- De jagde oss med pil og bue

Susan (12) og broren Aron (1) har måttet bo i den provisoriske leiren siden årsskiftet. Alle foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.
Susan (12) og broren Aron (1) har måttet bo i den provisoriske leiren siden årsskiftet. Alle foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.  
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tre og en halv måned siden voldshandlingene etter valget startet. Fremdeles lever mange av de internt fordrevne i Kenya i kummerlige leire.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
VOLDEN I KENYA

Valget i Kenya 27. desember utløste ekstreme voldshandlinger mellom ulike etniske folkegrupper i landet, etter påstander om valgfusk. Først rammet ble kikuyuene, som assosieres med den erklærte valgvinneren, president Mwai Kibaki. Siden fulgte hevnangrep


Volden og truslene mot kikuyuene i Riftdalen og flere andre områder intensiverte seg, og snart var 600 000 på flukt. Minst 1500 mennesker mistet livet. Mange av de internt fordrevne lever fremdeles i provisoriske leire.


13. april ble det kunngjort en samlingsregjering der også opposisjonen er representert. Opposisjonslederen Raila Odinga har fått statsministerposten i den nye regjeringen, som har hele 41 statsråder. Det er håp om at denne regjeringen skal kunne bringe forsoning til det splittede landet.

(ABC Nyheter/Eldoret:) Røyken fra flyktningenes bål driver mellom teltene i Eldoret Showgrounds-leiren i North Rift Valley. Her bor 16 000 internt fordrevne tett på hverandre. De ble fordrevet fra sine hjem som følge av herjingene i Kenya etter valget 27. desember.

- En dag kom 200 av naboene mine, væpnet med pil og bue, og krevde at jeg skulle reise min vei. De plyndret alt og brant hjemmet mitt. Dette var folk jeg kjente fra før, og ikke hadde hatt noen problemer med tidligere, sier Frederik Inbeche til ABC Nyheter.

Han har bodd i leiren siden han ble jagd fra gården sin i januar.

Jord

Flertallet av beboerne i leiren tilhører kikuyuene, en folkegruppe den sittende president Mwai Kibaki tradisjonelt har hatt oppslutning hos. Da Kibaki ble utnevnt til president parallelt med anklager om valgfusk utløste det igjen gammelt fiendskap mellom folkegruppene i landet. Mye av striden er knyttet til retten til jord. De første angrepene rammet hovedsakelig kikuyuer, men hevnangrep fulgte snart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frederik Inbeche tilhører luhiafolket, men var også tilhenger av Kibaki.

- Dette dreier seg om både etniske og politiske spørsmål, sier han.

Flyktningene i leiren fremstår som reflekterte, politisk bevisste og kompromissvillige. De snakker ikke om hevn, men om kompensasjon for sine tap, kompromiss og forhandling med sine tidligere naboer.

- Vi ønsker at regjeringen skal gjennomføre en forsoningsprosess. Dersom det kommer på plass en avtale om eiendommene vil vi vende hjem. Angriperne har okkupert jord og krevd den som sin, sier Inbeche.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I tillegg ønsker vi en eller annen form for kompensasjon. En del av oss hadde klart å legge opp noen midler. Alt ble tatt fra oss. Alle våre eiendommer ble ødelagt, og vil ble brakt tilbake til null.

Norge

Utviklingsminister Erik Solheim besøkte onsdag Showgrounds-leiren (navnet kommer av at området vanligvis blir brukt til fesjåer). Norge har støttet Kenya Røde Kors' arbeid i leiren, og Solheim lovet ytterligere 11 nye millioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delegasjonen fikk et haleheng av blide og forundrede barn, som koret «Hello, how are you» og flirte godt når de fikk respons.

Det er gravd irrigasjonsgrøfter for å få unna regnvann og unngå at leiren skal bli en sølepytt, men lokale representanter for Røde Kors frykter at været vil bli en stor utfordring i tiden som kommer. Det er også vanskelig å få skaffet nok mat til alle flyktningene.

Slik har 16 000 mennesker levd i Eldoret siden januar.Slik har 16 000 mennesker levd i Eldoret siden januar.

Gjørme

- Jeg tror disse menneskene må være her i minst fire måneder til, sier regionssjefen for kenyansk Røde Kors i området, Paul Birech, til ABC Nyheter.

- En leir vil aldri være et ideelt sted å bo, og når man får regn et sted som dette vil det skape store utfordringer med gjørme.

600 000 mennesker ble fordrevet fra sine hjem under voldshandlingene på nyåret, og omkring 1500 mennesker ble drept. Fremdeles lever 145 000 internt fordrevne i leirer spredd omkring i Riftdalen.

Les også: - Satte fyr på kirken mens vi var inne

13. april kom det etter lang tids forhandlinger i stand en koalisjonsregjeringen der både opposisjonen og presidentens parti PNU er representert. Solheim møtte onsdag både representanter for PNU og opposisjonens nylig innsatte statsminister Raila Odinga.