Åpen for alle - alltid

Solheim vil snakke miljø med Clinton og Obama

(Foto: Scanpix)
(Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) blinker ut Demokratenes landsmøte i Denver som et nøkkelmøte for å få til en ny, global klimaavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paris/Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): – Jeg planlegger å reise til Demokratenes landsmøte i Denver i august. Blant annet for å snakke miljø. Det er en unik mulighet til å snakke med en rekke innflytelsesrike personer, sier Solheim til NTB.

Uansett hvem som vinner presidentvalget til høsten, vil USA nærmest bestemme hvordan en ny, forpliktende klimaavtale vil kunne landes i København neste år, argumenterer Solheim. Hvis ikke amerikanerne tar ansvar, vil mange andre land, som Kina, kunne gjemme seg bak USA.

– Nøkkelen ligger i mangel på tillit til det internasjonale systemet. Alle er enige om at noe må gjøres, men vil dytte kostnadene over på andre. Det kan bare brytes ved at USA tar en ledende rolle, sier Solheim.

Miljøtjenester

Mandag skal den norske miljøvernministeren holde et innlegg om nettopp forholdet mellom de rike i-landene og de store, voksende u-landene, til brorparten av verdens miljøvernministre på en OECD-konferanse i Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solheim er bedt spesielt om å snakke om temaet, men vil også tale varmt for opprettelsen av en global mekanisme for kjøp av miljøtjenester, ved siden av handelssystemet for klimakvoter.

– Jeg reiser til Paris fra Kongo, som har en stor regnskog å ta vare på. Men ingen kan forvente at man skal be verdens fattige om å betale for å ta vare på miljøet, sier miljøvern- og bistandsministeren.

Solheim ser for seg at kjøp av enkelte slike miljøtjenester skal kunne gå inn i klimakvotesystemet. Men kjøpe av slike tjenester vil også gjelde områder som ikke er direkte klimarelevant, som biologisk mangfold, vern av dyrearter og verneverdig naturområder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor trenger vi egne mekanismer. Det trengs fortsatt tenkning rundt dette og utredninger er satt i gang. Men det skjer mye på området, sier Solheim.

Biodrivstoff

I tillegg vil trolig den siste tidens hete debatt om biodrivstoff og påvirkningen på verdens matvarepriser skape debatt i Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste ukene har toneangivende politikere som britenes statsminister Gordon Brown bedt EU om å gå igjennom satsingen på biodrivstoff på nytt, for å undersøke effekten den har på matvareprisene.

Solheim hevder Norge lenge har hatt et edruelig forhold til biodrivstoff og ikke holdt en slik satsing fram som det eneste saliggjørende. Samtidig mener han den pågående debatten er unyansert.

– Man rører alt mulig biodrivstoff sammen og kaller det det samme, sier Solheim som understreker at det er stor forskjell på typer av biodrivstoff.

Positiv mulighet

– Mais til biodrivstoff dyrket på god jord i USA er dårlig miljøpolitikk, mens det Brasil driver med er noe annet. Jeg ser på biodrivstoff som en positiv mulighet for å bekjempe klimaendring, men det er først når man får fram andre generasjons biodrivstoff, sier Solheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil da være snakke om energi fra blant annet skogavfall og planterester, istedenfor fra mat. Men slikt biodrivstoff ligger foreløpig langt fram i tid.

Norge er for tiden i tett kontakt med EU-systemet, som Solheim kaller den mest dynamiske kraften innen arbeidet med bærekraftige retningslinjer biodrivstoff. EU har satt seg mål om at 10 prosent av energiforbruket skal komme fra biodrivstoff innen 2020. (©NTB)