Klar tale fra Solheim

<p>Tanzanias finansminister Mustafa Mkulo (t.v.) møtte tirsdag utviklingsminister Erik Solheim (t.h.). Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.   </p>
Tanzanias finansminister Mustafa Mkulo (t.v.) møtte tirsdag utviklingsminister Erik Solheim (t.h.). Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.  

Solheim la ikke fingrene imellom da han møtte Tanzanias finansminister tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC NYHETER/DAR ES SALAAM:) Tanzanias finansminister Mustafa Mkulo takket Norge for bistanden, og lovet at tidligere problemer med korrupsjon og mislighold av midler ikke vil gjenta seg, da han møtte utviklingsminister Erik Solheim i Dar es Salaam tirsdag. Solheim var klokkeklar på hva norske myndigheter synes om surr med bistandsmidler.

- Når jeg møter folk på gaten i Norge sier de alltid to ting. De sier at de gjerne vil bidra til utvikling, men spør meg også hvordan jeg kan garantere at pengene ikke misbrukes, sa Solheim til finansministeren og fremmøtte representanter for tanzaniansk presse.

Les også:

Fem i en sykehusseng

Solheim skrøt av innsatsen den tanzanianske regjeringen har gjort mot korrupsjon, og fremholdt Tanzania som et foregangsland i Afrika. Likevel understreket han at pengene ikke kommer av seg selv. Hittil i år har fire tanzanianske statsråder måttet forlate sin post etter anklager om korrupsjon og misbruk av sin stilling.

- Med mindre vi får garantier mot misbruk må vi vente med videre budsjettstøtte. Når store pengesummer ikke kan gjøres rede for er vi nødt til å stanse støtten midlertidig, sa han.

Bestikkelser

Mandag ble det kjent at ministeren for infrastruktur, Andrew Chenge, trekker seg etter mistanke om bestikkelser. Mkulo forsikret at landets president Jakayo Kikweke har fokus på problematikken.

- I går gikk en minister av. Jeg tror det er et tegn på at vi tar dette på alvor. Om vi klarer å få 100 prosent bukt med korrupsjonen på kort sikt er vanskelig å si, men vi skal gjøre så mye som mulig.

ABC Nyheter spurte finansminister Mkulo hvorfor norske myndigheter skal fortsette å gi budsjettstøtte all den tid det løpende avsløres problemer med korrupsjon i myndighetenes rekker.

- På swahili har vi et ordtak som sier at dersom du har en råtten fisk blant tusen er du nødt til å hive alle sammen. Dette er snakk om isolerte enkelthendelser. Vi vet det finnes skurker i vårt system, men de er ikke i flertall, svarte statsråden.

- Vær så snill

I 2007 mottok Tanzania 594 millioner kroner i norsk bistand. 36 prosent av dette er såkalt budsjettstøtte, der midlene sluses rett inn i statskassen.

- Jeg håper dere ikke vil stanse budsjettstøtten på grunn av disse enkelthendelsene. Vær så snill å ikke stanse deres bistand, sa Mkulo til ABC Nyheter.

- Dersom barnet ditt stjeler, ikke kutt av ham hånden. Bare gi ham et dask. Vi vil gjøre vårt ytterste for å sørge for at disse problemene rettes opp i.

Omkring 40 prosent av det tanzanianske statsbudsjettet utgjøres av bistandsmidler.

ABC Nyheter følger Solheim og Stoltenberg i Tanzania. Les mer her:

Fem i en sykehusseng

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus