- Heller samtale enn fordømmelse

Søndag var Jonas Gahr Støre på omvisning i al-Turaif, gamlebyen i Riyadh. Foto: Hans Henrik Torgersen.
Søndag var Jonas Gahr Støre på omvisning i al-Turaif, gamlebyen i Riyadh. Foto: Hans Henrik Torgersen. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boikott og konfrontasjon er ikke løsningen, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter/Riyadh): Utenriksminister mener lærdommen fra Norges forhold til Kina også kan brukes på Saudi-Arabia. Derfor er han klokkerklar på at samarbeidet med Saudi-Arabia skal bli bedre, selv om Norge protesterer mot brudd på menneskerettigheter.

Inntil nå har Norge og Saudi-Arabia stort sett bare jobbet sammen innenfor olje og klima. Nå skal steget tas for å få et bredt politisk samarbeid på plass.

- Ønsker tettere samarbeid

Etter besøket i gamlebyen fikk Støre en tradisjonell arabisk kaffekanne av guiden.Etter besøket i gamlebyen fikk Støre en tradisjonell arabisk kaffekanne av guiden.

- Vi ønsker å ta forholdet til Saudi-Arabia et steg videre, opp på det politiske planet. De er viktige, og kommer til å bli enda viktigere i et klimaperspektiv. Den klimadialogen vi allerede har med Saudi-Arabia gir oss rom til å løfte dialogen opp på et høyere nivå, sa Jonas Gahr Støre til journalistene som fløy med ham til Riyadh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da han landet søndag ble han møtt av stedfortrederen til prins Saud al Faisal, som er utenriksminister i landet. Mandag møter han mektige medlemmer av kongefamilien, deriblant Kong Abdullah selv. Han treffer også utenriksministeren prins Saud al Faisal, sjefen for etterretningstjenesten prins Muqrin og guvernøren for Riyadh, prins Salman.

- Vi ønsker oss en bredere dialog, der vi også kan diskutere Midtøsten-problematikk, det sivile samfunnet, og ikke minst menneskerettigheter, sier Støre.

- Dialogen er veien

Støre sier han kommer til å ta opp konkrete menneskerettighetssaker med maktpersonene han møter, men før møtene finner sted, vil han ikke gå inn på hva han ønsker å si.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Saudi-Arabia har flere ganger straffet personer som var mindreårige da de begikk handlingen, som de senere har blitt dømt for. Det er ting som vi ikke mener er holdbart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at Støre vil ta opp konkrete saker i sine møter med saudiske myndigheter er han veldig klar på at han ikke vil komme viftende med en moralsk pekefinger.

Rikdommen i Saudi-Arabia skjules ikke.Rikdommen i Saudi-Arabia skjules ikke.

- Uansett når vi fører en slik dialog, så er det viktig at man setter seg godt inn hvorfor ting er som de er. Saudi-Arabia er et land som i løpet av 30-40 år har gått fra kamel til Cadillac. Det har vært en voldsom utvikling i landet. I tillegg er det en kultur som er så forskjellig fra den norske som man kan tenke seg, sier Støre.

”Norsk dobbeltmoral”

I en kronikk i Dagbladet lørdag tok studenten Sigmund Aas ved menneskerettighetsstudiet ved universitetet i Oslo hardt til orde mot det han ser på som Norges dobbeltmoral. Aas mener det er hyklersk at vi protesterer høylytt mot overgrep mot menneskerettighetene begått av Iran og Taliban, mens man i Saudi-Arabias tilfelle er en stille partner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er sterkt uenig i at vi ikke er tydelige. Det er vi. Men samtidig er jeg en sterk motstander av en boikott-tankegang. I tilfeller der man samarbeider med land som for eksempel Kina, så må man spørre seg hva er alternativet. Hvis alternativet er å fordømme, og ikke si et ord, så mener jeg det er veldig enkelt å se hva det fører til. Ingenting. Og det kan gjøre ting verre, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er heller ikke redd for den politiske prisen det kan ha, hvis kritikken mot et nært samarbeid med Saudi-Arabia skulle komme.

- Det får stå sin prøve. Et samarbeid gir oss mulighet til å påvirke utviklingen til Saudi-Arabia. Hvis vi ikke skal samarbeide, så skjer det ikke noe.

Libanon

Situasjonen i Libanon har blitt svært spent de siste månedene, og den lederen for den politiske fløyen av Hizbollah sa sist uke til ABC Nyheter at de forventer en israelsk invitasjon snarlig.

Saudi-Arabia har bestandig spilt en sentral rolle i Libanon, og Støre håper han får vite mer om hvordan Saudi-Arabia vurderer den spente situasjonen nå.

Mandag ettermiddag reiser utenriksministeren videre til Aserbadjan, for så å ende denne turen i Ankara, hvor han blir fra tirsdag til onsdag.