Hetebølge på Kanariøyene

<p> I varmeste laget på Kanariøyene. Foto: Scanpix.</p>
 I varmeste laget på Kanariøyene. Foto: Scanpix.

Varmt sandstøv fra Sahara har lagt seg over Kanariøyene og flere steder er temperaturene målt til over 40 grader. Ifølge de kanariske meteorologene kan hetebølgen holde seg i flere dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Canariposten.

Torsdag gikk sivilforsvaret og helsemyndighetene på Kanariøyene ut i kanariske medier og advarte mot en calima som var på vei mot øyene. Fredag slo varslet til med mye sandstøv i luften flere steder og med temperaturer opp mot 43 grader.

Det er Gran Canaria som har hatt de høyeste temperaturene og fredag ble det målt 42 grader i Agaete, nord på Gran Canaria, mens det på Canteras-stranden i Las Palmas ble målt 39 grader. I Tamaraceite viste gradestokken 41 grader mens temperaturene i San Mateo, Santa Brígida, Moya, Firgas og Valsequillo ble målt til 36 grader.

Utsatte grupper advares nå både mot sandstøvet og de høye temperaturene, og dette gjelder særlig eldre mennesker, små barn og pasientgrupper som sliter med sykdommer som astma og allergi. Helsemyndighetene oppfordrer også innbyggerne til å drikke mye vann og da minst en gang i timen så man unngår dehydrering. Det anbefales også å unngå kaffe, alkohol og søte drikker, og heller spise mye frukt og grønnsaker som er skikkelig vasket.

Helsemyndighetene oppfordrer ellers innbyggerne til å være forsiktige i solen, ta hyppige pauser og smøre seg med høy solfaktor (15 – 20). Man anbefaler også å bade mye for å kjøle ned kroppen om man befinner seg på stranden eller ved et basseng, og at man bruker våte svamper for å kjøle ned små barn.

Lørdag vil været på Kanariøyene være lettskyet med mye sol. Ifølge de kanariske meteorologene vil hetebølgen vare fram til mandag kveld og deretter avta noe. Men ifølge meteorologene kan temperaturene enkelte steder i løpet av helgen komme opp mot 49 grader.

Helsemyndighetene er nå satt i nest høyeste beredskap for å unngå tilsvarende situasjoner som man opplevde under hetebølgen i juli, 2004 da 14 mennesker omkom på grunn av de høye temperaturene, skriver Canariposten.

Personvernpolicy