Åpen for alle - alltid

For varmt for norske helikoptre i Afghanistan

Foto: Rune Thomas Ege/Forsvaret
Foto: Rune Thomas Ege/Forsvaret
Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye helikoptrene som skal fly sårede norske soldater i Afghanistan, tåler ikke stekende varme. De risikerer å ikke kunne fly pasienter til sykehus i sommerhalvåret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helikoptrene skal etter planen frakte sårede soldater fra Maimana-området til sykehuset i Mazar-e-Sharif. Men fra april til oktober er det så varmt at helikoptrene sliter med å fly, skriver VG. Helikoptrene klarer bare å fly 130-150 kilometer i 25 graders varme, og risikerer dermed å ikke klare å nå fram til sykehuset som ligger 255 kilometer unna.

– Når det er mellom 25 og 35 grader, er du i sjiktet hvor helikoptrene nesten ikke kan operere. Og hele perioden fra april til oktober har vi temperaturer som kan gå ganske høyt, sier oberst i Luftforsvarsstaben, Inge Kampenes, til avisen.

Stiger temperaturen til 30 grader synker rekkevidden til 100-130 kilometer. Dermed rekker helikoptrene bare fram til det kirurgiske teamet i Maimana, som kan stabilisere pasienten for videre evakuering til sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspedisjonssjef i Forsvarsdepartementet, Morten Haga Lunde, sier det aller viktigste for å redde liv, er å frakte pasientene til det kirurgiske teamet i Maimana.

– Hvis pasienten trenger behandling på sykehuset i Mazar-e-Sharif, baserer vi oss på et samarbeid med Tyskland, sier han.

Helikopteroppdraget koster cirka 200 millioner kroner og skal vare i 18 måneder. (©NTB)