Dette var en regnskog

<p>For tre år siden ble det utført industriell hogst i denne skogen. Siden gror det til, og lokalbefolkningen driver tradisjonelt svedjejordbruk. Resultatet er at flere hundre år gamle trær og sårbare økosystemer forsvinner. Alle foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.   </p>
For tre år siden ble det utført industriell hogst i denne skogen. Siden gror det til, og lokalbefolkningen driver tradisjonelt svedjejordbruk. Resultatet er at flere hundre år gamle trær og sårbare økosystemer forsvinner. Alle foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.  

Verdens nest største regnskog er utsatt for et hogstanarki støttet av Verdensbanken. Norge vurderer å spytte milliarder inn i bevaringen av Kongos skoger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA

Kongobassenget, som i tillegg til Kongo omfatter flere av nabolandene, har verdens nest største regnskog etter Amazonas. 60 prosent av denne skogen ligger i Kongo, og det er utdelt hogsttillatelser for mer enn en tredjedel av dette området, i strid med et moratorie fra 2002. Kongo er på størrelse med Vest-Europa.

Fremdeles er det krigshandlinger nord og øst i landet, men da den voldsomme og brutale krigen fra 1998 til 2003 begynte å avta, fikk kommersiell tømmerhogst muligheten til å eksplodere. I perioden januar til august 2007 ble det hogd 161 456 kubikkmeter skog i Kongo. Tallet er rundt 75 prosent høyere enn i 2006.


Det biologiske mangfoldet i den sentralafrikanske regnskogen er lite kartlagt, men anslag tilsier at de rommer over 10 000 plantearter, mer enn 1000 fuglearter, og 409 pattedyrarter. Det er antatt at 40 millioner mennesker livnærer seg av skogen.

Det er fortsatt krigshandlinger nord og øst i Kongo. FN-styrker voktet Solheims besøk fredag.Det er fortsatt krigshandlinger nord og øst i Kongo. FN-styrker voktet Solheims besøk fredag.

(ABC Nyheter/Kinshasa/Oslo:) Høye, døde trær, forkullede rester av svedjejordbruk og pistrete tilvekst preger området rundt Alibuku. Trær og planter vokser raskt på disse kanter, men ikke så raskt at det på få år kan erstatte 2-300 år gamle afromosiatrær og økologiske systemer som har vokst frem over årtusener.

Trans-M er i ferd med å bli en av Den demokratiske republikken Kongos ledende tømmerprodusenter. Selskapets Caterpillar-maskiner rumler rundt med tunge tømmerstokker her i Orientale-provinsen, der det ble gitt konsesjon for hogst i 2005, selv om Den demokratiske republikken Kongo egentlig innførte full stans for utdelingen av slike tillatelser i 2002. En gruppe lokale aktivister, med støtte fra norske Regnskogfondet, mener derfor hogsten er ulovlig.

Skolebarna ble oppmarsjert i solsteiken for å lytte til folkemøtet mellom Solheim, den kongolesiske miljøministeren og lokale representanter.Skolebarna ble oppmarsjert i solsteiken for å lytte til folkemøtet mellom Solheim, den kongolesiske miljøministeren og lokale representanter.

Da miljø- og utviklingsminister Erik Solheim fredag ankommer Alibuku med sin kongolesiske kollega, miljøminister José Endundo, blir han tatt imot med sang og trommespill.

- Det er som et møte i Haugenstua SV, bemerker en diplomat tørt.

Statsrådene lytter til landsbybefolkningens klagemål under et skyggefullt telt, mens små skolebarn fra området står på stramt geledd i solsteiken. Seansen er voktet av FN-styrken i Kongo, MONUC.

Lokale beboere samlet seg på en skogsmaskin for å se Solheims ankomst med FN-helikopter.Lokale beboere samlet seg på en skogsmaskin for å se Solheims ankomst med FN-helikopter.

Innbyggerne i Alibuku fortviler og sier de føler seg lurt av Trans-M. Selskapet hogger blant annet ned sapeletrær, der det bor larver som er en viktig kilde til proteiner for lokalbefolkningen. I tillegg truer hogstaktivitetene tradisjonelle jaktområder og småskalajordbruk.

Verdensbanken har aktivt støttet Kongos satsning på intensiv industriell tømmerhogst for å skaffe landet inntekter. Organisasjonen er en av dem Norge vurderer samarbeid med i fordelingen av de såkalte «regnskogmilliardene».

- Anarki

20 år med industriell hogst og påfølgende svedjejordbruk har etterlatt sår i landskapet som en gang var frodig regnskog omkring Kisingani.20 år med industriell hogst og påfølgende svedjejordbruk har etterlatt sår i landskapet som en gang var frodig regnskog omkring Kisingani.

Verdensbankens støtte til industriell hogst var bakgrunnen for at urfolksrepresentanter fra Kongo for to år siden sendte en klage til bankens egen ombudsordning, Inspeksjonspanelet. Klagerne mente Verdensbanken brøt urfolks rettigheter og ikke tok tilstrekkelig miljøhensyn ved planlegging og gjennomføring av skogprosjekter i landet, og fikk medhold.

