Den glemte krigens ofre

<p> Foto: Hilde Klemetsdal/Utenriksdepartementet.</p>
Foto: Hilde Klemetsdal/Utenriksdepartementet.

Denne fem år gamle jenta er en av utallige kvinner og barn som har blitt voldtatt under den blodige konflikten i Kongo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA
* Det sentralafrikanske landet Kongo var tidligere kjent som Belgisk Kongo og Zaire.
* Landet er på størrelse med Vest-Europa og har drøyt 60 millioner innbyggere.
* Hovedstaden Kinshasa ligger ved bredden av den store Kongo-elven og er hjem for rundt åtte millioner mennesker.
* På den andre elvebredden ligger Brazzaville, hovedstaden i nabolandet Republikken Kongo.
* Verdens nest største regnskogområde ligger delvis i Kongo, som også er svært rikt på mineraler.
* En svært liten del av inntektene fra skogs- og gruvedriften kommer lokalbefolkningen til gode.
* Det daværende Zaire ble styrt av diktatoren Mobutu Sese Seko i 32 år, før han ble styrtet av Rwanda-støttede opprørere i 1997. Opprørslederen Laurent Kabila ble innsatt som leder, men ble drept i 2001.
* Sønnen Joseph Kabila overtok som president, og vant i 2006 det første valget i landet på over 40 år.
* Borgerkrigen i Øst-Kongo kan ha kostet over fem millioner mennesker livet det siste tiåret.

(NTB)

Denne kvinnen skar av seg tommelen da hun ble alvorlig psykisk syk etter å ha vært offer for en gjengvoldtekt. Fotografiet er tatt ved et sykehus i Goma 26. november 2007. Foto: Scanpix/AP Photo/Themba Hadebe.Denne kvinnen skar av seg tommelen da hun ble alvorlig psykisk syk etter å ha vært offer for en gjengvoldtekt. Fotografiet er tatt ved et sykehus i Goma 26. november 2007. Foto: Scanpix/AP Photo/Themba Hadebe.

- Dette er ikke på noen måter en utypisk historie. Det har vært registrert voldtekter av barn helt ned i tre måneders alder, sier seniorrådgiver Sigve Ånderå i Pinsemenighetens ytremisjon til ABC Nyheter.

Den fem år gamle jenta på bildet ble voldtatt av en ukjent gjerningsmann. Hun er en av flere titalls tusen som har blitt ofre for seksualisert vold i Den demokratiske republikken Kongo de siste årene.

Jentas foreldre har samtykket til å stå frem med hennes historie og til publikasjon av fotografiet i utenlandske medier.

Sammen med den nyutnevnte ambassadøren til Angola og Kongo, Jon Vea, besøkte Ånderå fredag CAMPS, et prosjekt for voldtektsofre i Kongo. Senteret holder til i byen Kisangani, og drives av Pinsemenighetens ytremisjons (PYM) søsterkirke CELPA. Det er et av de største tiltakene knyttet til seksuell vold i DR Kongo, og har gitt hjelp til 30 000 kvinner siden oppstarten i 2003.

- I området rundt Kisangani hersker det blant enkelte en forestilling om at man ved å tvinge seg til sex med en mindreårig kan kvitte seg med hiv/aids. Mange, mange små barn er rammet, sier Ånderå.

«Verdenskrig»

Opprørssoldater lojale til den kongolesiske generalen Laurent Nkunda. 13. desember 2007. Foto: Scanpix/REUTERS/James Akena.Opprørssoldater lojale til den kongolesiske generalen Laurent Nkunda. 13. desember 2007. Foto: Scanpix/REUTERS/James Akena.

Krigen som raste i Den demokratiske republikken Kongo fra 1998-2003 har blitt beskrevet som «Afrikas verdenskrig.» En rekke naboland blandet seg inn i konflikten. Fremdeles pågår det kamper nord og øst i landet mellom et utall væpnede grupper. En ekstremt høy grad av seksualisert vold rammer sivilbefolkningen.

- Selv om krigen i flere områder er slutt fortsetter overgrepene. Moralen er brutt ned etter mange år med krig. I enkelte områder har det tidligere vært en skikk der far måtte ligge med sin datter før hun kunne bli seksuelt aktiv. Denne var nærmest utdødd, men har nå begynt å dukke opp igjen. Dette rammer jenter ned i 11-12 årsalderen, sier Ånderå.

- Øst-Kongo har vært verst rammet av denne typen vold. Særlig provinsene Sør- og Nord-Kivu der det har vært kamper med Interahamwe og andre militsgrupper som Mai-Mai. Men også andre områder er rammet.

FN anslår at det er 1,3 millioner internt fordrevne i de fire østlige provinsene i Kongo, og det er ofte disse sårbare flyktningene som rammes av ugjerningene.

- Det er fortsatt områder som er såpass utrygge at utenlandske hjelpeorganisasjoner ikke kan operere der, selv om enkelte lokale organisasjoner når inn, sier Ånderå.

- I forhold til konfliktområdene er voldtektene også en militær strategi. Man rammer familien på alle områder, ved at familier brytes opp, og kvinner utstøtes. Det har vært en strategi for å bryte ned moralen hos fienden. Samtidig har det også vært en bieffekt av udisiplinerte soldater, sier Ånderå.

Overfalles

En av dem holdt for munnen min mens de andre kledde av meg. Så holdt den andre personen meg nede mens den tredje voldtok meg vaginalt. - Selv når en gruppe kvinner henter ved eller vann midt på dagen risikerer de at bevæpnede menn overfaller dem, og tvinger en av dem ut i bushen for å voldta henne, sier gynekolog Martina Prager i en pressemelding fra Leger uten grenser.

Hun har jobbet ved Bon Marché-sykehuset, som Leger Uten Grenser driver i Ituri-distriktets hovedstad, Bunia. I Ituriprovinsen alene har mer enn 7000 mennesker blitt voldtatt de siste fire årene. De fleste ofrene er kvinner og jenter. Barn som er ute og leker, går hjem alene, eller rett og slett er alene hjemme risikerer alle å bli utsatt for seksualisert vold.

«Jeg var på vei til (sted X) i Bunia, der faren min bor. Da jeg kom til (sted Y), kom tre gutter ut av skogen og slepte meg inn i skogen. En av dem holdt for munnen min mens de to andre kledde av meg. Så holdt den andre personen meg nede mens den tredje voldtok meg vaginalt. De tre av dem byttet på å ligge oppå meg, så spurte to av dem om jeg visste hvem de var, og jeg sa jeg ikke visste det. En av dem tok meg til hans onkels hus (sted Z), der han voldtok meg hver dag i to uker.»

Skildringer kommer fra en 16 år gammel jente som ble angrepet av et tidligere militsmedlem i 2007, og er gjengitt i rapporten «Ituri - Civilians still the first victims» fra Leger uten grenser. Volden øst i Kongo er i en del tilfeller så motbydelig at det er vanskelig å beskrive den med ord. Den seksualiserte volden utføres av både militsgrupper og andre væpnede menn, og sammenbruddet i samfunnsstrukturene er enkelte steder total. Flere av ofrene har vært voldtatt av mer enn en gjerningsmann, enkelte opp til 14, og sliter med både psykiske og fysiske senskader.

Leger uten grenser har gjentatte ganger trukket frem konflikten i Kongo som en av verdens underrapporterte humanitære kriser.

FN

Den største FN-styrken i verden er utplassert i DR Kongo. Foto: Scanpix/AP Photo/Schalk van Zuydam.Den største FN-styrken i verden er utplassert i DR Kongo. Foto: Scanpix/AP Photo/Schalk van Zuydam.

- Vår største utfordring er å gjøre slutt på den forferdelige volden mot kvinner og barn, og å beskytte de sivile, sa sjefen for FN-styrkene i Kongo, Alan Doss, til ABC Nyheter i Kinshasa forrige uke.

Han leder verdens største FN-styrke med 17 000 soldater. Likevel beskriver Doss det som å ha «én politimann til å patruljere hele Manhattan og litt av Brooklyn.» Kongo er på størrelse med Vest-Europa. Fredag meldte ABC Nyheter at Doss gjerne skulle sett norske ingeniørstyrker som del av FN-hæren.

Les også: - Skulle gjerne sett norske styrker i Kongo

- Volden har i hovedsak vært assosiert med ulike væpnede grupper, men sannheten er at også de offisielle sikkerhetsstyrkene har vært innblandet i denne typen overgrep. Noe av det vi jobber med er å bedre innsatsen til regjeringsstyrkene, og å gi dem opplæring i grunnleggende menneskerettigheter, sier Doss.

- Det vil kreve tid og tålmodighet å komme frem til en politisk løsning på konflikten.

FN-styrkene i Kongo har i år vært i åpne kamper med en styrke ledet av opprøreren Laurent Nkunda. Også Mai Mai-gruppene og hutugerilja fra Rwanda er innblandet i kampene.

- Alle disse væpnede gruppene utgjør en trussel mot staten dersom de ikke avvæpnes og oppløses. Vi regner med at det er omkring 20-25 000 væpnede medlemmer av disse gruppene, sier Doss.

Intervjuet med Doss ble gjort ved den svenske ambassaden i Kinshasa torsdag i forrige uke. Mandag melder BBC News at pakistanske og indiske medlemmer av FN-styrkene i Kongo anklages for å ha væpnet militsgrupper og bidratt til smugling av gull og elfenben. Marokkanske FN-styrker ble i 2006 anklaget for voldtekt, pedofili og menneskehandel.

Øst-Kongo

Uganda og Rwanda har fremdeles betydelig innflytelse i den delen av Øst-Kongo der de tidligere hadde full militær kontroll. Rwanda oppfatter huturebellene i Øst-Kongo (ex-FAR og Interahamwe) som en trussel mot landets sikkerhet. Disse gruppene var ansvarlige for folkemordet i Rwanda i 1994. Landet er også skeptiske til regjeringshæren, som inneholder gamle elementer av Interahamwe.

- Nøkkelen til en løsning på denne konflikten er en bedring av forholdet til Rwanda, at Rwanda bidrar til avvæpning av de tutsidominerte styrkene og at Kongo bidrar til en avvæpning av de hutudominerte styrkene, sa utviklingsminister Erik Solheim til ABC Nyheter torsdag.

- I tillegg er det viktig at FN bidrar til en bedre sikring av de sivile som er utsatt for disse militsgruppene.

I løpet av 2007 gjennomførte regjeringshæren flere aksjoner mot opprørsgruppene med støtte fra FN-styrkene, og det er satt i gang forhandlinger med opprørslederen Laurent Nkunda etter at regjeringshæren led et sviende nederlag mot hans Congres National pour la défense du peuple (CNDP). Det er undertegnet en fredsavtale mellom regjeringen, CNDP og andre væpnede grupper. Den vil trolig redusere konfliktnivået i Nord Kivu-provinsen, men til tross for avtalen er det meldt om nye sammenstøt mellom Nkundas styrker og de såkalte Mai-Mai-gruppene.

