Verdens største solcelle-park

Verdens største solcelle-park
Verdens største solcelle-park

Myndighetene hevder de bygger den største strømproduserende solcelleparken utenfor Amareleja, sør i Portugal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Akacie- planting

En plantasjearbeider bærer et brett med akacie-spirer på hodet i Palalawan i Indonesisas Riau provins.

Spirene skal bli til planter som gir papirmasse og papirprodukter på den lokale papirfabrikken i Kerinci.

Tsjernobyl

Presidentien i Ukraina, Viktor Yuschenko, snakker med ingeniører i kontrollrommet på Tjernobyl.

Ukraina stengte Tsjernobyl i desember 2000.

Tsjernobylulykken i 1986 er den hittil mest alvorlige atomkraftverkulykken i verden. Natt til 26. april 1986 eksploderte én av de fire reaktorene i atomkraftverket i Tsjernobyl, ti mil nord for Kiev i Ukraina. Eksplosjonen var så voldsom at det 500 tonn tunge taket på reaktoren ble blåst av og 31 mennesker ble drept.

Enorme mengder radioaktivitet ble sluppet ut i atmosfæren og spredte seg over store områder. Mengden var 100 ganger større enn utslippet i forbindelse med atombombene i Hiroshima og Nagasaki i 1945 under den andre verdenskrig.

I de første dagene etter ulykken jobbet ca. 1000 mennesker intenst med å slukke brannen og kapsle inn restene av reaktoren for å unngå nye eksplosjoner og utslipp av radioaktivt materiale. En del av disse arbeiderne fikk betydelige stråledoser, og 28 personer døde som følge av akutte stråleskader, mens 3 døde av brann- eller andre skader. Ca. 135 000 mennesker ble evakuert fra nærområdene rundt kraftverket i løpet av den første uka etter eksplosjonen. Ca. 4 millioner mennesker i Hviterussland og Ukraina lever i dag i områder med betydelig nedfall etter ulykken.

Chagas

En ung jente i landsbyen San Cristobal i Guatemala. Hjemmet hennes er fult av insektet Chiche Picuda, som suger blod fra området rundt munnen på sine offer og som er bærer av Chagas sykdommen.

Smitte skjer vanligvis i barneårene og opptil 10% av barna dør i den akutte fasen. Etter en slumreperiode på 10 til 30 år kan Chagas sykdom føre til hjertesvikt og død.

Chagas smitter nesten 10 millioner i Latin-Amerika hvert år og dreper titusner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus