Konservativ valgseier i Iran

De konservative vant en overlegen seier også i andre runde av valget på ny nasjonalforsamling i Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge de endelige resultatene som ble offentliggjort lørdag, fikk de konservative 69 prosent av representantene, reformtilhengerne fikk 16 prosent, mens uavhengige kandidater fikk 14 prosent av de 82 plassene som ble fordelt i andre valgomgang.

Allerede etter første valgomgang i mars var det klart at de konservative ville få et flertall av de totalt 290 plassene.

Moderate motstandere av president Mahmoud Ahmadinejad kritiserer valget og sier det ikke er rettferdig ettersom det mektige Vokterrådet, som ikke er demokratisk valgt, siler bort kandidater som det mener ikke er tilstrekkelig tro mot den islamske revolusjonen.

Mange av de reformvennlige kandidatene var diskvalifisert allerede før velgerne fikk si sin mening i siste omgang av valget fredag.

De reformvennlige sikret seg drøyt 30 plasser i første valgomgang, og har oppfordret folk til å bruke stemmeretten, fordi det vil styrke opposisjonen. Men da stemmelokalene ble stengt fredag meldte det statlige nyhetsbyrået IRNA at bare en firedel av de 11 millioner stemmeberettigede hadde deltatt. (©NTB)

Personvernpolicy