Røper ikke prislappen på kampfly

Røper ikke prislappen på kampfly
Røper ikke prislappen på kampfly
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil ikke si noe om hva Norge må betale for svenskenes kampfly Jas Gripen eller for amerikanske Joint Strike Fighter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag mottok forsvarsministeren anbudene fra de to flyprodusentene Saab og Lockh

eed Martin som konkurrerer om å få milliardkontrakten på leveranser av 48 nye jagerfly til det norske luftforsvaret.

Forsvarsministeren gjorde det klart at norske myndigheter ikke kommer til å kommentere innholdet i de to omfattende tilbudene nå. Hun ville ikke si noe om verken pris eller hvilken av de to tilbyderne som ligger best an til å få oppdraget.

– Begge kampflyene er interessante for Norges framtidige behov. Når det gjelder prisen, blir det helt feil av meg å oppgi den nå før vi har studert hva som ligger i de ulike tilbudene, sier Strøm-Erichsen.

Tettere samarbeid

Forsvarsminister Sten Tolgfors hadde tatt turen til Oslo mandag for å forsikre sin norske kollega om at den svenske regjeringen står hundre prosent bak det svenske kampflytilbudet fra jagerflyprodusenten Saab.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom Norge sier ja til det svenske tilbudet, vil det medføre et tettere militært og industrielt samarbeid mellom de to landene, sa Tolgfors.

Norske myndigheter vil at også Sverige skal kjøpe nye jagerfly, hvis avtalen mellom Norge og den svenske jagerflyprodusenten skal bli noe av.

Etter en demonstrasjon av de nye jagerflyene i Linköping onsdag i forrige uke sa forsvarsministeren at det er veldig viktig at også Sverige kjøper fly, både av hensyn til kostnadene og muligheten for å oppgradere flyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange formål

Forsvarsministeren understreker at Norge må ha et fly som tilfredsstiller de kravene Norge har. Kampflyet må kunne brukes til mange formål, for i motsetning til mange andre land, kan ikke Norge som er et lite land, ta seg råd til å ha mange ulike flytyper.

Nå skal regjeringen sette seg ned i lukkede rom og gå gjennom de to tilbudene. Da vil ikke bare kostnadene ved selve flykjøpene bli vurdert, men også kostnadene for hele livssyklusen til flyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strøm-Erichsen regner med at regjeringen vil ha bestemt seg for hvilket fly Norge skal gå for innen desember.

– Begge kandidatene fremstår som bedre nå enn de gjorde tidligere. Konkurransen har presset dem og det er bra, sier statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet.

Han avviser at et nei til amerikanerne vil føre til et dårligere forhold mellom Norge og USA

– Vi har et godt og bredt samarbeid med både USA og Sverige. Vår utenrikstenkning er ikke avhengig av en materiell anskaffelse, sier Barth Eide. (©NTB)