Her er døra til NHL-spill

<p>Patrick Thoresen (hvit trøye) spiller en svært viktig rolle i det å få flere nordmenn til NHL, mener den verdenskjente speideren Anders «Masken» Carlsson. </p>
Patrick Thoresen (hvit trøye) spiller en svært viktig rolle i det å få flere nordmenn til NHL, mener den verdenskjente speideren Anders «Masken» Carlsson. 

Den verdenskjente NHL-speideren Anders Carlsson er ikke i tvil om hva som må til for å få flere nordmenn til NHL. - Patrick Thoresen må lykkes i Philadelphia Flyers, sier han til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn i NHL

Disse nordmennen har spilt en eller flere kamper i National Hockey League (NHL) for diverse klubber.

Bjørn «Botta» Skaare
(Detroit Red Wings)

Espen «Shampo» Knutsen
(Anaheim Mighty Ducks og Columbus Blue Jackets)

Anders Myhrvold
(Colorado Avalanche, Boston Bruins, NY Islanders og Detroit Red Wings)

Ole Kristian Tollefsen
(Columbus Blue Jackets)

Patrick Thoresen
(Edmonton Oilers og Philadelphia Flyers)

I tillegg ble Marius Holtet i 2002 draftet av Dallas Stars, men han har til nå kun figurert på Dallas´ farmerlag Iowa Stars i AHL samt at han har fire kamper for Louisana IceGators i ECHL.

- For at det skal bli flere nordmenn i NHL må Patrick Thoresen lykkes i Philadelphia Flyers.

Det sier den svenske hockeylegenden og tidligere NHL-spiller Anders Carlsson til ABC Nyheter.

- Siden det ikke er så mange nordmenn i NHL, er det viktig at de som er der borte nå gjør sakene sine bra. De spiller en svært viktig i rolle i det å gjøre klubber og speidere oppmerksomme på at det finnes flere gode norske spillere, sier Carlsson.

- Har ansvar

Carlsson har i dag en stor og viktig rolle i Colorado Avalanche, en av de store kanonene i amerikansk hockey. Han jobber som speider for klubben som har flere av verdens beste spillere i stallen sin, blant andre svenske Peter Forsberg og canadiske Joe Sakic.

I tillegg til Thoresen, spiller også Ole-Kristian Tollefsen i NHL. Tollefsen har så langt gjort seg bemerket gjennom en knalltøff spillestil for Ohioklubben.

Anders Carlsson regnes for å være en av Sveriges største hockeyspillere gjennom tidene. Han har spilt over 100 kamper for «Tre Kronor», svenskenes sagnomsuste hockeylandslag. I tillegg har han en suksessfullkarrière i NHL-klubben New Jersey Devils i bak seg.

Espen «Shampo» Knutsen spilte viktig rolle for at klubber i NHL fikk øynene opp for norske spillere. (Foto: Scanpix)Espen «Shampo» Knutsen spilte viktig rolle for at klubber i NHL fikk øynene opp for norske spillere. (Foto: Scanpix)

Carlsson trekker også frem Espen «Shampoo» Knutsen som eksempel når han beskriver hvor viktig det er at nordmenn får ekstra drahjelp.

- Espen Knutsen hadde en strålende karriere i Columbus Blue Jackets. Det var uten tvil medvirkende til at man fikk øynene opp for norske hockeyspillere. Sånn vil det også være med Thoresen, sier mannen som ble udødelig i hjemlandet da han scoret to mål på ni sekunder mot erkefienden Finland i VM i 1986.

Bastiansen, Olimb og Vikingstad

Carlsson er ikke fremmed for at det kan bli flere norske innslag i NHL innen kort tid. Han understreker da at de må komme til et «riktig» lag og få en rolle som er skreddersydd for akkurat dem.

- Slik det er i dag, så er det ikke veldig mange norske spillere som er modne for for NHL. Men det finnes absolutt unntak. Ta for eksempel Anders Bastiansen i Mora. En veldig god spiller som er i stand til å gjøre det godt.

Svensken, som går under det karakteristiske kallenavnet «Masken», har også latt seg imponere av to norske Tysklandsproffer.

- Mathis Olimb (Augsburg) og Tore Vikingstad (Hannover) har kvaliteter som gjør at de kan lykkes om de får tilbud. Mathis Olimb er en meget spennende spiller, mener Carlsson.

Men selv om han sier mye positivt om de norske spillerne, avfeier han at Denverklubben har nordmenn i kikkerten.

- Per i dag er det ingen norske spillere som vi gjerne skulle sett hos oss, sier han.

ABC Nyheters hockeyekspert, Anders Blegeberg, mener en spiller som Anders Bastiansen vil være gull verdt for ethvert lag han kommer til.

- Anders er en spiller som gir alt på jobben hver eneste dag, og har hatt en enorm utvikling de siste tre årene. Han er en typisk lagspiller og er flink til å sette opp andre. Han har for eksempel spilt i alle Moras avgjørende øyeblikk i år, påpeker Blegeberg.

VM viktig

I disse dager forbereder det norske laget seg til A-VM i Canada. Laget møtte Sveits denne helgen, hvor det endte med en seier og ett tap.

Ifølge Carlsson er A-VM i Canada et utstillingsvindu av dimensjoner for spillere som ønsker seg et steg videre i karrieren.

- Under VM vil absolutt alle de store lagene ha mange folk på plass. Det vil være over 100 speidere som følger kampene og spillerne tett.

- Vil du si at norske spillere er interessante for store og kjøpelystne klubber?

- Det er klart at det blir lagt merke til om en spiller gjør det godt, og det er helt uavhengig av hvilken nasjon han kommer fra. De norske spillerne følges selvfølgelig også på nært hold under VM, sier Carlsson.

Personvernpolicy