Ulovlig dyreglede

Ulovlig dyreglede
Ulovlig dyreglede
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Thorvald» har ni ulovlige reptiler i sin leilighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Herptilfakta

Forbudt i 1976

Reptil er en samlebetegnelse på slanger, skilpadder, øgler og krokodiller.

Herptil er en samlebetegnelse på reptiler og amfibier.

Det blir kanskje en mulighet for en oppmykning av forbudet ved en ny lov om dyrevelferd som man arbeider med nå.

Norge avliver rundt 500 dyr årlig. Rundt halvparten av disse er utrydningstruede.


Thorvald sine dyr:

En han og en hun av Uroplatus phantasticus (Perinetbladhalegekko), Panterophis guttatus guttatus (Kornsnok), Morelia viridis (Grønn trepython) og Pogona vitticeps (Skjeggagam), samt en Furcifer pardalis (Panterkameleon) hann.

Alle bildene er tatt hjemme i hans leilighet.

Han her er voldelig territoriellHan her er voldelig territoriell

I et tilrettelagt rom i en vanlig leilighet i Oslo har han et par gekkoer, et par kornsnoker, et par grønne trepythoner, et par skjeggagamer og en panterkameleon.

- Panterkameleonen må nesten få gå alene, da han er voldelig territoriell, forteller «Thorvald», som ikke vil bruke sitt virkelige navn.

Avliver 500 årlig

Det er totalforbud mot reptiler i Norge og Mattilsynet, på oppdrag fra politi og tollmyndighet, avliver i gjennomsnitt rundt 500 reptiler årlig.

Thorvald har hatt reptiler i ti år. Vil du se enda flere bilder fra leiligheten? Her er alle reptilene.

- Den norske lovgivningen er utdatert og fungerer særdeles dårlig. Norge er det eneste landet i verden med totalforbud, sier han til ABC Nyheter.

Han raser mot landbruksminister Terje Riis-Johansens uttalelser om hvor lite han liker denne typen dyr. Spesielt ergerlig mener både Thorvald og andre det er at begrunnelsen for forbudet grunner i at denne typen dyr ikke egner seg i det norske klimaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man må jo da spørre seg om en undulat, klovnefisk, eller et marsvin er så veldig mye bedre egnet? Tvert imot ser vi på det som en fordel at vår dyregruppe ikke egner seg i norsk klima, da vi således omgår problematikken med at fremmede arter etablerer seg i norsk natur, hvilket mange er redde for.

Direktoratet for Naturforvaltning er redde for nettopp dette. Noe som fører til at over 200 utrydningstruede dyr blir avlivet årlig. Les mer om det her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eget rom

I sin og samboerens ellers helt vanlige leilighet har Thorvald et eget rom for dyrene. Her har han innredet for på best mulig måte å etterligne dyrenes naturlige habitat. Det er klatremuligheter, planter, automatisk styrt temperatur, lys og luftfuktighet.

- Gekkoene kommer fra høylandet i Madagaskar og krever lavere temperatur enn vi har i Norge om sommeren, derfor har de et kjølesystem, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste ulovlige reptiler beslaglegges på grensa til Norge, men ifølge Thorvald drives det så stor avl i Norge at de fleste får sine dyr fra lokale oppdrettere. Det gjelder i alle fall de mest populære artene.

- Andre arter hentes hjem fra Sverige, Danmark eller Tyskland, men det er da kjøperen selv som står for frakten, slik at dyrenes behov blir ivaretatt under transporten. Det er således ikke snakk om noen organisert smuglerliga som driver storstilt smugling av dyr inn i landet, slik som man ser med chihuahuaer.

-Profilerte politikere

På spørsmål om hvem og hvor mange som driver med reptiler i Norge er han forsiktig med å komme med antagelser. Det er stor skepsis i miljøet mot media og mot motstandere av reptilhold, så Thorvald og andre ABC Nyheter har vært i kontakt med er svært kritiske til fremstillingene av reptilholdere som kriminelle avlere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Personlig kjenner til profilerte politikere, skuespillere og næringslivstopper som dyrker denne hobbyen i smug, forteller Thorvald.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har også vært i kontakt med ansatte i politiet og Mattilsynet som har sine «svin på skogen».

- Så din nærmeste nabo kan godt være en av «oss», sier han med glimt i øyet.

Dette er hannen til Thorvald.Dette er hannen til Thorvald.

- Uheldigvis omtales herptiler i media stort sett utelukkende i forbindelse med andre lovbrudd, slik som narkotika, og det er jo klart at det finnes dyr i disse miljøene også, uten at det betyr at alle som driver med slike dyr også driver med narkotika.

-La huggormen leve!

- Hvordan stiller du deg til smugling og hold av utrydningstruede arter?

- Da vi som holder slike dyr er genuint opptatte av disse dyrenes vel og vel, både hjemme i vår egen stue og ute i det fri, stiller vi oss helt klart imot organisert smugling av alle slike dyr, og spesielt utrydningstruede arter, sier han og legger til at andelen utrydningstruede dyr i Norge er svært liten og at de det gjelder er som regel avlet fram her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han mener også at det er viktig at handelen med eksotiske dyr får fortsette, såfremt regelverket overholdes.

- Mange fattige mennesker har sin eneste inntektskilde fra regnskogen, ved en
forsvarlig høsting av dyr og planter. Alternativet er ofte en nedhugging av regnskogen for å dyrke mark til mat eller lage plantasjer, og da rammes hele økosystemet.

- Personlig river jeg meg i håret hver gang jeg hører om folk som slår i hjel huggorm. At dette er faunakriminalitet på sitt verste, er det tydeligvis få som bryr seg om, mener han.