Lyttelua 49,3 (Apropos angst)

Lyttelua feirer 49,3 uten sine faste følgesvenner, men gode musikktips får du likevel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lyttelua henger over stigen. Han fester den siste tegnestiften oppe til høyre på plakaten. Lua blir stående på stigen å betrakte bilde av mannen som betyr mer for Lua enn noen annen. Jeg kan høre at han prater med seg selv samtidig som han slenger ut en fin liten latter som triller av gårde uten å se seg tilbake.

Jeg kremter lavt for ikke å skremme den lille luetassen. Han snur seg og stirrer. Fra å være en søt liten Lue som i skjul prater med helten sin, forvandles han til Tøffelua.

- Hva faen erre ru vil, ditt hjerneløse krek. Jeg kan se at rødmen sprer seg som ild i garnet.

- Jeg studere din feminine side. Du var så søt da du strøk støv av plakaten.

- Hopp i havet, din skrotnisse.

- Jeg kom for å gratulere, selvfølgelig.

- Gratulere?

- Ja, gratulere med Lyttelua nummer 50.

- Hva faen prater du om! Lyttelua 50 er den 25 mai. Følger du ikke med, eller? Lua ser på meg med et blikk så olmt at jeg nesten mister pusten.

- 25 mai?

- Herregud, må du ha det inn med teskje? 50-årsdagen til Paul Weller. Lua rister så hardt på hodet at han nesten mister lua.

- Nå har det seg sånn at forrige ukes Lyttelua var nummer 49 i rekken, og da er det vel....

- Hopp i havet. Ja, og du. Jeg vil at Plura skal være med i radioprogrammet fremover. Hver jævla sending. Skjønner du?

Det smeller i døra. Jeg kan høre at den uforskammede lille tassen skjeller ut gamle fru Berg før ytterdøren i første etage slår igjen som et piskeslag uten adresse.

Kenneth Jönsson: Promobabe i VME


Hellacopters - Head Off
Første gang jeg hørte denne avskjedsskiva til svenske Hellacopters på nettet trodde jeg, på lik linje med de aller fleste musikkanmelderne i Norge, at dette var tolv nye låter fra Nicke Andersson, og at han dermed hadde skrevet bortimot sitt beste album noensinne som bandets svanesang.

Nå viser det seg jo selvsagt at skiva består av tolv ganske obskure coverlåter, men det gjør jo ikke plata noe mindre tøff for det. Nicke og co har valgt å hedre noen av de mindre kjente svenske bandene som har vært til inspirasjon for Hellacopters opp gjennom årene, som f.eks, The Demons, The Peepshows, The Robots og The Majarahas, samt noen litt mer kjente amerikanske inspirasjonskilder som Dead Moon, New Bomb Turks og The BellRays. Låtmaterialet er av ypperste klasse, og uansett om det ikke er originalmateriale er låtene uansett dynket i Hellacopters' umiskjennelige Grande Rock. Uten tvil vårens tøffeste rockeplate, og den perfekte kompanjong til solbriller sent på kvelden og store mengder øl.

Sailorine - Girl In Sailorsuit
Litt egenpromotering må til. Den siste artisten jeg har signet til Voices Of Wonder sin countryavdeling er det store talentet Sailorine, eller Ingunn Ringvold som hun egentlig heter, fra Larvik. Platen ble ferdig mastret sist uke og skal slippes i september. Albumet består av et knippe låter spilt inn i Oslo sammen med Ila Auto og tre låter spilt inn i Los Angeles med Mark Olson og hans band. Resultatet har blitt en vanvittig vakker plate som bør gå rett hjem til fans av Gillian Welch, Alison Krauss, Emmylou Harris og Dixie Chicks. De som liker dette kan glede seg stort til september, og i mellomtiden har man mulighet til å se Ingunn som en del av Mark Olsons band på Norwegian Wood søndag 15 juni, og som Sailorine på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg i juli.

James Taylor - Mud Slide Slim And The Blue Horizon

James Taylor konserten i Oslo Konserthus sist mandag var en noe blandet fornøyelse; det vekslet fra det smått geniale til det noe pinlige med utallige unyttige anekdoter som aldri tok slutt og et ganske meningsløst lysbildeshow. Men som sagt, noen høydepunkt klarte heldigvis å smyge seg inn innimellom standup-komikken og familiebildene. Min favorittsang av James Taylor, «You Can Close Your Eyes» (også gjort i en uforglemmelig versjon av Linda Ronstadt) fra 1971 skiva Mud Slide Slim And The Blue Horizon, ble konsertens aller siste låt og da var mye av kvelden reddet for undertegnede.

Det var også med stor beundring man kunne konstatere at mannen synger like bra i 2008 som han gjorde i 1971... Uansett så er denne skiva en av hans aller beste, selv om den nok kommer noe i skyggen av Sweet Baby James som kom ut året i forveien. I tillegg til «You Can Close Your Eyes» inneholder skiva også hans versjon av Carole King's «You've Got A Friend» (et annet høydepunkt fra konserten) og «Hey Mister, That's Me Up On The Jukebox» (som også er å finne i en nydelig Linda Ronstadt innspilling).

Elvis Presley - Aloha From Hawaii (deluxe edition)
Det hender Lua gjør mer enn å bare lytte, og fredag kveld var det duket for gjensyn med en av tidenes aller beste konsertfilmer - Elvis sin konsert fra Hawaii 14 januar 1973. Vi får se Kongen i en av hans siste klassiske konserter før det begynner å gå raskt i nedoverbakke, og de gåsehudfremkallende øyeblikkene er mange. «You Gave Me A Mountain», «Suspicious Minds» og «An American Trilogy» er vel de fremste bevisene på at det bare var, og alltid vil være, én Konge. Minst like fett er det å se det klassiske T.C.B. bandet med James Burton, Ronnie Tutt, Jerry Scheff og Glen D. Hardin i full utfoldelse. Pensum, rett og slett.

Stein Henrik Olaussen: Musikkanmelder, ABC Nyheter


The Mae Shi - HLLLYH

Forestill deg at The Rapture og Architecture In Helsinki lagde en plate sammen, og fikk The Blood Brothers til å stå for arrangementene. Da ville du kanskje fått noe som kan minne om The Mae Shis «HLLLYH». Vilter elektropunk som spiller på livsglede og dødsangst om hverandre. Det låter spastisk, spontant og friskt, og albumet har en energi som til tider er overveldende. Introen på åpningslåta «Lamb And Lion» minner om begynnelsen på «Baba O'Reilly», men fortsettelsen minner mer om det som må ha foregått i hodet på Jimmy i «Quadrophenia» under speed-trippene hans.

«HLLLYH» er kanskje en partyplate. Nei, «HLLLYH» er definitivt en partyplate. Men det later til å ligge noe annet enn bare ungdommelig livsglede i bakgrunnen når de med sine skingrende stemmer hyler «He said burn 'em up, salt the earth, do it fast, make it hurt / Forget about salvation / they've got a new destination» , «forecast death and destruction / forecast bodies line the streets» og "don't be troubled it'll be over / when you die». Angsten ligger i lufta, med andre ord, men The Mae Shi klarer å pakke den inn i musikk som får deg til å glemme den. Nok en god grunn til å dra på Øya i år, med andre ord.

Tilly And The Wall - Wild Like Children

Apropos angst: Jeg plukket opp Tilly And The Walls debutalbum for en liten stund siden. «Wild Like Children» oser av en litt annen form for angst enn det «HLLLYH» gjør, men en minst like utbredt en: Fylleangst. «40 ounces is never enough / we wanna pass out in your yard» synger de i «Nights of the Living Dead», og hele albumet er i stor grad både en vemodig hyllest til og en bitter elegi for alt man går igjennom når man er ung, fri og livstørst. Bandet har sterke koblinger til Bright Eyes/Conor Oberst, og jeg skal ikke påstå at det ikke høres. Men det er jo en god ting, spør du meg.

Naiv indiepop er så å si et etablert begrep i musikkjournalistikken, og et bedre eksempel enn Tilly And The Wall skal man vel lete lenge etter. Små, søte og vemodige melodier fyller hele plata, og den gjør seg både på nachspiel og på late soldager. Rett og slett en knallkoselig, om en litt trist og mørk, samling musikk. Og nevnte jeg at de ofte bruker en stepper (tap dancer, altså) i stedet for trommis? Sprekt.

Rancid - ...And Out Come The Wolves

Bergensværet har vist seg fra sin beste side den siste uka, og sola har strålt om kapp med studentene i parkene. Og det sikreste vårtegnet jeg veit om er at «...And Out Come The Wolves» plukkes fram fra hylla. Ja vel, Rancid er kanskje sortert under «Punk» i mange platebutikker og -samlinger, men sjelden har jeg hørt så god feelgood-stemning som denne plata byr på. I 1995 plukket Rancid inspirasjon fra The Clash og The Specials og lagde denne perlen av en ska/pop/punk-klassiker.

