Åpen for alle - alltid

Pengene er årsaken til alt dommerbråket

Daniel Nannskog sier klart ifra hva han mener om dommer Svein Oddvar Moen under en kamp på Nadderud i fjor. (Foto: Scanpix)
Daniel Nannskog sier klart ifra hva han mener om dommer Svein Oddvar Moen under en kamp på Nadderud i fjor. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere toppdommer Einar Halle tror alvoret og økonomien i dagens fotball er med på å gjøre hverdagen for dommerne betydelig tyngre. - Fotballen og ligapoeng er blitt så viktig med tanke på alle pen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har ikke vært en serierunde så langt denne sesongen hvor dommerne ikke har fått kjørt seg på grunn av «en feil avgjørelse». Spillere, trenere og fotballedere har i stor grad fokusert på en dommeravgjørelse etter endt kamp i Tippeligaen. Også i media har det stormet rundt flere av det som skal være de norske dommeres elite.

Dommerobservatør i Norges fotballforbund, Einar Halle, tror mye av grunnen til alt bråket hittil i sesongen er den ekstreme pengeflyten som nå eksisterer i fotballen. Hvert poeng betyr mange kroner for klubbene.

- Alle poeng som kapres er ekstremt viktig med tanke på at det følger penger med så å si alt som har med i fotballen nå. Jeg laster ingen, men jeg tror at det enorme fokuset på å ikke tape er en stor grunn til at spillere, trenere og fotballedere tydelig gir uttrykk om hva de mener om en situasjon eller to som har skjedd i løpet av en kamp. Følelsene og viktigheten av å lykkes er så stor at en kanskje mister litt bakkekontakten, sier Halle til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spillerne følger treneren

I tillegg til spillerne på banen så kaster også trenere og ledere seg inn i etterkant av kampene med til dels massiv kritikk av kamplederne. Halle sier dette ikke er en ny tendens, men han er bekymret for utviklingen.

- Ja, det er klart dette ikke er heldig. Dommerne har en vanskelig nok oppgave med å håndtere spillerne utpå banen når de reagerer, men det blir jo dobbelt så vanskelig når en også må forholde seg til de som befinner seg på sidelinjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe av det Halle reagerer sterkest på er at det kan virke som trenerne og lederne ikke skjønner hvor viktig det er at de går foran som et godt eksempel.

- Det sier seg selv at dersom en trener eller leder kritiserer dommeren kraftig så rettferdiggjør de også spillernes eventuelle dårlige oppførsel. Spillerne gjør jo det samme som trenerne og dersom de til stadighet krangler så er det med på å fyre opp spillerne også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Strålende innsats

Einar Halle gav seg som dommer på toppnivå i 1994, men fungerer i dag som observatør for Tom Henning Øvrebø og resten av den norske dommerstanden. Halle vedgår at det har vært episoder hvor dommerne «har vært uheldige», men totalt sett mener han dommerne har klart seg utmerket sålangt i sesongen.

- Ut i fra et helhetlig perspektiv så kan jeg ikke si annet enn at dommerne har gjort en meget god innsats så langt i sesongen. Selvfølgelig har det vært situasjoner hvor feil har blitt gjort, men det er ikke annet å forvente. Dommerne har fått usedvanlig ufortjent mye pepper denne sesongen. På de kampen hvor jeg har vært til stede så har alle straffespark og kort, for å ta det som eksempel, vært helt korrekte.

Han oppfordrer alle involverte aktører til å roe seg ned før en går i strupen på «mannen med fløyta».

- Jeg tror alle er tjent at de tenker seg om mer enn to ganger før de går til angrep på kamplederen og hans avgjørelser. I kampens hete kan mye dumt bli sagt og dersom alle går en runde eller to med seg selv kan en være spart for mye, sier moldenseren til ABC Nyheter.