Vil møte representanter for Dalai Lama

Dalai Lama. (Foto: Scanpix)
Dalai Lama. (Foto: Scanpix) 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale samfunn reagerer positivt på at kinesiske myndigheter vil møte representanter for Tibets åndelige eksilleder Dalai Lama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tibets forhold til Kina
*Tibet ble først knyttet til Kina som en vasallstat under yuan-dynastiet som regjerte mellom 1271 og 1368. Kina mener området har vært kinesisk siden da. Men praksis var det kun når keiserdømmets makt var på sitt sterkeste at Kina hadde reell innflytelse i området.
*Etter den kinesiske revolusjonen i 1911 utviste Dalai Lama de kinesiske troppene som var stasjonert i Lhasa, og i 1912 erklærte han Tibet uavhengig.
*Verken Kina eller noen annen stat anerkjente Tibets uavhengighet, men Storbritannia anerkjente Tibet som en selvstyrt enhet.
*Folkerepublikken Kina okkuperte området i 1950, etter at de lokale myndighetene hadde avvist å akseptere kinesisk styre.
*I 1951 skrev Kina og Dalai Lama under en avtale hvor kineserne lovet å respektere Tibets selvstyre og religion.
*Tross dette gikk kommunistene i gang med jordreformer og kollektivisering, noe som møtte sterk motstand lokalt. I 1959 ledet Dalai Lama en oppstand mot kineserne og måtte flykte.
*Siden 1980-tallet har Dalai Lamas offisielle linje vært at han ønsker økt selvstyre for Tibet innen Kina. Kineserne avveier dette som taktisk spill, og hevder hans mål fremdeles er full selvstendighet.
(Kilde: Reuters) (©NTB)

Ikke lenge etter at EU-kommisjonens leder, José Manuel Barroso, hadde avsluttet sine samtaler med Kinas statsminister om den vanskelige Tibet-spørsmålet, kom kunngjøringen om at Kina endelig åpner opp for direkte kontakt med eksilregimet.

Møtet skal finne sted i løpet av de nærmeste dagene, opplyste offisielle kilder til det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

– Det ansvarlige departementet vil ha kontakt og konsultasjoner med Dalai Lamas private representant i de kommende dagene, sa talsmannen.

EU-besøk

EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso hadde tidligere fredag diskutert Tibet-spørsmålet med Kinas statsminister Wen Jiabao.

– Jeg er spesielt glad for at denne beslutningen ble tatt under dette besøket i Beijing. Jeg tror dette kan skape en bedre forståelse mellom Kina og Europa, sa han.

– Vi hadde en åpen og ærlig ordveksling om Tibet. Jeg gjentok EUs holdning i denne saken, og jeg er spesielt oppmuntret av våre diskusjoner om Tibet. Jeg håper å se en positiv utvikling om kort tid, sa Barroso, som kom til Kina torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsmann for Dalai Lama sier at også eksillederen ønsker utspillet velkomment, men at han foreløpig ikke har fått noen formell henvendelse fra lederne i Beijing.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy kalte fredagens kunngjøring «et viktig skritt framover». Også Tyskland og Storbritannia ønsker beslutningen velkommen.

Pasifist

Etter at protestene mot Kina begynte i og rundt Tibet i begynnelsen av mars, har myndighetene i Beijing anklaget Dalai Lama for å stå bak de voldelige sammenstøtene. Han har på sin side gjentatt sin pasifistiske holdning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med kontakt og konsultasjoner er det håp om at Dalai Lama på en troverdig måte vil gå inn for å stanse aktiviteter som har som mål å splitte Kina, het det i kunngjøringen fredag.

Kina har vært under sterkt internasjonalt press for å ta opp igjen forhandlingene med Dalai Lama og hans eksilregjering. Begge sider innledet samtaler i 2002. Det siste kjente møtet fant sted sommeren 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dalai Lama krever indre selvstyre for Tibet, og har dermed mindre omfangsrike krav enn flere andre eksiltibetanske grupper, som krever full selvstendighet.

OL-bråk

Dalai Lama har tatt avstand fra de voldelige protestene mot Kina som har skapt kaos under den olympiske fakkelstafettens etapper i Europa, og som nå gjør at stafetten er omgitt av strenge sikkerhetstiltak.

Dalai Lama fremholder at kinesiske myndigheter begår kulturelt folkemord mot de buddhistiske tibetanerne, og han har gjentatte ganger bedt om dialog med regimet i Beijing. Han fremholder at han ikke er imot OL i Beijing.

EU-kommisjonens leder Manuel Barroso understreket under sitt besøk at han er imot en boikott av OL i Beijing i august.

– Olympiaden må være en feiring av verdens ungdom, og det må bli en suksess. Derfor er jeg imot en boikott, sa Barroso. (©NTB)