Nytt angrep og nye fredstiltak

Palestinske kvinner og barn demonstrerer mot Israels økonomiske blokade av  Gaza. Demonstrasjonen lørdag ble arrangert av islamistbevegelsen Hamas og fant  sted nær grenseovergangen Erez nord på Gazastripen. (Foto: Hatem Moussa,  SCANPIX/REUTERS)
Palestinske kvinner og barn demonstrerer mot Israels økonomiske blokade av Gaza. Demonstrasjonen lørdag ble arrangert av islamistbevegelsen Hamas og fant sted nær grenseovergangen Erez nord på Gazastripen. (Foto: Hatem Moussa, SCANPIX/REUTERS)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre aksjonister fra Hamas er drept og 13 israelske soldater såret i et angrep mot en grenseovergang mellom Israel og Gazastripen. Samtidig fortsetter forsøkene på å sette fart i fredsprosessen i Midtø

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk fra islamistbevegelsen Hamas kjørte lørdag biler fulle av sprengstoff inn i grenseovergangen Kerem Shalom, som brukes til å frakte humanitær hjelp inn på Gazastripen. Den israelske generalen Yoav Galant beskrev angrepet som uvanlig nøye planlagt.

Den framtredende palestinske forhandleren Saeb Erekat hevdet samme dag at Israel undergraver fredsarbeidet i Midtøsten ved å utvide bosetningene i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Israel kunngjorde fredag planer om utvidet byggearbeid i bosetningene.

- Det er dette spørsmålet som har blokkert og fortsatt blokkerer for fredsprosessen. Det undergraver arbeidet for å gjøre 2008 til et fredens år, sa Erekat i et intervju med den palestinske kringkastingsstasjonen Voice of Palestine.

Han forsvarte samtidig den palestinske ledelsens beslutning om ikke å avbryte samtalene med Israel på grunn av bosetningsplanene. - Det er ikke noe galt i å snakke, det israelerne må klandres for, er at de ikke oppfyller sine forpliktelser, framholdt Erekat.

Han viste til det såkalte veikartet for fred, og sa at dette forutsetter at Israel stanser all byggevirksomhet i bosetningene. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har tidligere betegnet bosetningsspørsmålet som den viktigste hindringen for framgang i fredsarbeidet. (©NTB)