Unge velgere avgjørende

<p> Nathaniel Miller (19) går fra dør til dør i et nabolag vest i Philadelphia for å få folk til å stemme på Barack Obama i nominasjonsvalget 22. april. Charles W. Smith som også Obama-tilhenger, lover å ta turen til valglokalet tirsdag. Foto: Andreas Bondevik/ SCANPIX</p>
 Nathaniel Miller (19) går fra dør til dør i et nabolag vest i Philadelphia for å få folk til å stemme på Barack Obama i nominasjonsvalget 22. april. Charles W. Smith som også Obama-tilhenger, lover å ta turen til valglokalet tirsdag. Foto: Andreas Bondevik/ SCANPIX

Unge velgere spiller en avgjørende rolle i den amerikanske valgkampen i år. – Vi kan forandre retningen for dette landet, sier Nathaniel Miller i Philadelphia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19-åringen er ute og banker på dører i et fattig nabolag vest i Philadelphia. Han er en av tusenvis av unge velgere som har engasjert seg i årets valgkamp.

Hver dag de siste to ukene har studenten ved University of Pennsylvania gått fra dør til dør for å få folk til å stemme på Barack Obama.

– Tidligere gadd ikke de unge å stemme, og kandidatene brydde seg derfor ikke så mye om dem. Men i år har rekordmange unge møtt fram til valgene, og de har virkelig en avgjørende rolle, sier Miller til NTB.

Kamp om velgere

Kampen om velgerne i Philadelphias forsteder er beinhard. Skal Obama slå Hillary Clinton i nominasjonsvalget i Pennsylvania tirsdag, er velgerne i disse områdene spesielt viktige.

– Her ser du demokrati i USA i praksis, roper venninnen Kristine Fortine som tar for seg husene på den andre siden av gaten.

– Hadde det ikke vært for velgerne mellom 18 og 21 år, hadde Clinton allerede vært demokratenes kandidat, sier den republikanske valgstrategen og meningsmåleren Frank Luntz.

– Alle som går på universitet, deltar nå i valgene. Det har ikke skjedd tidligere, legger han til.

Unntaket er unge som ikke tar universitetsutdannelse. I denne gruppen har det ikke vært noen økning, ifølge Luntz.

– Valgdeltakelsen har økt fordi vi er inspirert av kandidatene. Vi mener dette er en viktig tid for USA, og våre stemmer betyr noe, sier Nathaniel Miller.

– Vår fremtid

19 år gamle David Burstein står bak dokumentarfilmen «18in08» om unge velgere i årets valgkamp. Organisasjonen med samme navn jobber for å få unge til å delta i valget.

– Dette dreier seg om vår fremtid, og jeg tror unge virkelig er i ferd med å forstå det. Unge er blitt mer bevisst og mer engasjert i sin egen fremtid, sier Burstein til NTB.

Eksperter på unge velgere peker på flere grunner til at en flodbølge av unge velgere møter fram ved primærvalgene og nominasjonsmøtene i år.

Trenden har bygget seg opp over flere år. Deltakelsen steg fra 40 til 49 prosent fra presidentvalgene i 2000 til 2004. Dette har før til at kandidatene i år tar de unge velgerne mer på alvor, og gjør mer for å kapre deres stemmer.

– Teknologien spiller også en viktig rolle. YouTube, MySpace og Facebook har ført til at unge har mye mer tilgang til kandidatene og deres budskap, også tekstmeldinger og annen teknologi hjelper unge til å knytte seg til kandidatene, sier Burstein.

Frykter splittelse

Men på demokratisk side hviler det en skygge over entusiasmen blant unge velgere. Mange frykter at den stadig mer bitre og langdryge striden mellom kandidatene minsker sjansen for å vinne i november. I helgen beskyldte Obama og Clinton hverandre for skittkasting. Og ifølge en fersk spørreundersøkelse vil mange stemme på McCain i november dersom deres kandidat ikke vinner.

– Jeg vet at mange frykter det, men det demokratiske partiet kommer ikke til å være splittet i november. Forskjellene mellom meg og Clinton, blekner sammenlignet med forskjellene mellom oss og McCain, sa Obama på et valgmøte i Philadelphia.

Senatoren fra Illinois lovet tilhørerne at han og Clinton skal jobbe sammen om å slå Arizona-senatoren i presidentvalget.

– Jeg hører mange som sier de vil stemme republikansk om deres kandidat ikke vinner. Dette bekymrer meg, men mye kan forandre seg i perioden fram til november, sier Nathaniel Miller og banker på hos nok en velger i nabolaget vest i Philadelphia. (©NTB)

Personvernpolicy