Fem i en sykehusseng

Ved regionssykehuset i Mtwara er det vanlig at opptil to voksne og tre barn må dele på én sykehusseng. Alle foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.
 Ved regionssykehuset i Mtwara er det vanlig at opptil to voksne og tre barn må dele på én sykehusseng. Alle foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ille å være korridorpasient, men verre å måtte dele seng med fire andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mwajuma Issa er på sykehuset med sitt lungesyke barn.Mwajuma Issa er på sykehuset med sitt lungesyke barn.

(ABC NYHETER/DAR ES SALAAM) Luften er tett i barneavdelingen til Ligula Regional Hospital i Tanzania. Her må opptil fem mennesker, to voksne og tre barn, dele seng. Mødrene må følge de syke barna, siden det ikke er tilstrekkelig med sykepleiere.

Sykehuset er regionsykehus for Mtwara-regionen sør i landet, men barneavdelingen har ikke mer enn 16 senger. Daglig kommer det mer enn 20 pasienter til avdelingen.

- Dette er hovedsykehuset i regionen, og kapasiteten vår er sprengt, sier sjefen for sykepleierne ved fødselsavdelingen, Lucy Mkolea, til ABC Nyheter.

I Mtwara-regionen bor det omkring 1,2 millioner mennesker, men regionalsykehuset Ligula, der spesialistene skulle befunnet seg, har ikke mer enn 315 senger.

- Kvinner som føder for tidlig eller får syke barn må ta seg hit langveisfra, sier Mkolea.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også stor mangel på kvalifiserte fagfolk. Ifølge nasjonale retningslinjer skulle regionssykehuset hatt 15 spesialister. I virkeligheten har det ingen spesialister innen klinisk arbeid.

Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg og utviklingsminister Erik Solheim besøkte tirsdag barneavdelingen og fødeavdelingen ved det lille sykehuset.

Ved de mobile klinikkene kan barn veies og få vaksiner.Ved de mobile klinikkene kan barn veies og få vaksiner.

De vanligste sykdommene blant barna er malaria, lungebetennelse, diaré, under- og feilernæring, samt brannskader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det gjør alltid sterkt inntrykk å se unge mødre med syke barn. De er sårbare, og de har ikke mange talsmenn. Det er enkelt å redde barneliv, og det er enkelt å redde mødres liv. Derfor er det umoralsk når vi ikke gjør det, sier Stoltenberg til ABC Nyheter.

Norge støtter The Clinton Foundations arbeid med å hindre overføring av hiv fra mor til barn, og er i ferd med å starte et samarbeid med Tanzania for å redusere dødeligheten blant mødre og spedbarn i landet. Norge har sagt at landet vil bidra med omkring 225 millioner kroner til dette samarbeidet over en femårsperiode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mobile klinikker

Stoltenberg reiste videre til Ngorongoro-landsbyen, der en mobil klinikk gjør nytte for 620 fastboende.

En av løsningene på problemet med den vanskelige tilgangen til sykehus er disse mobile enhetene, som kan flyttes dit folk befinner seg.

I de aller fleste land blir nærmere 20 prosent av barna vaksinert gjennom denne typen klinikker. Fordelen med disse er at man kan avtale tidspunkt for helsekontroll med lokalbefolkningen, som siden får gjennomført veiing av barn, vaksinasjon, svangerskapskontroller, hiv-testing av gravide og distribusjon av myggnett.

Barnedødelighet

Denne unge mannen har fått utdelt et flagg i anledning statsministerens besøk.Denne unge mannen har fått utdelt et flagg i anledning statsministerens besøk.

- Å fullvaksinere et barn koster i underkant av 20 dollar. Norge er med på å finansiere vaksiner og myggnett til utdeling, sier Stoltenberg til ABC Nyheter.

- Ti millioner barn dør hvert år av sykdommer de med enkle midler kunne vært reddet fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I forhold til barnedødelighet er det også lett å vise til fremgang. Siden 90-tallet har barnedødeligheten i Tanzania blitt halvert. Det vil si at det reddes 100 000 barneliv hvert år. Samtidig ser vi ingen fremgang på mødrehelse. Hvert minutt dør en kvinne i barsel. Dette vil vi nå gjøre noe med, sier Stoltenberg.

Barnedødeligheten sør i Tanzania er 47 av 1000 levendefødte.

ABC Nyheter følger Erik Solheim og statsminister Jens Stoltenber i Tanzania. Les mer her:

- Skjerpings, Tanzania