Elsker norske neser

Elsker norske neser
Elsker norske neser

Bruce Springsteen, David Byrne og Mark Lanegan har allerede trykket henne til sine bryst. Nicole Atkins er et stjerneskudd som for alvor er i ferd med å lande.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dere nordmenn har så flotte neser, proklamerer Atkins da ABC Nyheter møter artisten for en liten prat .

- Jeg har sett det før, for moren til kjæresten min er faktisk norsk, i tillegg bodde jeg sammen med to norske jenter da jeg studerte i Australia. Og nå ser jeg det igjen, smiler hun lurt, mens hun titter nysgjerrig på min helnorske nese.

I et forsøk på å skifte emne ber jeg henne fortelle om hvordan musikk-karrieren hennes skjøt fart.

- Mark Lanegan kontaktet meg etter å ha hørt en av låtene på min MySpace-sider. Jeg ble helt satt ut da det skjedde, jeg trodde ikke at det virkelig kunne være ham, men det var det, forteller Nicole Atkins (29) med en stolt mine.

- Og ikke lenge etterpå gjorde Josh Homme (Queens Of The Stone Age) det samme, legger hun til.

Atkins har dessuten sendt en ny låt til den tidligere Talking Heads-sjefen David Byrne, som kan resultere i samarbeid på en fremtidig plate.

Mørk Malmø-vinter

New Jerseys nye stjerne tar opp arven etter Bruce Springsteen og Patti SmithNew Jerseys nye stjerne tar opp arven etter Bruce Springsteen og Patti Smith

New Jersey-jenta Nicole Atkins er et talent vel verdt å notere seg også for folk flest. I forrige uke slapp hun sin debutplate «Neptune City ». ABC Nyheter møtte en opplagt, entusiastisk og våryr artist i full blomstring. Musikkmagasinet Rolling Stone plasserte Nicole på sin anerkjente «10 artists to watch»-liste allerede i 2006, og hennes TV- opptredener, blant annet på «Late Night med David Letterman» sist høst, blir skrytt opp i skyene i amerikanske medier.

Etter åtte år i utlendighet og en mørk vinter i Malmøs bakgård, er hun endelig klar med sin første langspiller «Neptune City». Albumet ble sluppet i USA allerede i fjor høst og ble møtt med strålende mottagelse hos kritikerne. Nå står Europa for tur.

Tittelen «Neptune City» er direkte relatert til området hvor Nicole er vokst opp; i bydelen Neptune i New Jersey.

- Å flytte tilbake til Neptune etter åtte år ga meg et nytt syn på hvor jeg er fra. Da jeg var yngre ønsket jeg meg bort fra New Jersey, men da jeg kom tilbake fikk jeg lyst til å skrive om røttene mine og hvor jeg stammer fra, forteller platedebutanten.

Hun røper at det å reise har gitt inspirasjon, og at hun har utviklet seg både musikalsk og artistmessig ved å ta noen år i utlandet. Atkins har blant annet studert i Australia, samt bodd i North Carolina og i New York de siste årene.

- I dag føles det som om jeg er en del av en ny scene i New Jersey. Vi har jo litt å forsvare, hevder hun, og peker på eldre størrelser som Bruce Springsteen og Patti Smith som også stammer fra området.

- Vi har de samme røttene og er influert av det samme, selv om vi befinner oss i helt forskjellige generasjoner, mener hun.

Drakk tequila med The Boss

Nicole Atkins forteller om en konsert hun holdt på en liten lokal klubb, hvor selveste Bruce Springsteen var til stede.

- Han kom opp til meg etter konserten og spanderte tequila. Han var begeistret, noe som selvsagt varmet voldsomt. Dessuten var han særdeles hyggelig og ga meg masse gode råd, avslører hun med et smil.

«Neptune City» ble spilt inn i de svenske byene Kalgerup og Malmø i løpet av vinteren 2006/07 med produsent Tore Johanson bak spakene. Han har tidligere blant annet jobbet med størrelser som New Order, The Cardigans, Franz Ferdinand, OK Og og Saint Etienne. Hennes første møte med Skandinavia var positivt, men innrømmer samtidig at det tidvis var tungt å befinne seg så langt hjemmefra i en årstid da alt er mørkt og grått.

- Det gråværet satte nok preg på meg mens jeg holdt på med innspillingen av låtene. Denne sinnsstemningen gjenspeiles nok også litt på platen. Stadig omgitt av tåke, for ikke å glemme de mange måkene, følte jeg meg ofte ganske alene i to-tretiden om natten. Jeg var ofte våken på den tiden fordi det var da jeg kunne snakke med folk hjemme på telefonen. Likevel føltes det litt tomt. Det var på et underlig vis både vakkert og skummelt på én gang.

Da Nicole fikk platekontrakt med Columbia Records, et av selskapene under SonyBMG-paraplyen, var det midt i en omfattende nedbemanningsperiode for selskapet.

- Det var en underlig tid. Jeg skrev kontrakt i en tid hvor «alle» fikk sparken på grunn av nedbemanning og dårlige tider. Det føltes både rart og litt urettferdig, minnes hun, men er glad for at selskapet likevel valgte å satse på henne

Inspirert av svensk folkemusikk

Mens Nicole jobbet med albumet, fikk hun også anledning til å sette seg inn i skandinaviske musikktradisjoner. Det hun spesielt bet seg merke i var den svenske folkemusikken, som for henne fremsto som et nytt og spennende musikalsk univers.

Svevende lettSvevende lett

- På platen er spesielt koringen et resultat av at jeg har latt meg inspirere av svensk folkemusikk, forteller Nicole.

- Ellers er det spesielt 60-tallsmusikk som har preget meg. Dagens musikalske landskap i Amerika avspeiler ikke det jeg driver med. Den stilen som spilles på radio er ikke noe jeg føler eller har lyst å være en del av.

Hun trekker frem folk som Scott Walker og Roy Orbison på typiske inspirasjonskilder fra svunnen tid.

- Men samtidig hører jeg masse på langt nyere musikk, som Moldy Peaches og en del innenfor den alternative countryscenen, som Wilco. Videre er låtskrivere som Cass Elliott fra The Mamas & The Papas en som har betydd mye for meg, mens Nick Cave, Leonard Cohen og Bruce Springsteen ikke er til å komme forbi. For øvrig setter jeg enorm pris på britiske band som Echo And The Bunnymen og The Smiths.

Atkins forteller at da hun gikk på videregående, var hun totalt hekta på engelske gitarbaserte band med et depressivt lydbilde.

- Den musikken representerte liksom en helt annen verden. Jeg skulle gjerne ha spilt inn en versjon av Echo And The Bunnymens «The Killing Moon». Den låten er en av de flotteste sangene jeg vet om.

Vil lage coveralbum

Hun synes i det hele tatt å ha en forkærlighet for coverlåter, og Nicole sier at hun godt kan tenke seg å spille inn en ren coverplate en gang.

- Vitsen med å gjøre noe sånt må selvsagt være at jeg kan tilføre låtene noe nytt. For det å kopiere originalen er poengløst, understreker hun.

- Hvilke låter kunne du tenkt deg å gjøre?

- Å, det er mange, svarer hun kjapt, og har tydeligvis tenkt gjennom spørsmålet tidligere, for hun ramser umiddelbart opp «Crystal Ship» og «You're Lost Little Girl» med The Doors, «Pissing In A River» av Patti Smith, «In Dreams» (Roy Orbison), «Born To Run» (Bruce Springsteen), «I'll Be Your Mirror» (Velvet Underground & Nico), «How Many More Times» (Led Zeppelin) og «Words Of Love» (The Mamas & The Papas). Og «Woman Is The Nigger Of The World» med John Lennon selvfølgelig. I tillegg står låter signert Pixies, Can og Françoise Hardy høyt på listen over ting hun gjerne vil tolke.

Hoppende glad for all oppmerksomhetenHoppende glad for all oppmerksomheten

Før Nicole Atkins eventuelt går i gang med å spille inn et coveralbum, skal hun promotere debutalbumet helt frem til begynnelsen av 2009. I tillegg kommer hun til å turnere mye med sitt faste band, The Sea, som allerede har holdt sammen i tre år.

I forbindelse med norgesvisitten byr Nicole Atkins & The Sea på en aldri så liten releasekonsert på Gamla i Oslo, hvor representanter fra media- og musikk-Norge er til stede. Bandet byr på en overbevisende forestilling, hvor Nicole og kompani for alvor får vist hva de er gode for. Det er ingenting å utsette på responsen hun blir møtt med fra bransjefolkene som overværer konserten.

- Hvor går veien videre?

- Neste steg er å få samlet de nye låtene mine, men det ligger nok et stykke frem i tid. Jeg skriver alltid på noe nytt og har allerede 17 nye sanger på gang, sier hun stolt og plukker opp en liten miniopptaker fra vesken sin med utdrag av en låt hun laget på hotellrommet like før møtet vårt.

Hun spiller av en kort snutt med gitar og nynning, men uten konkret tekst.

- Denne skal jeg spille for bandet, så får vi se om de liker utkastet. I så fall kommer ordene på plass etter hvert, ler hun.

- Er det noen musikere eller sangere der ute som du kunne tenkte deg å samarbeide med på fremtidige prosjekter?

- Å, javisst. Skulle gjerne ha gjort en duett sammen med Neil Young eller Leonard Cohen, innrømmer Atkins.

- Ellers skulle jeg ikke hatt noe i mot om Johnny Marr eller Mark Lanegan og Greg Dulli (som nå spiller sammen i The Gutter twins, journ.anm.) hadde takket ja til å bidra på min neste plate.

Det gjenstår å se om hun får sine ønsker oppfylt.


Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Coronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon
Siste nytt
23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilCoronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus