Vil bruke FN mot somaliske pirater

<div class="viewNews">Den franske luksusyachten Le Ponant, her på vei gjennom Suezkanalen, ble tidligere i april kapret av somaliske pirater. De holdt 30 besetningsmedlemmer som gisler i ei uke. Foto: REUTERS/ SCANPIX</div>
Den franske luksusyachten Le Ponant, her på vei gjennom Suezkanalen, ble tidligere i april kapret av somaliske pirater. De holdt 30 besetningsmedlemmer som gisler i ei uke. Foto: REUTERS/ SCANPIX

USA og Frankrike ønsker klarsignal fra FN til å forfølge og arrestere pirater utenfor kysten av Somalia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to landene vil om kort tid legge fram et forslag til resolusjon i Sikkerhetsrådet som gir utenlandske regjeringer mulighet til forfølge pirater inn i somalisk territorialfarvann, opplyser Frankrikes FN-ambassadør Jean-Maurice Ripert.

Initiativet kommer etter en dramatisk økning i piratvirksomheten i farvannene utenfor lovløse Somalia. Disse farvannene har blitt blant verdens farligste. Bare de siste dagene har det vært flere piratangrep.

Flere angrep

Mandag ble et Dubai-registrert fraktefartøy med mat bordet. Piratene forlanger løsepenger for å utlevere skipet.

I Adenbukta ble en japansk oljetanker angrepet med raketter og maskingeværer mandag. Somaliske pirater er mistenkt for å stå bak også dette angrepet.

Det japanske skipet klarte å komme seg unna med moderate skader, men mange hundre liter drivstoff rant ut.

Søndag bordet pirater en spansk fiskebåt med et mannskap på 26. Spania har varslet at de vil sende en fregatt til området, i et forsøk på å få løslatt fiskerne.

Piratene har forlangt løsepenger for skipet og mannskapet.

Luksusyacht

Tidligere i måneden kapret pirater den franske luksusyachten Le Ponant og holdt 30 besetningsmedlemmer som gisler i ei uke. Gislene ble sluppet fri etter at eieren angivelig betalte løsepenger. Piratene ble etterpå tatt i en dramatisk aksjon som involverte et fransk militærhelikopter, og de blir nå stilt for retten i Frankrike.

Ifølge en rapport fra International Maritime Bureau (IMB) har det vært 49 angrep fra pirater mot ulike skip i første kvartal i år. Det er 20 prosent mer enn i samme periode i fjor. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus