Åpen for alle - alltid

En av fem diskriminert

Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Illustrasjonsfoto: Scanpix. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av fem ikke-vestlige innvandrere har opplevd diskriminering, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En MMI-undersøkelse gjennomført for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), viser at tyve prosent av de spurte ikke-vestlige innvandrerne har opplevd å bli diskriminert, skriver Bergens Tidende.

– Det er oppsiktsvekkende at én av fem opplever at de er forskjellsbehandlet, sier IMDi-direktør Osmund Kaldheim. Hele undersøkelsen vil først bli offentliggjort en gang før sommeren, men BT har fått tilgang til deler av den.

Spørsmålene ble stilt til ikke-vestlige innvandrere som har bodd i Norge i mer enn fem år og som har en stabil tilknytning til Norge.

Utskjelt som hore

Safriani Siregar Leiknes, opprinnelig fra Indonesia, har bodd i Bergen i snart fire år. Hun har opplevd å bli skjelt ut på grunn av utseende og er blitt beskyldt for å drive horevirksomhet.

– Jeg ventet på bussen ved Puddefjordsbroen da noen damer kalte meg for asiajente og ba meg dra til helvete. Videre ropte de asiahore og thaihore etter meg, forteller Siregar Leiknes til BT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Personer med mørk hudfarge, hår og utseende som signaliserer at de ikke er fra Norden, er særlig utsatt for diskriminering. Hele 60 prosent av innvandrere fra Afrika svarer at de er blitt diskriminert.

I undersøkelsen oppgir en femdel at diskrimineringen har skjedd i forbindelse med offentlig transport. I underkant av 18 prosent oppgir at det har skjedd i offentlig rom. I overkant av 15 prosent sier diskriminering har skjedd på utesteder.

Handlingsplan

IMDis undersøkelse om innvandreres opplevelse av diskriminering vil være klar før regjeringen skal starte arbeidet med å lage en ny nasjonal handlingsplan mot rasisme og diskriminering.

Kaldheim mener særlig tre områder vil være viktig å jobbe videre med for å forhindre diskriminering.

– Vi må avsløre fordommer og sørge for å lære opp ansatte i hvordan man møter flerkulturelle. I tillegg må vi styrke folks mulighet til å melde fra til likestillings- og diskrimineringsombudet, sier Kaldheim. (©NTB)