Forskere slutter i protest

I fjor brukte vi medisiner for 17 milliarder kroner. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
I fjor brukte vi medisiner for 17 milliarder kroner. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Farmasiforskere trekker seg i protest mot ny regler som går utover både troverdighet og uavhengighet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Apoforsk
Formålet med Apoforsk har til nå vært å medvirke til at farmasøyter og apotek utvikler og anvender sin kompetanse til nytte for enkeltindivid og samfunn, samt å medvirke til at apotek bidrar til rasjonell legemiddelbruk og sette søkelys på forhold som omhandler endringer i og fremtidig utvikling av apotekbransjen.

Institutt for Apotekforskning (Apoforsk) ble etablert i 2002 som et frittstående forskningsinstitutt heleid av Stiftelsen til fremme av norsk apotekfarmasi.

Alle forskningsresultater skulle offentliggjøres, og virksomheten skulle evalueres etter fire år.

Etter vel tre års drift ble Apoforsk evaluert av NIFU STEP, og i rapporten som kom i juni 2006, ble det konkludert med at Apoforsk som selvstendig institusjon burde opprettholdes og gjøres permanent, og at instituttet hadde fått til mye i løpet av kort tid.

Nå har imidlertid styret i Apoforsk har innført helt nye regler for hvordan forskningen skal drives, og dette er nok til at toppsjefen og forskningssjefen i Apoforsk trekker seg, melder Aftenposten.

I kommunikasjon mellom Stiftelsens styre og Apoforsk «har det fremkommet at det gamle kravet om at alle forskningsresultater skal publiseres ikke lenger gjelder, men at det tvert imot anses som provoserende,» skriver forskningsdirektør Anne Gerd Granås og administrerende direktør Anne Marie Horn ved Apoforsk på nettsidene til Norske Farmaceutisk Tidsskrift.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er et skritt tilbake. Det er ingen annen måte å se det på, sier redaktør Hanne Nessing i en lederartikkel i det samme tidsskriftet.

Les også: Skjulte informasjon om farlig medisin

Strammere tøyler

Styrets nye regler legger langt strammere tøyler på forskningen. Blant annet heter det at Apoforsk skal:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Være et faglig sekretariat for eieren, og følge eierens prioriteringer.

- Bidra til at forskningsresultatene raskt kommer i bruk i norske apoteker.

- Skape møteplasser for eieren, Apoforsk og bransjen.

De to forskertoppene føler dermed at de mister kontroll over egne forskningsresultater:

- Dersom resultater av apotekforskning blir holdt tilbake, kan Apoforsk oppfattes som om de er underlagt interesser knyttet opp mot apotekenes eiere, noe vi hittil ikke har vært. Denne utviklingen ønsker hverken forskningslederen eller jeg å være med på, sier administrerende direktør, Anne Marie Horn, til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styreleder Gunnar Ellingsen i stiftelsen som eier Apoforsk, legger ikke skjul på at Apoforsk nå blir mindre uavhengig.

- Det er ikke et mål i seg selv å være en uavhengig forskningsinstitusjon. De skal ta fatt i bransjeovergripende forhold som ingen gjør i dag, og drive med forskning og utvikling. Det at alt skal publiseres kommer vi til å fjerne, men det betyr ikke at ingen ting kan offentliggjøres, sier Ellingsen til Aftenposten.

Apotekkjedene tjener gode penger på nordmenns pillebruk. I fjor brukte vi medisiner for 17 milliarder kroner. Staten tok 12 milliarder av denne regningen.

Forsidefoto: Colourbox