Spår etnisk kald krig i Storbritannia

<p> – Storbritannia står overfor en kald krig mellom ulike etnisk grupper, sier lederen for landets kommisjon for likeverd og menneskerettigheter Trevor Phillips (til venstre). Påstanden kommer 40 år etter at politikeren Enoch Powell (til høyre) holdt en beryktet innvandrerfiendtlig tale. (Foto: SCANPIX ARKIV)</p>
 – Storbritannia står overfor en kald krig mellom ulike etnisk grupper, sier lederen for landets kommisjon for likeverd og menneskerettigheter Trevor Phillips (til venstre). Påstanden kommer 40 år etter at politikeren Enoch Powell (til høyre) holdt en beryktet innvandrerfiendtlig tale. (Foto: SCANPIX ARKIV)

- Storbritannia står overfor en kald krig mellom ulike etnisk grupper, sier lederen for landets kommisjon for likeverd og menneskerettigheter. Disse gruppene lever side om side i fiendskap og ikke ven

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta innvandring
*Storbritannia har historisk sett vært et innvandringsland gjennom mesteparten av sin historie. Den moderne innvandringen tok for alvor til i 1948.
*I årene fra 1991 til 2001 utgjorde innvandringen mer enn halvparten av den samlede befolkningsveksten i Storbritannia.
*I 2001 var vel 7,5 prosent av Storbritannias befolkning – altså om lag hver 13. brite – født i utlandet. I 1991 lå denne andelen på 5,75 prosent.
*Ifølge statssekretær Tony McNulty har innvandringen bidratt til at Storbritannia i dag står økonomisk sterkt. Denne påstanden er imidlertid omstridt.
*Spenningen mellom grupper med ulik etnisk opprinnelse er fortsatt til dels sterk på det lokale planet. En framtredende tjenestemann advarer om fare for «etnisk borgerkrig».
(Kilder: BBC , nettstedet movinghere) (©NTB)

Kommisjonsleder Trevor Philips kom med sin advarsel på 40-årsdagen for en av de mest beryktede taler i nyere britisk historie. Den 20. april 1968 gikk den konservative politikeren Enoch Powell på talerstolen i Birmingham og snakket om «elver av blod».

Da var det gått snaue 20 år siden innvandringen til Storbritannia for alvor kom i gang. I juni 1948 la skipet Empire Windrush til kai i Tilbury utenfor London og landsatte 492 jamaicanere som håpet å skape seg en ny framtid i øyriket.

«Ikke til svarte»

I 1968 hadde tallet på innvandrere vokst til nærmere 85.000, tre firedeler av dem fra land i Samveldet. De fikk en til dels fiendtlig mottakelse, det var ikke uvanlig å se pappskilt i husvinduer med teksten «rom til leie – men ikke til svarte».

Enoch Powell mente utleierne hadde grunn til sin skepsis, som vi i dag nok ville kalle ren rasisme. Han fortalte malende om en eldre dame som fikk vinduer knust og ekskrementer dyttet gjennom brevsprekken i inngangsdøren, fordi hun «ikke ville ha negere».

– Når seg ser framover, fylles jeg av bange anelser. Jeg synes å se, slik en gammel romer gjorde, at elva Tiber renner rød av blod, sa Powell, og viste til «en strøm av brev» fra velgere som var vettskremte over den økende innvandringen til Storbritannia.

Ble tatt bokstavelig

Powell var en lærd mann, og hans ord om den blodfylte elva var en henvisning til den romerske dikteren Vergils heltedikt «Aeneiden». Men de aller fleste som hørte hans ord, manglet Powells kjennskap til klassisk litteratur, og tolket utsagnet mer bokstavelig.

Dermed var kimen sådd til en mistenksomhet som forplantet seg til begge sider, slo rot og vokste. Mistenksomheten mellom innvandrere og etniske briter vokser videre den dag i dag, sa Trevor Philips søndag i forbindelse med at det er gått 40 år siden Powells tale.

Han er redd talen skremte mer moderate politikere fra å sørge for nok planlegging av og kontroll med innvandring. I frykt for å bli satt i bås med Powell, åpnet de grensene og håpet at ting skulle gå seg til av seg selv, og nå kommer følgene – i form av «etnisk kald krig». (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus