Vil ha flere svar fra Haga

FOTO: Eli Arnstad og Åslaug Haga. (Arkivfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX)
FOTO: Eli Arnstad og Åslaug Haga. (Arkivfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets kontrollkomité ber statsråd Åslaug Haga (Sp) svare på seks nye spørsmål om den omstridte konsulentavtalen med Eli Arnstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener noen av svarene Haga ga oss i første runde var utilstrekkelige, og vi vil at hun utdyper mer. Vi håper at hun nå legger alle kortene på bordet slik at vi slipper å dra ut dette av henne bit for bit, sier Høyres Per-Kristian Foss, medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Komiteen åpner foreløpig ikke sak mot Haga. Komitémedlem Carl I. Hagen (Frp) sier at komiteen må komme tilbake til dette når Haga har svart på de nye spørsmålene. I utgangspunktet har statsråden ti dager på seg til å svare kontrollkomiteen.

– Vi vil jobbe så raskt som mulig, men noen dager vil vi nok ta oss. Det er viktig å være nøye når man svarer kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier statssekretær Guri Størvold (Sp) i Olje- og energidepartementet til NTB.

Hardt vær

Olje- og energiminister Åslaug Haga har vært i hardt vær siden det ble kjent at partifelle Eli Arnstad hadde fått en rundhåndet konsulentavtale i Hagas departementet helt uten anbudsrunde. Dette skjedde bare tre uker etter at Arnstad gikk på dagen som direktør i det statlige energiforetaket Enova etter påstander om mobbing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker at Haga svarer på om hun på noe tidspunkt tok kontakt med styret i Enova angående omstendighetene rundt Arnstads fratredelse. Vi ønsker også svar på om statsråden på noe vis ble gjort kjent med omstendighetene rundt fratredelsen. Videre vil vi vite hvilken formell kompetanse statsråden anser at Eli Arnstad har som ville gjøre henne særlig egnet som konsulent for departementet innenfor feltet fornybar energi, sier Hagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Går neppe

Haga har innrømmet at det skjedde fire brudd på loven om offentlige anskaffelser ved avtaleinngåelsen med Eli Arnstad. Senere har Haga også innrømmet at det var hun som tok initiativ til å ansette Arnstad. Haga sier hun kastet fram Arnstads navn først, men at hun overlot til embetsverket å vurdere på vanlig måte om Arnstads kompetanse kunne være relevant for departementet.

Haga har varslet at hun går av som partileder i Sp og gir seg som stortingsrepresentant neste år, men hun har forsikret at det ikke har noe med Arnstad-saken å gjøre.

– Hagas troverdighet er svekket, men denne saken fører neppe til at hun må gå av som statsråd, sier Carl I. Hagen. (©NTB)