barna som datteren Elisabeth F. har født i sitt 24 år lange fangenskap i familiens kjeller.

– Etter først å ha vært taus, har han nå vært beredt til å innrømme det han har gjort de siste 24 årene, sa Polzer.

Brente barnelik

Her holdt han datteren fanget i 24 år. (Foto: Scanpix)Her holdt han datteren fanget i 24 år. (Foto: Scanpix)

Polzer startet pressekonferansen med å gjennomgå det politiet vet om de omfattende overgrepene i familiens hus i den lille byen, to timers kjøring fra Wien.

Blant annet har Josef F. tilstått å ha kvittet seg med ett av barna, som døde kort tid etter fødselen, ved å brenne det opp i en ovn i huset. Polzer viste fram bilder av den nå verdensberømte kjelleren og forklarte hvordan overgrepsmannen skjulte inngangen og sikret den med en avansert, elektrisk lås.

Fortsatt gjenstår spørsmål om hvordan Josef F. har greid å holde overgrepene skjult. Blant annet hvordan den stadig eldre mannen har greid å forsørge barna.

– Det er spesielt når en eldre mann kjøper store mengder babymat og barneklær, sa Polzer.

Hadde leieboere

Til alt overmål har familien i løpet av disse årene hatt flere leieboere i huset, som tilsynelatende har ant fred og ingen fare.

– Jeg hørte ofte en form for skriking og barn som bråkte. Men jeg trodde alltid at det kom fra rommene til hans familie, kunne en av de tidligere leieboerne til tabloidavisen Kronen Zeitung mandag.

Også myndighetene får kritikk for ikke å ha sjekket familien godt nok. At tre av barna Elisabeth F. fødte ble hentet opp til besteforeldrene, og levde et normalt liv med dem, forbløffer. Også at det eldste av barna ble adoptert av Josef F. og hans kone, uten at noen fant moren.

– Hun ble ettersøkt, også gjennom Interpol. Men det var ingen øvrige signaler, verken på skolen eller andre steder, om at noe skulle være galt, sier førstestatsadvokat Gerhard Sedlacek.

Livstidsstraff

Tilstanden til den eldste datteren til den nå 42 år gamle Elisabeth F skal være alvorlig, men stabil. Det var innleggelsen av 19-åringen lørdag 19. april som førte til oppklaringen av den rystende overgrepssaken.

Med seg hadde hun et brev fra moren, som ba om at hun måtte bli undersøkt.

Men 19-åringens tilstand, og det faktum at hun ikke var registrert i noen journaler, gjorde legene mistenksomme.

Det som startet som en oppfordring i mediene til moren om å melde seg, førte til slutt at Josef F brakte også henne til sykehuset, hvor hun til slutt betrodde seg til politiet.

– Historien hennes var rystende også for erfarne politifolk, sier Polzer.

Josef F ble mandag ettermiddag fraktet vekk fra Amstetten til et fengsel i St. Pölten, hvor han skal bli fremstilt for varetektsfengsling.

Førstestatsadvokat Sedlacek sier det foreløpig er uklart hvor omfattende tiltalen mot 73-åringen blir, men anslår strafferammen til fra 20 år til livstid. (©NTB)

Personvernpolicy