Slik tar man poeng fra Vålerenga

<p>Her blir Odds Espen Ruud utvist under fjoråretskamp mellom Vålerenga og Odd på Ullevaal. Vålerenga ledet da kampen 1-0, men skienslaget kom senere tilbake og sikret seg 1-1og ett poeng.  (Foto: Scanpix)</p>
Her blir Odds Espen Ruud utvist under fjoråretskamp mellom Vålerenga og Odd på Ullevaal. Vålerenga ledet da kampen 1-0, men skienslaget kom senere tilbake og sikret seg 1-1og ett poeng. (Foto: Scanpix)

Oppskriften for motstanderne til Vålerenga er enkel - slipp inn et mål og fullfør med ti mann. Laget sitter «garantert» igjen med ett eller tre poeng. Ikke tilfeldig mener Klanens egen «analytiker».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstkommende mandag møtes Viking og Vålerenga til det som kan vise seg å bli en av sesongens viktigste oppgjør i kampen om gullet. Begge lag har så langt denne sesongen gjort det meget bra. Viking innehar andreplassen med ni poeng mens Enga følger tett bak, på en fjerdeplass med syv.

Nå viser det seg derimot at Viking faktisk kan, dersom en kun legger statistikk til grunn, øke sine egne muligheter for å få med seg poeng i kampen.

Oppskriften er enkel.

La Vålerenga score først og sørg deretter å få en spiller utvist. Vanligvis forverrer det muligheten for poeng betraktelig, men så lenge det er Martin Andresens Enga som står på motsatt banehalvdel er laget «garantert poeng».

Tilfeldig

Sportsdirektør i Viking, Egil Østenstad sier siddisen nok ikke vil ta hensyn til Engas noe frynsete statistikk.

- Nei, vi tror nok det vil bli enklere å vinne med elleve mann på banen enn med ti så vi kommer ikke til å legge opp til å få en mann utvist, sier en lett humrende Østenstad til ABC Nyheter.

Ronny Johnsen er en av fire VIF-spillere som har spilt alle kampene hvor oslolaget har surret det til for seg selv. (Foto: Scanpix)Ronny Johnsen er en av fire VIF-spillere som har spilt alle kampene hvor oslolaget har surret det til for seg selv. (Foto: Scanpix)

På spørsmål om hvorfor han tro Vålerenga har kommet ut i et slikt «uføre» svarer Østenstad diplomatisk.

- Det tror jeg er bare tilfeldigheter. Hvorfor nettopp Vålerenga opplever dette har jeg egentlig ingen formening om, men det er bare uhell. Som sagt, vi kommer ikke til å legge opp noen taktikk etter disse opplysningene.

Mentale viktig

Mannen som har gravd frem den noe uheldige statistikken er Klanens egen Jarle Teigøy. Han ser ikke bort i fra at dette kan dreie seg om mer enn bare tilfeldigheter.

- Man kan jo saktens begynne å spekulere i hva dette kommer av. Jeg ser ikke bort i fra at dette er helt unikt i fotballsammengheng. Ulike forhold spiller selvfølgelig inn i de ulike kampene, men jeg mener man ikke kan se bort fra at dette har noe innslag av psykologi for spillerne, sier Teigøy til ABC Nyheter.

«Analytikeren» mener Vålereng kanskje bør ta statistikken på alvor.

- Det helt spesielle er at Vålerenga har ledet kampene da dette har skjedd. Jeg mener helt klart at dette kanskje beviser at det mentale spiller mye inn. Man slipper seg litt ned når motstanderen får en mann utvist. Situasjonen med en mann mer blir kraftig overvurdert og man tar enklere på det.

Det hele startet i Royal League kampen mot Helsingborg i fjor. Da ledet oslolaget 1-0 og svenskene fikk en spiller utvist rett før pause. I andre omgang snudde Henke Larsson og co kampen og vant til slutt 2-1 på Bislett.

Fire spillere

Senere har dette gjentatt seg i Tippeligakampene Odd Grenland (1-1 hjemme i 2007), Stabæk (2-2 borte i 2007) og senest nå i helgen mot Rosenborg (1-1 hjemme).

- Jeg trodde det bare var en slump da jeg oppdaget dette i fjor. Jeg skrev også om det da det skjedde for tredje gang, men nå har det altså skjedd igjen. Smått utrolig, sier Teigøy om den pussige «rekorden» til Martin Andresen og co.

I dagens Vålerengastall har fire spillere enten startet eller kommet inn i løpet av de fire kampene dette gjelder.

Alan Jeppsen, Daniel Fredheim Holm, Ronny Johnsen og Morten Berre har alle været med på å tape poeng for et lag som har fått en mann utvist på et tidspunkt av kampen hvor Vålerenga har hatt stø kurs mot tre poeng.

Personvernpolicy