Åpen for alle - alltid

Verdens største solcelle-park

Verdens største solcelle-park
Verdens største solcelle-park
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene hevder de bygger den største strømproduserende solcelleparken utenfor Amareleja, sør i Portugal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Akacie- planting

En plantasjearbeider bærer et brett med akacie-spirer på hodet i Palalawan i Indonesisas Riau provins.

Spirene skal bli til planter som gir papirmasse og papirprodukter på den lokale papirfabrikken i Kerinci.

Tsjernobyl

Presidentien i Ukraina, Viktor Yuschenko, snakker med ingeniører i kontrollrommet på Tjernobyl.

Ukraina stengte Tsjernobyl i desember 2000.

Tsjernobylulykken i 1986 er den hittil mest alvorlige atomkraftverkulykken i verden. Natt til 26. april 1986 eksploderte én av de fire reaktorene i atomkraftverket i Tsjernobyl, ti mil nord for Kiev i Ukraina. Eksplosjonen var så voldsom at det 500 tonn tunge taket på reaktoren ble blåst av og 31 mennesker ble drept.

Enorme mengder radioaktivitet ble sluppet ut i atmosfæren og spredte seg over store områder. Mengden var 100 ganger større enn utslippet i forbindelse med atombombene i Hiroshima og Nagasaki i 1945 under den andre verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I de første dagene etter ulykken jobbet ca. 1000 mennesker intenst med å slukke brannen og kapsle inn restene av reaktoren for å unngå nye eksplosjoner og utslipp av radioaktivt materiale. En del av disse arbeiderne fikk betydelige stråledoser, og 28 personer døde som følge av akutte stråleskader, mens 3 døde av brann- eller andre skader. Ca. 135 000 mennesker ble evakuert fra nærområdene rundt kraftverket i løpet av den første uka etter eksplosjonen. Ca. 4 millioner mennesker i Hviterussland og Ukraina lever i dag i områder med betydelig nedfall etter ulykken.

Chagas

En ung jente i landsbyen San Cristobal i Guatemala. Hjemmet hennes er fult av insektet Chiche Picuda, som suger blod fra området rundt munnen på sine offer og som er bærer av Chagas sykdommen.

Smitte skjer vanligvis i barneårene og opptil 10% av barna dør i den akutte fasen. Etter en slumreperiode på 10 til 30 år kan Chagas sykdom føre til hjertesvikt og død.

Chagas smitter nesten 10 millioner i Latin-Amerika hvert år og dreper titusner.