Europa diskuterer forbud mot sexkjøp

<p>«Alicia» fra Rwanda er en av mange kvinner fra fattige land som er blitt utnyttet som prostituert i Storbritannia. Den britiske regjeringen vurderer nå sin egen lovgivning og har vært på studietur til Sverige for å se om forbud mot sexkjøp kan ha en effekt i kampen mot tvangsprostitusjon. (Foto: Reuters / Alessia Pierdomenico / SCANPIX)</p>
«Alicia» fra Rwanda er en av mange kvinner fra fattige land som er blitt utnyttet som prostituert i Storbritannia. Den britiske regjeringen vurderer nå sin egen lovgivning og har vært på studietur til Sverige for å se om forbud mot sexkjøp kan ha en effekt i kampen mot tvangsprostitusjon. (Foto: Reuters / Alessia Pierdomenico / SCANPIX)

Flere europeiske land vurderer å innføre lover mot sexkjøp for å bekjempe tvangsprostitusjon og menneskehandel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om tvangsprostitusjon
* Om lag 4.000 kvinner var i 2003 ofre for tvangsprostitusjon bare i Storbritannia, tre ganger så mange som fem år tidligere.
* Over åtte av ti kvinner ved britiske bordeller er i dag utenlandske. For ti år siden var det omvendt, kun 15 prosent var utlendinger.
* Ifølge Europarådets generalsekretær Terry Davis er menneskehandel Europas største menneskerettighetsproblem.
* Menneskehandel involverer store pengesummer, trolig så mye som 30 milliarder dollar (150 milliarder kroner) på verdensbasis, anslår FN.
(Kilde: NTB-Reuters)

I London sitter «Alicia» fra Rwanda. Hundrevis av menn har betalt for å ha sex med den hiv-positive kvinnen. Ingen av dem visste at hun var smittet, heller ikke at hun ble holdt fanget av en hallik som voldtok henne og tok pengene hun tjente.

Antall kvinner fra fattige land som selger sex på gata i Vest-Europa, har eksplodert de siste årene. Mange av dem antas å ha blitt tvunget inn i prostitusjon.

Nylig la den norske regjeringen fram forslaget om å forby kjøp av sex, et forbud som Sverige har hatt siden 1999. Nå vurderer også land som Storbritannia og Nederland lovendringer.

I Nederland er prostitusjon fullt ut lovlig, men den skal skje i visse områder. Restriksjonene har ennå ikke bidratt til å gi de prostituerte bedre beskyttelse, slik de var tenkt.

Britene har heller ikke forbud mot prostitusjon, men kvinnene kan bli bøtelagt hvis de forsøker å kapre kunder på gata.

Studerer Sverige

I januar var en delegasjon fra det britiske innenriksdepartementet på studiebesøk i Sverige. Mye tyder på at utenlandske prostituerte skyr Sverige som følge av de strenge reglene. I stedet har de valgt å reise til mer liberale land, som Norge.

Labour-parlamentarikeren Fiona MacTaggart mener at Storbritannia bør følge i svenskenes fotspor, selv om kritikere mener det vil gjøre livet vanskeligere for de prostituerte.

– Menn som betaler for sex med en kvinne som er blitt utsatt for menneskehandel, betaler i realiteten for voldtekt, sier hun.

For få år siden var MacTaggart minister i en regjering som gikk inn for å legalisere gateprostitusjon. Nå vil hun i stedet skjerpe loven: Kundene må kriminaliseres, og de prostituerte skal tilbys rådgivning og hjelp.

– Vi kriminaliserer ikke folk som selger nyrer. Vi kriminaliserer kjøperen, argumenterer hun.

Skremmes av straff

MacTaggart får støtte av professor i kriminologi Roger Matthews som også mener at det er bedre å stanse etterspørselen enn tilbudet. Han tror mange menn ville sluttet å kjøpe sex hvis de visste om volden som kvinnene blir utsatt for og hvis de risikerte straff.

– I de 15 årene jeg har intervjuet prostituerte tror jeg ikke jeg har møtt en eneste som ikke på et eller annet tidspunkt har hatt en manns hender rundt halsen eller en kniv rettet mot seg, eller som er blitt slått eller voldtatt, sier han.

Ifølge professoren viser ny forskning at menn som bruker prostituerte, synes det er mindre viktig å kjøpe sex enn hva folk tror.

– De kjøper sex hvis tilbudet finnes. Hvis ikke, finner de på noe annet, sier Roger Matthews. (©NTB)

Personvernpolicy