Bent Hamer til Cannes

<p>Hamer, her på utdelingen av Filmkritikerprisen. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)</p>
Hamer, her på utdelingen av Filmkritikerprisen. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

For fjerde gang har Bent Hamer blitt invitert til Cannes. - Stas, sier regissøren beskjedent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fjerde gang har Bent Hamer blitt invitert til filmfestivalen i Cannes. «O'Horten», Hamers spillefilm om den pensjonerte lokomotivførereren Odd Horten, skal vises i den prestisjefylte seksjonen «Un Certain Regard».

- Det er kjempehyggelig. Alle er jo der. Dette er verdens største mulighet til å få ut filmen. Like mye er det en stor fare for at dersom filmen ikke lykkes i Cannes så er den død, sier Hamer til ABC Nyheter.

Cannes filmfestival finner sted fra 14. - 25. mai. Den er en av verdens viktigste festivaler, med over 30.000 deltagere, hvorav 4000 journalister. Parallelt med selve festivalen og alle dens filmvisninger, finnes det et også et eget marked hvor flere norske filmer skal vises.

Fra filmen «O'Horten». (Foto/Copyright: John Christian Rosenlund)Fra filmen «O'Horten». (Foto/Copyright: John Christian Rosenlund)

Hamer tror det blir mest jobbing og liten tid til å se film.

- Cannes er et sirkus av en annen verden og derfor er det viktig å fokusere på det som har med film å gjøre. Jeg kommer nok til å møte ekstremt mye presse, så det blir mye jobbing, sier han.

«O'Horten» er Bent Hamers femte spillefilm. Filmen er en melankolsk komedie om lokfører Odd Hortens besværlige omstilling fra et aktivt yrkesliv til pensjonisttilværelsen. Hamer har også tidligere beskrevet lett absurde pensjonisttilværelser i filmer som «Eggs» og «Salmer fra kjøkkenet».

Rykker opp en klasse

- Det er jo selvsagt en ære å bli invitert. Han har deltatt i Cannes fire ganger, men denne gangen har han gått en klasse opp til den prestisjefylte seksjonen «Un Certain Regard». Dette er en bekreftelse på at det arbeidet han gjør med sin særegne stil blir likt, sier Stine Oppegaard ved Norsk Filminstitutt.

Den offisielle Cannes festivalen består nemlig av to seksjoner, hovedkonkurransen og «Un Certain Regard». Mer enn 4000 filmer fra hele verden blir vurdert, før festivalens president og direktør inviterer omlag 30 filmer. Seksjonen «Un Certain Regard» hvor «O'Horten» skal vises, ønsker å fremheve enkeltarbeid som er originale i sitt budskap og estetikk, og som reflekterer fornyelsen av det filmatiske uttrykk. Seksjonen har sin egen pris. Stefan Faldbakkens «Uro» var den norske filmen som senest ble vist i «Un Certain Regard» i 2006.

Bent Hamer og skuespiller Bård Owe, vil sammen med fotograf John Christian Rosenlund og komponist Kaada presentere filmen i Cannes. De offisielle visningstidene er ikke klare ennå.

Kritikeryndling

For kort tid siden mottok Bent Hamer de norske filmkritikernes egen pris for «O'Horten», slik han også fikk for «Eggs» og «Salmer fra kjøkkenet». Prisen ble delt ut for første gang i 1950, til ingen ringere enn Arne Skouen. Arne Skouen og Bent Hamer er de eneste norske regissørene som har blitt invitert til Cannes festivalen fire ganger med sine filmer.

Woody Allen og Indiana Jones

Blant høydepunktene på årets festivalprogram som ble presentert i dag finner man kjente navn som Woody Allen med «Vicky Cristina Barcelona», Steven Spielbergs kommende «Indiana Jones»-film og animasjonsfilmen «Kung Fu Panda. Disse filmene blir vist utenom konkurransen. Hovedprogrammet inkluderer blant annet Clint Eastwoods «Changeling», Charlie Kaufmans «Synedoche, New York», Wim Wenders' «The Palermo Shooting» og Steven Soderberghs Che Guevara-biografi «Che».

Her er hele hovedprogrammet:

UC MAYMUN - Nuri Bilge Ceylan, Tyrkia

LE SILENCE DE LORNA - Jean-Pierre and Luc Dardenne, Belgia

UN CONTE DE NOEL - Arnaud Desplechin, Frankrike

CHANGELING - Clint Eastwood, USA

ADORATION - Atom Egoyan, Israel

WALTZ WITH BASHIR - Ari Folman, Israel

LA FRONTIERE DE L'AUBE - Philippe Garrel, Frankrike

GOMORRA - Matteo Garrone, Italia

24 CITY - Jia Zhangke, Kina

SYNECDOCHE, NEW YORK - Charlie Kaufman, USA

MY MAGIC - Eric Khoo, Singapore

LA MUJER SIN CABEZA - Lucrecia Martel, Argentina

SERBIS - Brillante Mendoza, Filippinene

DELTA - Kornel Mundruczo, Ungarn

LINHA DE PASSE - Walter Salles, Daniela Thomas, Brasil

CHE - Steven Soderbergh, USA

IL DIVO - Paolo Sorrentino, Italia

LEONERA - Pablo Trapero, Argentina

THE PALERMO SHOOTING - Wim Wenders, Tyskland

Kilde: Hollywood Reporter

Les også:

- Hattrick for Hamer

- Matt av Matt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus