Den glemte krigens ofre

Foto: Hilde Klemetsdal/Utenriksdepartementet.
 Foto: Hilde Klemetsdal/Utenriksdepartementet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDenne fem år gamle jenta er en av utallige kvinner og barn som har blitt voldtatt under den blodige konflikten i Kongo.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FAKTA
* Det sentralafrikanske landet Kongo var tidligere kjent som Belgisk Kongo og Zaire.
* Landet er på størrelse med Vest-Europa og har drøyt 60 millioner innbyggere.
* Hovedstaden Kinshasa ligger ved bredden av den store Kongo-elven og er hjem for rundt åtte millioner mennesker.
* På den andre elvebredden ligger Brazzaville, hovedstaden i nabolandet Republikken Kongo.
* Verdens nest største regnskogområde ligger delvis i Kongo, som også er svært rikt på mineraler.
* En svært liten del av inntektene fra skogs- og gruvedriften kommer lokalbefolkningen til gode.
* Det daværende Zaire ble styrt av diktatoren Mobutu Sese Seko i 32 år, før han ble styrtet av Rwanda-støttede opprørere i 1997. Opprørslederen Laurent Kabila ble innsatt som leder, men ble drept i 2001.
* Sønnen Joseph Kabila overtok som president, og vant i 2006 det første valget i landet på over 40 år.
* Borgerkrigen i Øst-Kongo kan ha kostet over fem millioner mennesker livet det siste tiåret.

(NTB)

Denne kvinnen skar av seg tommelen da hun ble alvorlig psykisk syk etter å ha vært offer for en gjengvoldtekt. Fotografiet er tatt ved et sykehus i Goma 26. november 2007. Foto: Scanpix/AP Photo/Themba Hadebe.Denne kvinnen skar av seg tommelen da hun ble alvorlig psykisk syk etter å ha vært offer for en gjengvoldtekt. Fotografiet er tatt ved et sykehus i Goma 26. november 2007. Foto: Scanpix/AP Photo/Themba Hadebe.

- Dette er ikke på noen måter en utypisk historie. Det har vært registrert voldtekter av barn helt ned i tre måneders alder, sier seniorrådgiver Sigve Ånderå i Pinsemenighetens ytremisjon til ABC Nyheter.

Den fem år gamle jenta på bildet ble voldtatt av en ukjent gjerningsmann. Hun er en av flere titalls tusen som har blitt ofre for seksualisert vold i Den demokratiske republikken Kongo de siste årene.

Jentas foreldre har samtykket til å stå frem med hennes historie og til publikasjon av fotografiet i utenlandske medier.

Sammen med den nyutnevnte ambassadøren til Angola og Kongo, Jon Vea, besøkte Ånderå fredag CAMPS, et prosjekt for voldtektsofre i Kongo. Senteret holder til i byen Kisangani, og drives av Pinsemenighetens ytremisjons (PYM) søsterkirke CELPA. Det er et av de største tiltakene knyttet til seksuell vold i DR Kongo, og har gitt hjelp til 30 000 kvinner siden oppstarten i 2003.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I området rundt Kisangani hersker det blant enkelte en forestilling om at man ved å tvinge seg til sex med en mindreårig kan kvitte seg med hiv/aids. Mange, mange små barn er rammet, sier Ånderå.

«Verdenskrig»

Opprørssoldater lojale til den kongolesiske generalen Laurent Nkunda. 13. desember 2007. Foto: Scanpix/REUTERS/James Akena.Opprørssoldater lojale til den kongolesiske generalen Laurent Nkunda. 13. desember 2007. Foto: Scanpix/REUTERS/James Akena.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigen som raste i Den demokratiske republikken Kongo fra 1998-2003 har blitt beskrevet som «Afrikas verdenskrig.» En rekke naboland blandet seg inn i konflikten. Fremdeles pågår det kamper nord og øst i landet mellom et utall væpnede grupper. En ekstremt høy grad av seksualisert vold rammer sivilbefolkningen.

- Selv om krigen i flere områder er slutt fortsetter overgrepene. Moralen er brutt ned etter mange år med krig. I enkelte områder har det tidligere vært en skikk der far måtte ligge med sin datter før hun kunne bli seksuelt aktiv. Denne var nærmest utdødd, men har nå begynt å dukke opp igjen. Dette rammer jenter ned i 11-12 årsalderen, sier Ånderå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Øst-Kongo har vært verst rammet av denne typen vold. Særlig provinsene Sør- og Nord-Kivu der det har vært kamper med Interahamwe og andre militsgrupper som Mai-Mai. Men også andre områder er rammet.

FN anslår at det er 1,3 millioner internt fordrevne i de fire østlige provinsene i Kongo, og det er ofte disse sårbare flyktningene som rammes av ugjerningene.

- Det er fortsatt områder som er såpass utrygge at utenlandske hjelpeorganisasjoner ikke kan operere der, selv om enkelte lokale organisasjoner når inn, sier Ånderå.

- I forhold til konfliktområdene er voldtektene også en militær strategi. Man rammer familien på alle områder, ved at familier brytes opp, og kvinner utstøtes. Det har vært en strategi for å bryte ned moralen hos fienden. Samtidig har det også vært en bieffekt av udisiplinerte soldater, sier Ånderå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfalles

En av dem holdt for munnen min mens de andre kledde av meg. Så holdt den andre personen meg nede mens den tredje voldtok meg vaginalt. - Selv når en gruppe kvinner henter ved eller vann midt på dagen risikerer de at bevæpnede menn overfaller dem, og tvinger en av dem ut i bushen for å voldta henne, sier gynekolog Martina Prager i en pressemelding fra Leger uten grenser.

Hun har jobbet ved Bon Marché-sykehuset, som Leger Uten Grenser driver i Ituri-distriktets hovedstad, Bunia. I Ituriprovinsen alene har mer enn 7000 mennesker blitt voldtatt de siste fire årene. De fleste ofrene er kvinner og jenter. Barn som er ute og leker, går hjem alene, eller rett og slett er alene hjemme risikerer alle å bli utsatt for seksualisert vold.

«Jeg var på vei til (sted X) i Bunia, der faren min bor. Da jeg kom til (sted Y), kom tre gutter ut av skogen og slepte meg inn i skogen. En av dem holdt for munnen min mens de to andre kledde av meg. Så holdt den andre personen meg nede mens den tredje voldtok meg vaginalt. De tre av dem byttet på å ligge oppå meg, så spurte to av dem om jeg visste hvem de var, og jeg sa jeg ikke visste det. En av dem tok meg til hans onkels hus (sted Z), der han voldtok meg hver dag i to uker.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skildringer kommer fra en 16 år gammel jente som ble angrepet av et tidligere militsmedlem i 2007, og er gjengitt i rapporten «Ituri - Civilians still the first victims» fra Leger uten grenser. Volden øst i Kongo er i en del tilfeller så motbydelig at det er vanskelig å beskrive den med ord. Den seksualiserte volden utføres av både militsgrupper og andre væpnede menn, og sammenbruddet i samfunnsstrukturene er enkelte steder total. Flere av ofrene har vært voldtatt av mer enn en gjerningsmann, enkelte opp til 14, og sliter med både psykiske og fysiske senskader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leger uten grenser har gjentatte ganger trukket frem konflikten i Kongo som en av verdens underrapporterte humanitære kriser.

FN

Den største FN-styrken i verden er utplassert i DR Kongo. Foto: Scanpix/AP Photo/Schalk van Zuydam.Den største FN-styrken i verden er utplassert i DR Kongo. Foto: Scanpix/AP Photo/Schalk van Zuydam.

- Vår største utfordring er å gjøre slutt på den forferdelige volden mot kvinner og barn, og å beskytte de sivile, sa sjefen for FN-styrkene i Kongo, Alan Doss, til ABC Nyheter i Kinshasa forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han leder verdens største FN-styrke med 17 000 soldater. Likevel beskriver Doss det som å ha «én politimann til å patruljere hele Manhattan og litt av Brooklyn.» Kongo er på størrelse med Vest-Europa. Fredag meldte ABC Nyheter at Doss gjerne skulle sett norske ingeniørstyrker som del av FN-hæren.

Les også: - Skulle gjerne sett norske styrker i Kongo

- Volden har i hovedsak vært assosiert med ulike væpnede grupper, men sannheten er at også de offisielle sikkerhetsstyrkene har vært innblandet i denne typen overgrep. Noe av det vi jobber med er å bedre innsatsen til regjeringsstyrkene, og å gi dem opplæring i grunnleggende menneskerettigheter, sier Doss.

- Det vil kreve tid og tålmodighet å komme frem til en politisk løsning på konflikten.

FN-styrkene i Kongo har i år vært i åpne kamper med en styrke ledet av opprøreren Laurent Nkunda. Også Mai Mai-gruppene og hutugerilja fra Rwanda er innblandet i kampene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Alle disse væpnede gruppene utgjør en trussel mot staten dersom de ikke avvæpnes og oppløses. Vi regner med at det er omkring 20-25 000 væpnede medlemmer av disse gruppene, sier Doss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Intervjuet med Doss ble gjort ved den svenske ambassaden i Kinshasa torsdag i forrige uke. Mandag melder BBC News at pakistanske og indiske medlemmer av FN-styrkene i Kongo anklages for å ha væpnet militsgrupper og bidratt til smugling av gull og elfenben. Marokkanske FN-styrker ble i 2006 anklaget for voldtekt, pedofili og menneskehandel.

Øst-Kongo

Uganda og Rwanda har fremdeles betydelig innflytelse i den delen av Øst-Kongo der de tidligere hadde full militær kontroll. Rwanda oppfatter huturebellene i Øst-Kongo (ex-FAR og Interahamwe) som en trussel mot landets sikkerhet. Disse gruppene var ansvarlige for folkemordet i Rwanda i 1994. Landet er også skeptiske til regjeringshæren, som inneholder gamle elementer av Interahamwe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nøkkelen til en løsning på denne konflikten er en bedring av forholdet til Rwanda, at Rwanda bidrar til avvæpning av de tutsidominerte styrkene og at Kongo bidrar til en avvæpning av de hutudominerte styrkene, sa utviklingsminister Erik Solheim til ABC Nyheter torsdag.

- I tillegg er det viktig at FN bidrar til en bedre sikring av de sivile som er utsatt for disse militsgruppene.

I løpet av 2007 gjennomførte regjeringshæren flere aksjoner mot opprørsgruppene med støtte fra FN-styrkene, og det er satt i gang forhandlinger med opprørslederen Laurent Nkunda etter at regjeringshæren led et sviende nederlag mot hans Congres National pour la défense du peuple (CNDP). Det er undertegnet en fredsavtale mellom regjeringen, CNDP og andre væpnede grupper. Den vil trolig redusere konfliktnivået i Nord Kivu-provinsen, men til tross for avtalen er det meldt om nye sammenstøt mellom Nkundas styrker og de såkalte Mai-Mai-gruppene.

President Joseph Kabila er fullstendig avhengig av FNs fredsbevarende styrker MONUC for å bevare noenlunde stabilitet i Øst-Kongo. Mandatet til styrken er forlenget ut 2008.