- Verdensbanken har insistert på industriell hogst, som om skogen bare er tømmer. De vet at 40 millioner mennesker er avhengige av disse skogsområdene for å overleve, sier Adrien Sinafasi i gruppen Dynamique des Groupes Autochtones en RD Congo, til ABC Nyheter.

- Rovdriften i dag er det totale anarki, uten noen form for regler. Tømmeret blir solgt i Europa eller Kina, men lokalbefolkningen får ingen ting igjen.

Gruppen mener blant annet at Verdensbanken trumfet gjennom hogstkonsesjoner før det var laget ordentlige planer for regulering av skogsområdene. I august 2007 kom Inspeksjonspanelet med en rapport som ga urfolkene fullt medhold i klagen.

«Regnskogmilliardene»

Norge har vedtatt 15 milliarder kroner til å stanse avskogningen av verdens regnskoger, og det er sannsynlig at Kongo vil bli viktig i den norske satsningen.

- Noen av de norske milliardene kan brukes til å gjennomføre en annen, mer helhetlig modell i for eksempel en hel region av Kongo, sier Regnskogfondets leder, Lars Løvold, til ABC Nyheter.
.
Han advarer mot et samarbeid med Verdensbanken, basert på erfaringene fra Kongo.

Solheim med en av skogselskapets maskiner i bakgrunnen.Solheim med en av skogselskapets maskiner i bakgrunnen.

- Verdensbanken har fremmet en industriell skogsmodell uten hensyn til lokalbefolkningens behov, og uten dialog med dem, sier Løvold.

Press

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier regjeringen foreløpig ikke har tatt stilling til hvor stor andel av regnskogmilliardene som kommer over revidert budsjett til høsten, men garanterer at det blir «noe». Han holder døren på gløtt for både Kongo og Verdensbanken når det gjelder fordelingen av pengene.

- Kongo er det mest utfordrende av alle regnskogslandene, samtidig har landet en av de suverent viktigste regnskogene i verden, sier Solheim til ABC Nyheter.

- Det vil være vanskelig for Norge å gjennomføre ting alene i Kongo. Det vil bli i samarbeid med partnere som EU, FN, Verdensbanken, andre land, sivile organisasjoner og landets egne myndigheter. Kritikken mot Verdensbankens arbeid i Kongo er en sterk tilskyndelse til å se seg om etter andre partnere, eller presse Verdensbanken til å skifte kurs.

Kongos mijøminister José Endundo var med utviklingsminister Solheim på besøket.Kongos mijøminister José Endundo var med utviklingsminister Solheim på besøket.

Både Regnskogfondet og utviklingsminister Erik Solheim er tilhengere av en modell der rike land betaler lokalbefolkningen i fattige land for å la være å hugge skogen, og dermed bidra til lavere utslipp av karbon.

- Ingen kan forvente at verdens fattigste skal ta vare på naturen av hensyn til menneskeheten. De må se fordeler ved å ta vare på naturen, eller bli kompensert, sier Solheim.

- Betaling

Ideen om «betaling for miljøtjenester» faller i god jord også hos Kongos miljøminister José Endundo, for anledningen iført safaridress og stråhatt. Endundo lover at det ikke er noe i veien for en full stans i den industrielle hogsten i Kongo.

- Men arbeidsplasser, statlige inntekter og så videre må erstattes, sier han til ABC Nyheter.

- Dersom dere vil stanse klimaendringene har vi i Kongo noe å tilby: skogen. Hva vil dere gi til gjengjeld? Hvis dere ikke vil at skogen ikke skal forsvinne, hva er dere villige til å betale for det?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55 5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnson til sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke06:00 Dette skjer i dag05:57 Minibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44 Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30 Dette skjedde i natt04:45 5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41 Enda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13 30 nye koronatilfeller i Kina04:13 Mann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52 Boris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38 Algerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52 Mann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25 19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23 Brasil uforberedt på koronaepidemien01:32 Trudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51 Marianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49 En rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40 Leger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59 Mann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47 300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02 Norge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42 Ung tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28 Barnehager skeptiske til åpning etter påske21:27 Løvinne døde i ulykke i Dyreparken
Siste nytt
06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55Norge5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnson til sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgeMinibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44NorgeNær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41VerdenEnda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13Verden30 nye koronatilfeller i Kina04:13NorgeMann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52VerdenBoris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38VerdenAlgerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52NorgeMann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25Verden19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23VerdenBrasil uforberedt på koronaepidemien01:32VerdenTrudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51VerdenMarianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49NorgeEn rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40NorgeLeger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59NorgeMann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47Verden300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02NorgeNorge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42VerdenUng tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28NorgeBarnehager skeptiske til åpning etter påske21:27NorgeLøvinne døde i ulykke i Dyreparken
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus