- Beste byen i verden

Foran nasjonalteateret forteller Xandra Popescu (27) engasjert om livet hennes i Romania. Foto: Hans Henrik Torgersen.
Foran nasjonalteateret forteller Xandra Popescu (27) engasjert om livet hennes i Romania. Foto: Hans Henrik Torgersen. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Romania sliter med korrupsjon, fattigdom og byrot. Likevel elsker Xandra (27) hovedstaden Bucuresti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gatene i Bucuresti blir gravd opp og igjen. Hele tiden. Alle foto: Hans Henrik TorgersenGatene i Bucuresti blir gravd opp og igjen. Hele tiden. Alle foto: Hans Henrik Torgersen

ABC Nyheter/Bucuresti: - Det er selvfølgelig at politikerne våre er korrupte. Hvordan har det ellers seg at politikerne bestandig er styrtrike etter å ha hatt en ministerpost noen år, spør Xandra Popescu.

Selv har hun akkurat startet i jobben hun har fått i kulturdepartementet. Selv om hun er glad for endelig å sette i gang, så har prosessen tatt lang tid. Nå er det hennes jobb, sammen med tre andre, å sørge for at de andre byråkratene følger opp nye regler og måter å gjøre ting på etter at landet ble medlem av EU i 2007.

- Det tok meg nesten ett år å få jobben jeg var lovt. Jeg og 50 andre studenter har studert i to år, blant annet i Brussel, fordi Romania trenger byråkrater med kjennskap til EUs lover og regler. Men da vi kom tilbake fikk ingen av oss jobb. Samtidig hadde vi en kontrakt som forbød oss å ta andre jobber som regjeringen betaler for, sier hun, lettere oppgitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at Romania på noen måter fortsatt er under utvikling, er den private økonomien sterk, og luksusen tett.Til tross for at Romania på noen måter fortsatt er under utvikling, er den private økonomien sterk, og luksusen tett.

Fortsatt har flesteparten av studentene ikke fått jobben de håpet på. Saken har gått så langt, at studentene i høst saksøkte regjeringen. De vant saken, men jobbene lar vente på seg.

- Sånn sett har jeg vært heldig. Men da jeg kom hjem i juli, så trodde jeg at jobben skulle være klar. Likevel drøyde det helt til slutten av mars, sier Xandra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen i Romania er i det brede lag blitt mange ganger bedre de siste fem-ti årene. Likevel ser Xandra, som en av de unge rumenerne med høy utdannelse, at veien er lang før landet er helt på høyden inne visse områder.

- Man ser det i gatene at det skjer mye her, men hvis man bor her, så ser man også at planleggingen ikke er bra nok. En uke graver man over en vei for å legge ned strømledninger. Når trafikken endelig kan gå som normalt igjen graver man opp på nytt. Da skal man kanskje legge ned noe annet, som avløpsrør eller lignende. Det er ingen koordinering, noe som gjør det svært frustrerende for oss som bor her, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løshundene i Bucuresti er en etterlevning fra Ceaucescu. Da han bygde avenyer og palass ble folk tvunget til å flytte, men dyra fikk de ikke ta med seg.Løshundene i Bucuresti er en etterlevning fra Ceaucescu. Da han bygde avenyer og palass ble folk tvunget til å flytte, men dyra fikk de ikke ta med seg.

Bare på en kort tur gjennom hovedstaden ser man hva hun snakker om. Gate for gate står det stadig sperringer, og hullene i bakken er det mange av.

De cirka 20 millioner mennesker som bor i Romania opplever store forskjeller. Mens noen knapt nok klarer å betale husleien i Bucuresti, som i sentrum sjelden er under fem tusen kroner for en liten leilighet, bor andre i palass. Tettheten av luksusbilder, som Bentley, er overraskende stor. I andre deler av byen oversvømmes hele gater av regnværet dagen i forveien.

- Kontrastene er mange, men samtidig så er det ingen andre steder i verden jeg kunne tenke meg å bo. Man får en skikkelig sterk følelse av at det er her ting skjer. Jeg bodde i Brussel i fjor, og mange fra Romania velger å forlate landet for å jobbe i London eller USA, men jeg vil være her, sier Xandra.