- Vi har ikke misbrukt norsk bistand

<p>Parksjef George Msumi ved Mafia Island Marine Park avviser blankt at de parkansatte har misbrukt norske bistandsmidler. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter. </p>
Parksjef George Msumi ved Mafia Island Marine Park avviser blankt at de parkansatte har misbrukt norske bistandsmidler. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter. 

Ledelsen ved Mafia Island Marine Park i Tanzania mener de har tatt en kritisk revisjonsrapport på alvor og er opprørt over beskyldningene om misbruk av norske bistandsmidler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tanzania
Statsminister Jens Stoltenberg og utviklingsminister Erik Solheim besøker Tanzania denne uken. ABC Nyheter følger besøket, og blir med utviklingsministeren videre til Kenya og Kongo.

Problemet med dynamittfiske har blitt sterkt redusert siden parken satte i gang sitt arbeid. Foto: MIMP/WWF.Problemet med dynamittfiske har blitt sterkt redusert siden parken satte i gang sitt arbeid. Foto: MIMP/WWF.

(ABC NYHETER/MAFIA ISLAND:) I Mafia-parken fikk man ved hjelp av norske midler stanset dynamittfiske, skjermet sårbare korallrev og skapt nye inntektskilder for lokalbefolkningen. Så tok pengene slutt, etter en knusende revisorrapport om økonomisk vanstyre i parken.

- Jeg ønsker å forsikre norske skattebetalere om dette: Det har ikke vært noe misbruk av deres bistandsmidler i parken, sier parkdirektør George Msumi til ABC Nyheter.

De parkansatte fortviler og føler seg mistenkeliggjort, etter at revisorrapporten gjorde det slutt på utbetalingene fra Norge. Parken mottok 910 millioner tanzanianske shilling (fire millioner norske kroner) i støtte fra Norge og lokale myndigheter i perioden 1994-2006.

Det var den norske ambassaden i Tanzania som ba om en uavhengig revisorgjennomgang av parken. Rapporten ble lagt frem for ett år og påpekte en rekke svakheter ved økonomistyring og rutiner for innrapportering. Resultatet var at utbetalingene til parken stanset, og det ble besluttet å utarbeide tilsvarende rapporter for samtlige av de 11 norskfinansierte prosjektene for utvikling av naturressursene i Tanzania, der Mafia Island har vært et pilotprosjekt.

Det ble av revisor påpekt tilsvarende problemer og regelrett fusk flere steder, som tidligere omtalt hos ABC Nyheter. Nå er den norske økonomiske støtten til alle prosjektene lagt på is.

Les også: - Et bistandsdilemma

- Rammer arbeidet

Fiskebestanden har tatt seg opp i området etter at det ble slutt på dynamittfisket. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.Fiskebestanden har tatt seg opp i området etter at det ble slutt på dynamittfisket. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

- Stansen i utbetalingene har hatt en betydelig innvirkning på vårt arbeid her. Vi er ikke lenger i stand til å gjennomføre daglige patruljer i de vernede områdene, og kuttet rammer arbeidet med å bevisstgjøre lokalbefolkningen om bærekraftig bruk av naturressursene, sier George Msumi.

ABC Nyheter har ankommet parken i en litt skranglete Cessna 208B Caravan en fridag i regntiden. Mafia-øya ligger en halvtime sør for Zanzibar, utenfor kysten av Tanzania. Parkdirektøren har samlet sine medarbeidere i en kontorbygning for å møte beskyldningene om misbruk av norske midler. Bygningen er prydet med en plakett der det står «This office was built with the financial assistance from the government of the Kingdom of Norway».

I motsetning til andre naturreservat i Tanzania er parken tuftet på en modell der lokalbefolkningen skal kunne fortsette å bruke naturen, men på en bærekraftig måte. Øya ligger utenfor et elvedelta og har en unik undersjøisk fauna av korallrev, fisk og sjeldne sjøpattedyr. Før prosjektet kom i gang var det et utstrakt problem med overfiske, fiske med dynamitt, og fiske med garn som skadet de sårbare korallrevene.

Det norskstøttede prosjektet har hatt stort hell med å begrense denne aktiviteten, noe som har medført en kraftig økning i de lokale fiskebestandene. Parkens mange suksesser bekreftes også i rapporten som ble utarbeidet for den norske ambassaden i 2007. Kritikken fokuserer heller på overprising av innkjøpt utstyr, doble utbetalinger for samme arbeid, dårlig budsjettkontroll og manglende evalueringsrutiner.

- Manglende forståelse

Foto: MIMP.Foto: MIMP.

De parkansatte mener rapporten vitner om manglende forståelse for hvordan det tanzanianske systemet fungerer og trekker som eksempel frem kritikken for innkjøp av bil over markedspris.

- Bilen er kjøpt inn av departementet. Vi har kun bedt om en bil, og fått den. Likevel er det vårt arbeid og lokalbefolkningen her som rammes når utbetalingene stanser.

Likevel mener parksjefen at ettersynet av parken er blitt bedre og at de har strammet inn rutinene:

- Rapporten var et varsku for oss, og vi tar den på alvor. For eksempel blir alle innkjøp nå overvåket av styret, alt av oppdrag legges nå ut på anbud, og vi fører et mye mer detaljert regnskap, sier Msumi, som blant annet har studert marinbiologi ved universitetet i Bergen på slutten av 80-tallet.

Visse typer garn kan skade korallrevene. Disse er konfiskert av Marineparkens patruljer. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.Visse typer garn kan skade korallrevene. Disse er konfiskert av Marineparkens patruljer. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

- Da jeg var i Norge fulgte jeg nyhetene, og jeg fulgte med i samfunnsdebatten. Jeg vet utmerket godt hvor opptatt nordmenn er av det ikke fuskes med deres midler, og dette har jeg fortalt mine medarbeidere, sier Msumi.

- Noe av problemet her er rett og slett at det er vanskelig å rekruttere tilstrekkelig kompetanse. Folk som har en master i regnskapsføring vil kunne få seg jobber på fastlandet. Det er ikke attraktivt å jobbe på Mafia. Her har vi en mann til å gjøre det som strengt tatt er tre manns jobb innen regnskap, sier Msumi.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus