Gjenvalgt til stormende jubel

<p> Erna Solberg er gjenvalgt som Høyres leder. Foto: Scanpix.</p>
 Erna Solberg er gjenvalgt som Høyres leder. Foto: Scanpix.

Erna Solberg står fjellstøtt i eget parti. Søndag ble hun gjenvalgt som partileder for to nye år, enstemmig og til dundrende applaus fra landsmøtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den trofaste partisliteren Jan Tore Sanner rykket opp til posisjonen som 1. nestleder, mens sjefen for byrådet i Oslo, Erling Lae, representerte fornyelsen i partitroikaen, om ikke akkurat foryngelsen med sine 61 år.

Alle de tre ble valgt ved akklamasjon. Valgkomiteens leder, tidligere fiskeriminister og nå fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen, tok sjansen på å fravike skriftlig votering. Det satte landsmøtet pris på.

Munter morgen

Ludvigsen holdt for øvrig en glitrende introduksjon av kandidatene, akkurat det delegatene trengte en tidlig søndag morgen, etter en sen landsmøtefest med dans kvelden før.

– Dette er laget som skal føre oss til seier om halvannet år, forsikret Ludvigsen. Han betegnet Solberg som kunnskapsrik, lojal og arbeidsom, kort og godt «et grepa kvinnfolk» som blir en utmerket statsminister.

Avtroppende nestleder Per-Kristian Foss fikk også sin del av landsmøtets hyllest. Ludvigsen sa at valgkomiteen hadde lest brevet fra Foss nøye og kommet til at det ikke sto noe der som tyder på at Foss ikke vil bli finansminister i en borgerlig regjering.

Løven i Stortinget

Det var full enighet om at Sanner skulle rykke opp én plass til partiets nest viktigste posisjon.

Ludvigsen mimret litt fra statsrådstiden og beskrev den skrekkblandede fryd regjeringsmedlemmene gikk med i kroppen da statsbudsjettet gikk til Stortinget for behandling i finanskomiteen.

– Men vi visste at det på Løvebakken satt en solid politisk håndverker som truet og lokket fram løsninger, og som vi var helt avhengig av. Nå skal han sammen med Erna og resten av laget lose oss inn i regjeringskontorene, sa Ludvigsen.

Erling Lae ble også klappet inn i ledelsen etter å ha blitt presentert som «mild i form, bestemt i retning». Lae leder byrådet i Oslo, en konstruksjon som består av Høyre og Frp, men som støttes av Venstre og KrF i budsjettet og andre store saker. Laes erfaring kan utvilsomt komme godt med tanke på de konstellasjoner som kan oppstå etter valget neste høst. (©NTB)

Personvernpolicy