Skolemiljøet får stryk

<p>Illustrasjonsfoto: Scanpix. </p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Halvparten av alle skoler mangler godkjenning av elevenes skolemiljø. Regjeringen krever at kommunene tar tak i problemet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny kartlegging viser at halvparten av landets grunn- og videregående skoler ikke oppfyller kravene til miljørettet helsevern i barnehager og skoler.

20 prosent av skolene har midlertidig godkjenning, det vil si at det er forhold ved skolene som må utbedres før de er i samsvar med alle forskriftens krav. 30 prosent er ikke godkjent, enten fordi de ikke oppfyller kravene, eller fordi de ikke har blitt vurdert.

Helseplager

Dette bekymrer både helseministeren og kunnskapsministeren.

– Et dårlig skolemiljø kan føre til helseproblemer for elevene og gi dårligere læring i skolen. Vi er ikke fornøyd med at halvparten av alle grunn- og videregående skoler mangler godkjenning av elevenes skolemiljø, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell og helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad i en felles uttalelse.

Undersøkelsen er utført av TNS Gallup for de to statsrådenes departementer.

Krever bedring

Nå sender statsrådene et brev til fylkesmennene og kommunene der de understreker at alle elever har rett til et godt fysisk miljø og at skoleeier og kommunen som ansvarlig helsemyndighet må ta tak i resultatene fra undersøkelsene og prioritere dette arbeidet.

Statsrådene har også gitt fylkesmennene og helsetilsynet beskjed om at de nå må bruke disse resultatene aktivt og følge opp spesielt de kommunene der det er gjort en for dårlig jobb for å gi elevene det skolemiljøet de har krav på.

Høsten 2009 vil det bli gjennomført en tilsvarende undersøkelse for å sjekke at kommunene følger opp resultatene. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus