Basert på sex, løgn og byttehandel

Basert på sex, løgn og byttehandel
Basert på sex, løgn og byttehandel
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forlaget «Lonely Planet» sliter med troverdigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Lonely Planet

Forlaget produserer både reisehåndbøker og TV-film, og hevder å være verdens største produsent av guidebøker.

Omsetningen er på 6 millioner bøker årlig, i 118 forskjellige land.

Hovedkvarteret ligger i Australia.

Forlaget ble startet av Maureen og Tony Wheeler i 1973. I 2007 kjøpte BBC 75 prosent av selskapet for 650 millioner kroner.

Forlagets navn bygger på en misforståelse. Tony Wheeler lyttet til «Space Captain», et nummer af Joe Cocker og Leon Russell, hvor det synges om en «lovely planet», men Tony Wheeler hørte det som «lonely planet» og gav sitt forlag dette navnet.

I flere tiår har «Lonely Planet» vært unges reisebibel. Forlaget har åpnet verden for alminnelige ryggsekkturister, og gjort reiser til fjerne strøk allemannseie. Nå avslører imidlertid en av forlagets forfattere at hans anbefalinger er basert på sex, løgn og byttehandel.

Hvorvidt «Lonely Planet», som selger oppimot 6 millioner reisehåndbøker årlig, kan overleve troverdighetskrisen blir vurdert som et åpent spørsmål.

Den 32-årige Lonely Planet forfatteren Thomas Kohnstamm, innrømmer i boken «Do Travel Writers Go To Hell?» at han konsekvent har jukset med opplysninger i boken.

Grunnen hevder Kohnstamm er at forlaget betaler så dårlig at forfatterne knapt nok har råd til flybilletten. Fristelsen til å ta imot bestikkelser, bruke andres erfaringer som sine egne, og utveksle sex mot en gratis overnatting er derfor stor- noe som går på bekostning av forlagets krav og troverdighet og redaksjonell uavhengighet, skriver Berlingske Tidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kohnstamm skal både ha bodd hos en brasiliansk prostituert og solgt ecstasy for å kunne betale sine reiseomkostninger. Han skal også ha skrevet om steder uten noen gang å ha satt sine ben der.

- «Lonely Planet» betalte meg ikke nok til at jeg kunne reise til Colombia. Jeg skrev boken i San Franisco, og fikk informasjon fra en jente som jobber ved Colombianske konsulatet, sier forfatteren til Daily Telegraph.

Forlaget reagerte øyeblikkelig på avsløringene og kommer til å sjekke opplysningene i en rekke bøker Thomas Kohnstamm har bidratt til. De avviser også at de betaler sine ansatte for dårlig.

Beskyldningene rammer imidlertid hardt. I over 30 år har «Lonely Planet» vært selve symbolet på troverdighet, no nonsense og autensitet. Reises det tvil om bøkenes autensitet, kan det bli katastrofalt for forlaget, skriver Berlingske Tidende.

Thomas Kohnstamm har bidratt til tolv «Lonely Planet» utgivelser.