President Joseph Kabila er fullstendig avhengig av FNs fredsbevarende styrker MONUC for å bevare noenlunde stabilitet i Øst-Kongo. Mandatet til styrken er forlenget ut 2008.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:45 3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43 Serbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:20 70–80 personer isolert etter steinras i Sauda04:12 Ingen lokalt smittede i Kina02:22 Seks nordmenn på koronafritt kontinent02:01 Kombinert-ansatte permitteres01:39 Syrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33 Omfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54 Tidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51 Lampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39 Over 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14 Trump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51 Trump har signert omfattende krisepakke21:45 Ahus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21 Skolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56 AUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26 Fem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18 Svensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37 Fire døde på nederlandsk cruiseskip19:21 Oddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13 EU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36 Serviceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23 Mann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18 Derfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40 Historisk høy oppslutning om Trump17:39 Syklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14 «Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13 Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45 Ødegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40 Giske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33 Oljeprisen på det laveste siden 200316:22 Norge henter ikke hjem soldater16:02 WHO starter coronastudie i Norge15:39 Skiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35 Italienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32 Gamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58 Nytt system for distribusjon av verneutstyr14:48 Høyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38 Økende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21 Nkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21 Jensen-saken tatt opp til doms14:19 Coronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15 Yngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01 Sverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01 Avsporing på Dovrebanen13:50 Kina stenger grensene for utlendinger13:31 Narkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57 Nye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56 Budsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46 Dødstallet i Spania stiger12:45 Solberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31 Boris Johnson er smittet av coronaviruset12:20 Regjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19 Regjeringen forlenger dagpengeperioden11:57 Høy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46 Kvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37 Nødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36 Tallet på døde øker i Iran11:25 Storsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19 Mann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18 Titusener av turister strandet i Asia10:54 Over 1.000 coronasmittede i Russland10:53 Norway Chess utsatt til oktober10:52 Krekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48 India kutter renten for å stimulere økonomien10:42 Oppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42 Nesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25 Politet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07 Solid børsoppgang i Tokyo10:07 Oslo Børs faller fredag10:06 23-åring døde i kajakkulykke på Mjøsa09:44 Kunde fikk ikke kjøpt truser fordi de ligger på belgisk side09:14 Jordmorforbundet beroliger gravide som har corona-frykt09:13 To barn og en mann funnet døde i brennende bil i Sverige09:11 Regjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter09:10 FA avbryter seriespill og annullerer resultater09:08 NHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter09:07 LO: – Viktig å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk09:07 Listhaug: Krisepakke gir for lite svar09:06 Vedum vil ha mer langvarig kriseordning09:05 Bankene får ansvar for å fordele krisepenger07:49 Coronakrisen kan gi restskatt neste år07:07 Roper varsko over tapt pengestøtte06:54 Neppe VM-kamp for Carlsen i desember06:43 Maduro advarer USA etter siktelse om narkosmugling
Siste nytt
12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43VerdenSerbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:20Norge70–80 personer isolert etter steinras i Sauda04:12VerdenIngen lokalt smittede i Kina02:22NorgeSeks nordmenn på koronafritt kontinent02:01SportKombinert-ansatte permitteres01:39NorgeSyrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33VerdenOmfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54VerdenTidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51SportLampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39VerdenOver 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14NorgeTrump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51NorgeTrump har signert omfattende krisepakke21:45NorgeAhus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21VerdenSkolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56NorgeAUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26NorgeFem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18NorgeSvensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37VerdenFire døde på nederlandsk cruiseskip19:21Helse og livsstilOddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13Helse og livsstilEU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36NorgeServiceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23NorgeMann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18NorgeDerfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40NorgeHistorisk høy oppslutning om Trump17:39NorgeSyklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14Helse og livsstil«Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13NorgeMärtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45SportØdegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40PengerGiske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33NorgeOljeprisen på det laveste siden 200316:22NorgeNorge henter ikke hjem soldater16:02NorgeWHO starter coronastudie i Norge15:39SportSkiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35VerdenItalienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32SportGamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58Helse og livsstilNytt system for distribusjon av verneutstyr14:48NorgeHøyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38SportØkende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21PengerNkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21NorgeJensen-saken tatt opp til doms14:19Helse og livsstilCoronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15NorgeYngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01Helse og livsstilSverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01NorgeAvsporing på Dovrebanen13:50VerdenKina stenger grensene for utlendinger13:31VerdenNarkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57SportNye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56PengerBudsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46VerdenDødstallet i Spania stiger12:45PolitikkSolberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31PolitikkBoris Johnson er smittet av coronaviruset12:20ReiseRegjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19PengerRegjeringen forlenger dagpengeperioden11:57NorgeHøy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46NorgeKvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37PengerNødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36VerdenTallet på døde øker i Iran11:25SportStorsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19NorgeMann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18ReiseTitusener av turister strandet i Asia10:54VerdenOver 1.000 coronasmittede i Russland10:53SportNorway Chess utsatt til oktober10:52PolitikkKrekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48PengerIndia kutter renten for å stimulere økonomien10:42NorgeOppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42PengerNesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25MotorPolitet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07PengerSolid børsoppgang i Tokyo10:07PengerOslo Børs faller fredag10:06Norge23-åring døde i kajakkulykke på Mjøsa09:44VerdenKunde fikk ikke kjøpt truser fordi de ligger på belgisk side09:14Helse og livsstilJordmorforbundet beroliger gravide som har corona-frykt09:13VerdenTo barn og en mann funnet døde i brennende bil i Sverige09:11PengerRegjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter09:10SportFA avbryter seriespill og annullerer resultater09:08PengerNHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter09:07PengerLO: – Viktig å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk09:07PolitikkListhaug: Krisepakke gir for lite svar09:06PolitikkVedum vil ha mer langvarig kriseordning09:05PengerBankene får ansvar for å fordele krisepenger07:49PengerCoronakrisen kan gi restskatt neste år07:07PengerRoper varsko over tapt pengestøtte06:54SportNeppe VM-kamp for Carlsen i desember06:43VerdenMaduro advarer USA etter siktelse om narkosmugling
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus