Frykter mindre gjennomslag i EU

<div class="viewNews">I sin EU-EØS-redegjørelse i Stortinget tirsdag slo utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fast at Norges samarbeid med EU ikke vil være upåvirket av Lisboatraktaten. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX</div>
I sin EU-EØS-redegjørelse i Stortinget tirsdag slo utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fast at Norges samarbeid med EU ikke vil være upåvirket av Lisboatraktaten. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) frykter svekkede muligheter for Norge til å få gjennomslag overfor EU når EUs nye traktat blir en realitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin EU-EØS-redegjørelse i Stortinget tirsdag slo han fast at Norges samarbeid med EU ikke vil være upåvirket av Lisboatraktaten.

Utenriksminister Jonas Gahr StøreUtenriksminister Jonas Gahr Støre

– Lisboatraktaten, kombinert med at EU omfatter flere land med søkelys på økt indre effektivitet i samarbeidet, kan gi svekkede muligheter for å få gjennomslag overfor EU for norske interesser og synspunkter, sa Støre.

Den nye traktaten skal etter planen tre i kraft i 2009. Hittil har åtte land ratifisert traktaten. Irland vil holde folkeavstemning i juni.

Omfattende nyordning

Utenriksministeren viste til at de institusjonelle nyordningene i Lisboatraktaten gradvis vil bli omfattende. Han la særlig vekt på at Europaparlamentet vil bli vesentlig styrket, både som lovgiver og i behandlingen av EUs felles budsjett

– At Europaparlamentet får økt myndighet, betyr at demokratiet i EU styrkes. Det gir oss en ny utfordring i fremme av norsk syn fordi dette trolig er den EU-institusjonen som vi har minst inngrep med. Dette må vi arbeide for å endre på, sa Støre.

EØS-forhandlinger

Støre kom også inn på EØS-samarbeidet. Dagens finansieringsordning utløper 30. april neste år og EU varsler at kravet til Norge kan komme til å øke med 5 milliarder kroner den neste femårsperioden, sammenlignet med dagens bidrag. Norge betaler i dag 2 milliarder kroner årlig i en periode på fem år.

– Norge har ikke noen rettslig forpliktelse til å videreføre disse bidragene, men regjeringens grunnholdning er at også Norge bør bidra til fortsatt økonomisk og sosial utjevning i det utvidede Europa. Dette tjener grunnleggende norske interesser, sa utenriksministeren.

Regjeringen vil derfor, trolig før sommeren, innlede forhandlinger med EU om fremtidig bidrag fra EØS/EFTA-landene. Målet er at forhandlingene skal være avsluttet innen utløpet av året. (©NTB

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus