Gutta på skauen

<p>Statsminister Jens Stoltenberg og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøkte mandag Ruvu-prosjektet. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter. </p><p> </p>
Statsminister Jens Stoltenberg og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøkte mandag Ruvu-prosjektet. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.  

For å markere inngåelsen av en 500 millioner kroners miljøavtale med Tanzania satte statsministeren kurs for et skogsprosjekt Norge midlertidig har stanset støtten til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA
Det er anslått at avskoging står for omkring 20 prosent av verdens klimagassutslipp. Den nye avtalen mellom Norge og Tanzania er en av de første partnerskapsavtalene som er inngått etter Bali-konferansen.

Statsminister Jens Stoltenberg og utviklingsminister Erik Solheim besøker denne uken Tanzania. ABC Nyheter følger besøket og blir med Solheim videre til Kenya og Kongo.

Miljøminister Erik Solheim undeskrev mandag en avtale om å hindre avskoging med sin tanzanianske kollega. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.Miljøminister Erik Solheim undeskrev mandag en avtale om å hindre avskoging med sin tanzanianske kollega. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

(ABC NYHETER/DAR ES SALAAM:) Utviklings- og miljøminister Erik Solheim og den tanzanianske miljøministeren dr. Batilda Salha Burian undertegnet mandag en partnerskapsavtale der Norge for en femårsperiode setter av 500 millioner kroner til bekjempelse av avskoging i Tanzania.

Etter at avtalen var signert reiste statsministeren og utviklingsministeren videre til Ruvu Forest Reserve. Ifølge en pressemelding fra den norske ambassaden ville besøket «symbolisere begynnelsen på et nytt samarbeid mellom Norge og Tanzania om skogsdrift.»

Paradoksalt nok er Ruvu et av de 11 tidligere omtalte miljøprosjektene som midlertidig har fått stanset sine overføringer fra Norge etter mistanke om økonomisk vanskjøtsel. Ruvu var ikke blant de seks prosjektene som ble gjennomgått og fikk påpakning av uavhengig revisor, men norske myndigheter har likevel valgt ikke å finansiere prosjektet videre før man har forsikret seg om bedre kontrollrutiner hos tanzanianske myndigheter.

Dette til tross for at prosjektet har kunnet vise til gode resultater.

Les også: - Vi har ikke misbrukt norsk bistand

- Vellykket

- Et av problemene med hele saken er at miljøprogrammene har vært vellykket faglig sett, men når det har vært så dårlig kontroll med pengebruken har vi vært nødt til å stoppe utbetalingene, sier utviklingsminister Erik Solheim til ABC Nyheter.

Norge holder igjen 250 millioner kroner som var planlagt å gå til videreføring av disse prosjektene.

- Intensjonen er å videreføre enkelte deler av programmene, med bedre kontrollsystemer, flere stikkprøver, og mer reell kontroll for å se at man får verdi for pengene, sier Solheim.

Lokalbefolkningen betrakter Solheim og Stoltenbergs visitt i skogen. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.Lokalbefolkningen betrakter Solheim og Stoltenbergs visitt i skogen. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

- Dagens avtale er en pioneravtale mellom rike og fattige land for å få til vern av skog og treplanting, og vise lokalbefolkningen fordelene ved å plante og bevare skog.

Brensel

Ruvu-prosjektet startet i 1999, med mål om å produsere brenselsved og vedprodukter til urbane strøk. Bøndene i området har fått tildelt teiger i utkanten av skogsreservatet på tiårskontrakter. Jorda må brukes til dyrking av trær, men vanlige matvarer kan dyrkes mellom trærne.

Mer enn 90 prosent av energien som brukes i Tanzania stammer fra biologisk brensel som ved og trekull. Kun ti prosent av befolkningen i landet har tilgang til strøm. Dermed er det et stort marked for salg av ved, forklarer tidligere prosjektleder ved Ruvu, Edward Shilogile, til ABC Nyheter.

- I forbindelse med dette prosjektet fikk bøndene dyrke jorda parallelt med planting av trær. De jobber og dyrker både trærne og matvarene samtidig. De slipper også å betale skatt for det de selger, og dermed går alle pengene tilbake til husholdningen, sier Shilogile.

- Dette bidrar til å hindre avskoging, fordi folk som bor her selv får en interesse i gjenplantingen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus