Statsansatte krever lønnsvekst på sju prosent

Artikkelen fortsetter under annonsen

De statsansatte i LO, YS og Unio krevde torsdag en lønnsvekst på sju prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare timer etter at oppgjøret i privat sektor var vel i havn la LO Stat, YS Stat og Unio Stat fram sin økonomiske ramme i forhandlingene som har pågått siden 4. april.

Les også: Fornøyd med uravstemningen

– Det er ikke noe unormalt at vi venter lengst mulig med å formulere selve lønnskravet, sier Morten Øye i LO Stat. Han utelukker ikke at partene i oppgjøret vil bli enige før fristen løper ut ved midnatt den 30. april.

På spørsmål om hvordan LO Stat vil begrunne et krav på 7 prosent samme dag som kollegaene i privat sektor svarte ja til 5,6 prosent, sier Øye at det handler om en kompensasjon for etterslepet i forhold til privat sektor.

De tre hovedsammenslutningene i staten forhandler på vegne av 100.000 medlemmer.

Akademikerne for seg

Kravet fra den fjerde hovedsammenslutningen, Akademikerne, er også 7 prosent. Men de statsansatte akademikerne ønsker en helt annen profil på oppgjøret enn de tre andre. Derfor forhandler de tre samlet mens Akademikernes hovedkrav er at halvparten av potten man blir enige om, skal fordeles lokalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en prinsipiell forskjell i lønnspolitikken som gjør at Akademikerne forhandler for seg, sier Pål N. Arnesen i YS Stat. Han mener likevel at forskjellen mellom de tre som forhandler samlet, og Akademikerne er mindre denne gang enn ved forrige oppgjør.

Sentralt tillegg

De tre organisasjonene krever at lønnsmidlene skal fordeles gjennom et stort generelt tillegg, sentrale justeringer avsetninger til lokale forhandlinger.

De tre vil dessuten ha føringer på likelønn- og lavlønn som i tidligere oppgjør. Samtidig krever de rettmessig uttelling for utdanning, kompetanse og ansvar.

Under forhandlingene som har pågått siden 4. april har de statsansatte forutsatt at AFP-ordningen blir like god etter 2010 som den er i dag.

Mens Morten Øye i LO har et visst håp om at partene skal bli enige før 30. april, sier Arnesen i YS at det skal godt gjøres om man klarer å komme i havn uten hjelp fra Riksmeglingsmannen.

– Da må i tilfelle Stoltenberg åpne lommeboka med det samme, sier Arnesen. (©NTB)