Vil ut av byene

<p>Illustrasjonsfoto: Scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix

De store universitetene i byene mister studenter til mindre høyskoler i distriktene, viser ferske tall fra Samordna opptak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens færre studenter søker seg til universitetene i Oslo, Bergen og Stavanger, opplever høyskoler som Nesna, Narvik og Volda søkervekst, melder NRK.

Utviklingen er stikk i strid med hva det offentlig oppnevnte Stjernø-utvalget hevdet i sin innstilling. Det pågår nå en diskusjon i Norge om sentralisering og nedleggelse av høyskoler i distriktene.

– Jeg tror debatten rundt Stjernø-utvalgets innstilling har ført til at flere tenker over hvor de vil studere og hva de vil studere, sier lederen i Studentenes Landsforbund, Olav Øye.

Størst fremgang har utdanning innenfor ernæring og maritime fag. Men også andre høgskoleutdanninger, som førskolelærer, har hatt økning i søkertallene.

Regionforsker og rektor ved Høgskolen i Volda, Jørgen Amdam, tror uroen i verdensøkonomien og høye boligpriser i byene er medvirkende årsaker til at studentene søker seg til distriktene.

– Når det går dårligere økonomisk, går det som regel bedre for studiestedene i distriktene og for distriktene som helhet, sier han. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus