Fornøyd med uravstemningen

<p> - Et solid ja til forslaget om ny AFP og til LOs solidariske lønnspolitikk, sier LO-leder Roar Flåthen. Foto: Scanpix.</p>
 - Et solid ja til forslaget om ny AFP og til LOs solidariske lønnspolitikk, sier LO-leder Roar Flåthen. Foto: Scanpix.

LO-leder Roar Flåthen var i godt humør da han torsdag orienterte Riksmeklingsmannen om at uravstemningen i LO hadde gitt et overveldede ja til det anbefalte forslaget i LO-NHO-meklingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant LOs medlemmer sa 70,78 prosent ja og 27,54 prosent nei. Totalt deltok 64,01 prosent av de stemmeberettigede LO-medlemmene.

Les også: Statsansatte krever sju prosent

Bare i to mindre forbund, Norsk Sjømannsforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund, sa flertallet nei til avtalen.

– Et solid ja til forslaget om ny AFP og til LOs solidariske lønnspolitikk, sier LO-leder Roar Flåthen.

LO-lederen sier det alltid vil være noen som er imot.

– Men ja-flertallet er veldig stort. Det betyr at vi har greid å få et forhandlings- og meglingsresultat og en AFP-løsning som er viktig for LO, for medlemmene og for forhandlingsdelegasjonen. Naturligvis er det også hyggelig for meg som LO-leder, sier Flåthen til NTB.

Ja i YS

Også YS kunne torsdag varsle Riksmeglingsmannen om et klart ja-flertall i uravstemningen. Blant YS-medlemmene stemte 78,5 prosent ja og 21,5 prosent nei. Men deltakelsen blant YS-medlemmene var svært lav, bare på 32 prosent.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim vedgår at deltakelsen i forbundet hans var lav, men mener majoriteten har valgt å forholde seg taus fordi de er fornøyd med det anbefalte forslaget.

– Et så solid ja-flertall – sammen med den tause majoriteten – forteller meg at de fleste medlemmene våre er godt fornøyd med den jobben vi har gjort, sier Kvalheim.

Han mener YS har sikret en god AFP-avtale og bidratt til reallønnsvekst.

Oppgjøret omfatter rundt 26.700 YS-medlemmer.

Nei-forbundene

I Norsk lokomotivforbund sa 52,78 prosent nei til forslaget, men bare 39 av forbundets medlemmer omfattes av LO-NHO-oppgjøret. De jobber alle i Malmtrafikk AS i Narvik.

Norsk Sjømannsforbundet har knappe 11.000 yrkesaktive medlemmer, men bare drøyt 2.100 av disse omfattes av NHO-LO oppgjøret. Blant disse 2.100 var deltakelsen på 30.1 prosent.

Av de avgitt stemmene fra Norsk Sjømannsforbund var 67,1 prosent nei-stemmer, opplyser informasjonsansvarlig Morten Øen i Norsk Sjømannsforbund til NTB.

Stoltenberg fornøyd

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er godt fornøyd med resultatet av uravstemningen i tariffoppgjøret.

– Jeg er svært godt fornøyd med at resultatet av uravstemningen bidrar til å trygge gode pensjoner for framtiden, sier Stoltenberg i en pressemelding.

Regjeringen er godt fornøyd med resultatet, som innebærer et ja til den anbefalte løsningen som LO og NHO har kommet fram til om avtalefestet pensjon (AFP).

– AFP er en viktig del av det nasjonale forliket om pensjon, og det er gledelig at LOs medlemmer har gitt sin tilslutning til den nye AFP-løsningen, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap). (©NTB)

Personvernpolicy