Verken tekstene eller musikken er spesielt oppsiktsvekkende, men«...And Out Come The Wolves» har en helt uovertruffen sjarm og ekthet. Man blir rett og slett glad i de små historiene om unge menn på kant med loven («Time Bomb»), smådeppa damer («Ruby Soho»), henging på hjørnet («Olympia, WA.») og stedet man kommer fra, enten man vil eller ei («Journey to the End of East Bay»). Nå som Joe Strummer er død og Pete Doherty er, eh, Pete Doherty er det like greit å gå litt bakover i tid når man vil ha litt skranglete ska/punk-pop, og dette er prima vare. «...And Out Come The Wolves» var fast inventar i stereoen den sommeren jeg nettopp hadde fått lappen, og fortsatt gir denne plata meg følelsen av sommer, frihet og endeløse muligheter. Dette er en obligatorisk plate i enhver god platesamling.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:45 Riksvei 13 over Vikafjell i Vestland stengt grunnet skred19:34 Familiens sang om corona tar internett med storm: – Vi har åpenbart truffet en nerve19:26 Over 100.000 coronadødsfall i verden19:02 Brannvesenet vurderer tidligere bålforbud18:44 Høyeste antall nye coronadødsfall i Storbritannia så langt18:36 Kontroll på skogbrann i Moss18:21 – Den som kontrollerer denne, kontrollerer også verdens skjebne17:34 Mann siktet for drapsforsøk på faren i Drammen17:27 Kvinne fraktet til sykehus etter fallulykke17:21 Oslo-marka full på solfylt langfredag16:02 Mexicos president: Har blitt enig med Trump om oljeavtale15:40 Tre kamerater har knekt koden for helleristningene15:11 OL-topp kan ikke garantere at Tokyo-lekene blir arrangert i 202115:08 En person alvorlig skadd etter trafikkulykke i Nordland14:15 Politier frigir navn på mann som omkom i kiteulykke i Sirdal13:47 Therese Johaug: – Det er vondt å ikke kunne være med familie13:09 Mens verden frykter pandemi - sprer Kim Jung-un frykt12:50 Oslo-brannvesenet vurderer totalforbud mot bål og grilling11:35 Boris' far sier sønnen trenger mye hvile11:08 70 ble smittet på bursdagsfest i Sverige: – Kjennes som om vi var på Ground Zero10:28 En av tre sykepleiere har opplevd brudd på smittevernreglene på jobb10:22 Ti år siden presidentflystyrten i Russland – søker fortsatt etter ledetråder09:19 Ny forskning: Virusspredning skyldes menneskelig aktivitet08:47 Slik kan viruset spre seg08:35 Nær 40 prosent redde for å sende barna tilbake i barnehage og skole07:41 Festing, råning og bålbrenning på starten av påskeferien07:13 Støre: – Vi må redde mennesker fra å gå til grunne06:10 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:28 Krisepakken til amerikansk luftfart snart landet05:04 6.244 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 8404:41 Mann drept i Norrköping i Sverige04:06 Oljeprisen faller markant mens oljestatene forhandler om kutt04:00 Fauci: Færre sykehusinnleggelser i USA02:55 Trump i oljesamtaler med Russland og Saudi-Arabia01:23 Politiet refser bålbrenning i Oslo-marka01:22 16,8 millioner amerikanere har mistet jobben på tre uker23:34 Tenåring fra Sarpsborg omkom i MC-ulykke i Enebakk22:29 EU-landene enige om krisepakke til en verdi av 500 milliarder euro22:27 Norske borgere flys hjem fra fjerne strøk21:23 Pinks sønn (3) corona-smittet: – Jeg har aldri bedt så mye til Gud i mitt liv20:59 Mann siktet etter Ålesund-brann20:47 Svenskene koser seg i påskesola: – Direkte uansvarlig20:30 Mann i 50-årene varetektsfengslet etter hyttebrann i Finnmark20:23 Boris Johnson ligger ikke lenger på intensivavdeling20:11 Dronning Margrethe: – Jeg tror ikke jeg har ti år igjen19:42 Over 100 biler på rånetreff i Sørlandsparken bekymrer politiet19:36 Tenåring omkom i MC-ulykke i Enebakk19:02 Motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23 Reuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20 Ny dyster rekord i New York18:18 To nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47 Hundre italienske leger har mistet livet17:30 Brannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29 Stavanger-mann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02 – Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28 6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42 Pågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37 Kronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07 – På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51 Siv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31 106 døde i Sverige siste døgnet14:11 Omstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46 Drapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45 Sør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10 Manchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10 Ukjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10 Arkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45 Mann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42 FIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56 Xi advarer mot mulig ny smittebølge08:36 Nent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18 80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09 To menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21 Trump gjentok kritikken av WHO07:00 Slik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00 FHIs corona-app kommer like over påske06:45 Sjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø
Siste nytt
19:45NorgeRiksvei 13 over Vikafjell i Vestland stengt grunnet skred19:34VerdenFamiliens sang om corona tar internett med storm: – Vi har åpenbart truffet en nerve19:26VerdenOver 100.000 coronadødsfall i verden19:02NorgeBrannvesenet vurderer tidligere bålforbud18:44VerdenHøyeste antall nye coronadødsfall i Storbritannia så langt18:36NorgeKontroll på skogbrann i Moss18:21Verden– Den som kontrollerer denne, kontrollerer også verdens skjebne17:34NorgeMann siktet for drapsforsøk på faren i Drammen17:27NorgeKvinne fraktet til sykehus etter fallulykke17:21NorgeOslo-marka full på solfylt langfredag16:02VerdenMexicos president: Har blitt enig med Trump om oljeavtale15:40Helse og livsstilTre kamerater har knekt koden for helleristningene15:11SportOL-topp kan ikke garantere at Tokyo-lekene blir arrangert i 202115:08NorgeEn person alvorlig skadd etter trafikkulykke i Nordland14:15NorgePolitier frigir navn på mann som omkom i kiteulykke i Sirdal13:47NorgeTherese Johaug: – Det er vondt å ikke kunne være med familie13:09VerdenMens verden frykter pandemi - sprer Kim Jung-un frykt12:50NorgeOslo-brannvesenet vurderer totalforbud mot bål og grilling11:35VerdenBoris' far sier sønnen trenger mye hvile11:08Verden70 ble smittet på bursdagsfest i Sverige: – Kjennes som om vi var på Ground Zero10:28NorgeEn av tre sykepleiere har opplevd brudd på smittevernreglene på jobb10:22VerdenTi år siden presidentflystyrten i Russland – søker fortsatt etter ledetråder09:19VerdenNy forskning: Virusspredning skyldes menneskelig aktivitet08:47Helse og livsstilSlik kan viruset spre seg08:35NorgeNær 40 prosent redde for å sende barna tilbake i barnehage og skole07:41NorgeFesting, råning og bålbrenning på starten av påskeferien07:13NorgeStøre: – Vi må redde mennesker fra å gå til grunne06:10NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenKrisepakken til amerikansk luftfart snart landet05:04Norge6.244 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 8404:41VerdenMann drept i Norrköping i Sverige04:06VerdenOljeprisen faller markant mens oljestatene forhandler om kutt04:00VerdenFauci: Færre sykehusinnleggelser i USA02:55VerdenTrump i oljesamtaler med Russland og Saudi-Arabia01:23NorgePolitiet refser bålbrenning i Oslo-marka01:22Verden16,8 millioner amerikanere har mistet jobben på tre uker23:34NorgeTenåring fra Sarpsborg omkom i MC-ulykke i Enebakk22:29VerdenEU-landene enige om krisepakke til en verdi av 500 milliarder euro22:27NorgeNorske borgere flys hjem fra fjerne strøk21:23KulturPinks sønn (3) corona-smittet: – Jeg har aldri bedt så mye til Gud i mitt liv20:59NorgeMann siktet etter Ålesund-brann20:47VerdenSvenskene koser seg i påskesola: – Direkte uansvarlig20:30NorgeMann i 50-årene varetektsfengslet etter hyttebrann i Finnmark20:23VerdenBoris Johnson ligger ikke lenger på intensivavdeling20:11VerdenDronning Margrethe: – Jeg tror ikke jeg har ti år igjen19:42VerdenOver 100 biler på rånetreff i Sørlandsparken bekymrer politiet19:36NorgeTenåring omkom i MC-ulykke i Enebakk19:02NorgeMotorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23VerdenReuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20VerdenNy dyster rekord i New York18:18NorgeTo nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47VerdenHundre italienske leger har mistet livet17:30NorgeBrannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29NorgeStavanger-mann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02Verden– Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28Verden6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42NorgePågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37NorgeKronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07Penger– På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51NorgeSiv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31Verden106 døde i Sverige siste døgnet14:11VerdenOmstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46NorgeDrapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45Helse og livsstilSør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10SportManchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10VerdenUkjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10NorgeArkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45NorgeMann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42SportFIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56VerdenXi advarer mot mulig ny smittebølge08:36SportNent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18Norge80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09NorgeTo menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21VerdenTrump gjentok kritikken av WHO07:00Helse og livsstilSlik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00NorgeFHIs corona-app kommer like over påske06:45NorgeSjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12VerdenErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus