- Beijing-OL kan bli terrormål

En pro-Tibet-demonstrant blir arrestert av politiet under Beijing OLs fakkelstafett i Canberra 24. april. (Foto: AFPScanpix)
En pro-Tibet-demonstrant blir arrestert av politiet under Beijing OLs fakkelstafett i Canberra 24. april. (Foto: AFPScanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen for Interpol mener at det er en reell fare for at OL i Beijing kan bli angrepet av terrorister eller at idrettsfolk kan blir angrepet av anti-kinesiske grupper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle land som de siste årene har vært vertskap for OL, har vært bekymret for terrorangrep, ifølge Interpols generalsekretær Ronald Noble. Han mener at de siste Tibet-protestene i forbindelse med fakkelstafetten har gjort sikkerhetssituasjonen enda mer komplisert.

- I lys av de siste hendelsene bør alle land som har deltakere og publikum under Beijing-OL, være forberedt på at grupper og individer som har stått bak volden under den globale fakkelstafetten, kan gjennomføre protester under selve lekene, sa Noble på en sikkerhetskonferanse i Beijing fredag.

Interpol-sjefen ser for seg ulike aksjonsformer: Forstyrrende atferd, blokade av transportårer eller arenaer og mer voldelige aksjoner som angrep på idrettsutøvere og andre personer knyttet til OL.

- Verre er det imidlertid at vi må være forberedt på at al-Qaida eller en annen terrorgruppe vil forsøke å ramme OL med dødelige angrep, sier Noble.

Under sommerlekene i Aten for fire år siden var terrorberedskapen skyhøy. Også USA bidro til de enorme sikkerhetstiltakene. Lekene ble imidlertid avviklet uten noen form for politisk uro eller angrep. (©NTB)