Politiet tror vekter ble truet av kollega

<p>Politiet har løslatt den ene av de to vekterne som var mistenkt for et ran av en verditransport ved Rykkinn Nærsenter i Bærum. (Foto: Scanpix)</p>
Politiet har løslatt den ene av de to vekterne som var mistenkt for et ran av en verditransport ved Rykkinn Nærsenter i Bærum. (Foto: Scanpix)

Den ene vekteren som var siktet for å ha stjålet ti millioner kroner fra sin egen verditransport var trolig et uskyldig offer som ble truet av sin kollega, mener politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sandvika/Oslo (NTB-Anne M. Gøystdal): Den 21 år gamle vekteren ble onsdag løslatt fra varetekt. Siktelsen mot mannen er frafalt, og samtidig har påtalemyndigheten skjerpet siktelsen for den andre vekteren. Den 23 år gamle mannen var tidligere siktet for medvirkning til grovt tyveri, men siktelsen er nå endret til grovt ran eller medvirkning til grovt ran.

Politiet tror nå at bare den ene vekteren var aktivt med på ranet, men at flere personer sto bak og at ranet var planlagt i forkant. Pengene er fortsatt sporløst borte.

Tror på forklaringen

– Vi tror 23-åringen ranet disse pengene, og at kollegaen framstår som et offer i denne hendelsen, sier politiadvokat Per Zimmer i Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

Den yngste vekteren har forklart at han ble truet av kollegaen da rundt ti millioner kroner ble stjålet fra verditransporten fra Vakt Service 1. april.

21-åringen har forklart at han var livredd og trodde han skulle dø da vekterkollegaen angivelig siktet på ham med et våpen og plasserte ham bak i verditransportbilen. Vekteren tok fra ham alarmen, og bandt hendene hans sammen med strips, ifølge forklaringen.

Etter å ha etterforsket saken, finner politiet grunn til å feste lit til det 21-åringen sier.

– Langt på vei tror vi på ham. Forklaringen er fortsatt delvis usammenhengende og motstridende, så foreløpig har vi ikke dannet oss et helt tydelig bilde av det som har skjedd, sier Zimmer.

Sjekker mulige medhjelpere

Politiet vil foreløpig ikke gå ut med flere omstendigheter rundt ranet, og vil ikke si noe mer om hvilke personer som eventuelt skal ha deltatt.

– Vi sjekker ut flere enkeltpersoner, men noen pågripelse er ikke nært forestående. Vi tror ikke det er et kjent kriminelt miljø i tradisjonell forstand som står bak, sier politiadvokaten.

Ifølge politiets teori fikk vekteren hjelp i selve ranet av minst én annen person.

– Det at pengene fortsatt er på avveie gjør at vi tror han fikk hjelp underveis. I tillegg har vitner forklart at en bil har fulgt vekterbilen, men disse observasjonene er ikke entydige, sier Zimmer.

Politiet konsentrerer seg nå om analyse av elektroniske spor i etterforskningen. De er særlig opptatt av å kartlegge mobilkontakt mellom vekteren og andre i løpet av den aktuelle kvelden. (©NTB)

Personvernpolicy