Brustad lover strakshjelp til Ila-innsatte

<p>Foto: Scanpix</p>
Foto: Scanpix

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) lover at de psykisk syke fangene på Ila landsfengsel skal få behandling omgående.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har i løpet av helgen forsikret oss om at de aktuelle innsatte vil få behandling, sier Sylvia Brustad.

Sammen med justisminister Knut Storberget (Ap) møtte Brustad pressen mandag ettermiddag, for å svare på kritikken fra fengselsledelsen ved Ila landsfengsel.

Fengselsledelsen uttalte til NRK før helgen at de vurderte å melde Norge inn for den europeiske torturovervåkingskomiteen, på grunn av manglende behandling av fanger med alvorlige sinnslidelser.

Umenneskelig

Fengselsledelsen mener de begår grove overtramp mot svært syke innsatte som skulle hatt et psykiatrisk behandlingstilbud. For tiden har fengselet mellom sju og ni fanger med alvorlige sinnslidelser, ifølge fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

Dette er ikke et lovspørsmål. Dette handler om henvisninger og plassmangel, vi lurer oss selv hvis vi tror dette løses med en ny lov. For fanger som forsøker å skade seg selv eller begå selvmord har fengselet kun isolat og lærreimer å tilby.

– Det er en umenneskelig behandling av syke mennesker. Det som foregår er rettsstridig og i strid med europeiske menneskerettigheter, sier Bjarkeid.

Gjennomgang

De to statsrådene lover en rask gjennomgang av det de kaller «den akutte situasjonen» som har oppstått.

– Vi vil se på både henvisningspraksis og fleksibiliteten i systemet. For et mer langsiktig løp vil vi vurdere om det bør opprettes nye enheter, sier Brustad.

Men de to ministrene lover verken friske penger eller lovendringer i denne omgang.

– Dette er ikke et lovspørsmål. Dette handler om henvisninger og plassmangel, vi lurer oss selv hvis vi tror dette løses med en ny lov, sier Storberget.

Brustad holder imidlertid døren åpen for at det kan komme endringer i forbindelse med kriminalomsorgsmeldingen som etter planen skal legges fram i løpet av året.

Krever private løsninger

Stortingsrepresentant Inge Lønning (H) mener en viktig årsak til at behandlingstilbudene mangler, er at den rødgrønne regjeringen avviser private løsninger.

På spørsmål om det kunne bli aktuelt å ty til private løsninger for å avhjelpe situasjonen, svarte Brustad unnvikende, men fastslo at hun skulle rydde opp i situasjonen.

– Helsetjenesten må gå i seg selv. Det skal ikke være slik at de innsatte faller mellom to stoler, sier Brustad.

I dag har Justisdepartementet ansvar for å drive fengselsvesenet, mens Helse- og omsorgsdepartementet har ansvar for hjelpetjenestene til de innsatte. (©NTB)

Personvernpolicy