Halvparten av unge jenter har hatt uønsket sex

Illustrasjonsfoto: Scanpix.
 Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten halvparten av alle jenter mellom 15 og 20 år har opplevd ubehagelige seksuelle opplevelser, ifølge en undersøkelse som Norstat har gjort for Russens organisasjonskomité.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre sier rundt en tredel av guttene i samme aldersgruppe i undersøkelsen at de har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til sex, skriver Aftenposten.

Dårlig kommunikasjon kan være forklaringen, mener faglig ansvarlig og psykiater Mette Hvalstad ved Senter for ungdom, samliv og seksualitet (SUSS).

– Seksuelle situasjoner er kanskje de situasjonene med dårligst kommunikasjon. Dette gjelder uansett alder, men ungdommer er muligens de som kommuniserer dårligst om sex, sier Hvalstad.

Det som kalles ubehagelige situasjoner i undersøkelsen finner som oftest sted på privatfester og på utesteder. Omtrent halvparten av dem som har opplevd ubehagelige seksuelle situasjoner, sier det er nettopp på disse stedene det har skjedd.

– Ofte er det rus inne i bildet, da blir man enda mindre var på hverandres signaler og det kan lettere oppstå misforståelser. Videre føler mange medansvar for at de har lagt opp til en seksuell situasjon selv om det kanskje ikke var ment på den måten. Da oppleves det nok som at har man sagt A, må man si B, og jenter tar ofte på seg mer ansvar for grensesetting enn hva gutter gjør, sier Hvalstad. (©NTB)