Skrikende behov for nye idrettsanlegg

<p>Behovet for nye idrettsanlegg er skrikende. Dette bildet er fra Haukelandshallen i Bergen. Arkivfoto: Scanpix .</p>
Behovet for nye idrettsanlegg er skrikende. Dette bildet er fra Haukelandshallen i Bergen. Arkivfoto: Scanpix .

Idretts-Norge mangler anlegg for 2 milliarder kroner. Og skulle Tromsø bli tildelt OL i 2018, må det bygges nytt for ytterligere 4 milliarder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag var «julekvelden» kommet for idrettsforbundet da statsråd Trond Giske (Ap) opplyste at Kultur- og kirkedepartementet overfører 1,418 milliard kroner til idrettsformål i 2008.

Aldri før har norsk idrett stått bedre rustet økonomisk.

Likevel ligger det inne søknader om spillemidler til bygging av idrettsanlegg ute i kommunene for nærmere 2 milliarder kroner. I år er det satt av 690 millioner kroner til idrettsanlegg over hele landet.

I tillegg kommer 19,620 millioner til nasjonal- og spesielle anlegg og 60 millioner til såkalt anleggspolitisk program (ekstrastøtte) som styres fra departementet.

– Viktig prinsipp

– Det er et viktig prinsipp for meg at halvparten av spillemidlene går til anleggsutbygging i kommunene. Når jeg er ute i lokalmiljøene og prater med folk, er behovet anlegg og atter anlegg, sier Trond Giske.

Anslagsvis 4 milliarder kroner vil gå med til anleggskostnader i «Nordens Paris» dersom Tromsø-OL i 2018 blir en realitet. Av arenaene som ble benyttet under Lillehammer-OL i 1994, ble 22,3 prosent av kostnadene på 1,23 milliard kroner finansiert gjennom spillemidler.

Det samme forventes av Tromsø.

Det betyr at Tromsø-OL blir et betydelig sluk for spillemidlene i årene som kommer dersom prosjektet vinner fram.

Kompensasjon

Av årets overføring er 1,250 milliard kroner spillemidler etter overskuddet i Norsk Tipping. Beløpet tilsvarer fjorårets. I tillegg kommer 168 millioner kroner i overgangsmidler som kompensasjon for bortfallet av automatinntekter til idretten.

Midlene fordeles med 117,5 millioner kroner til idrettsforbundet og 50,5 millioner til lokale lag og foreningers tilskuddsordning.

– Disse midlene var ikke garantert på forhånd. Vi er regjeringen, og statsråden spesielt, en stor takk skyldig, sier visepresident Odd-Roar Thorsen.

Spillemidlene består av overskudd fra spillene til Norsk Tipping. I år deles 2,5 milliarder kroner likt mellom idrett og kultur. Siden 1948 har spillemidlene samlet tilført norsk idrett over 20 milliarder kroner. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus