- Hormoner gjør det vanskeligere å slutte

<p>Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

<pHormoner kan være avgjørende for om du klarer å stumpe røyken eller ikke, viser ny forskning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helse

Les flere artikler om helse i ABC Nyheter.

At hormonene i ulike stadier av den månedlige syklusen har innvirkning på kvinners humør er allerede kjent, og det finnes noen studier som viser at kvinner røyker mer i visse perioder av syklusen.

Men nå mener amerikanske forskere at hvor kvinner befinner seg i syklusen også kan være avgjørende for om de lykkes med å stumpe røyken, melder BBC.

- Virker inn på nikotinsuget

Forskere ved University of Minnesota tok for seg totalt 200 kvinner som ble bedt om å gi opp uvanen enten i follikulærfasen av syklusen (perioden som leder opp til eggløsning) eller i lutealfasen (den omkring to uker lange fasen som avslutter syklusen).

Hormonene som produseres av kroppen varierer fra fase til fase.

Etter 30 dager hadde 86 prosent av kvinnene som stumpet røyken i follikulærfasen fått tilbakefall og røyket minst en sigarett.

Til sammenligning var det bare 66 prosent av dem som startet forsøket i lutealfasen som hadde tatt seg en eller flere røyk igjen.

Selv om årsakene til disse funnene er uklare, mener forskerne at hormonforskjellene knyttet til de ulike fasene i syklusen kan virke inn på hvor sterkt nikotinsug kvinnene føler.

Nå ønsker de mer forskning på feltet for bedre å forstå de biologiske mekanismene.

- Sett en dato

Uavhengig av hormoner og syklus, det er vanskelig å gi råd som passer til alle som vil slutte å røyke, forklarer leder for Røyketelefonen, Sigrid Skattebo:

- Men det vi anbefaler er å bestemme seg, sette en dato og forberede seg fram mot denne datoen, sier hun til ABC Nyheter.

- Da kan man prøve å bryte vaner, for eksempel ikke røyke rett etter maten hvis man er vant til det. Noen synes det er fint å røyke mindre, slik at kroppen får mindre nikotin.

Skattebo oppfordrer også alle til å ringe Røyketelefonen på 800 400 85:

- Der får man individuell veiledning og informasjon om tilbud som finnes.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus