Afrikanske ledere samler seg mot Mugabe

<p>Statsminister Jens Stoltenberg (t.h.) møtte fredag opposisjonslederen i Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, i Johannesburg. På SADC-Møtet på Mauritius denne helgen står situasjonen i Zimbabwe sentralt og Stoltenberg vil være blant dem som taler Tsvangirais sak.</p>
Statsminister Jens Stoltenberg (t.h.) møtte fredag opposisjonslederen i Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, i Johannesburg. På SADC-Møtet på Mauritius denne helgen står situasjonen i Zimbabwe sentralt og Stoltenberg vil være blant dem som taler Tsvangirais sak.

Mangeårig diktator Robert Mugabe glimrer med sitt fravær når ledere fra det sørlige Afrika møtes på Mauritius denne helgen. Men krisen i Zimbabwe blir et sentralt samtaleemne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det blir nok en del snakk om Zimbabwe, konstaterer statsminister Jens Stoltenberg som skal holde innlegg under toppmøtet til den regionale samarbeidsorganisasjonen SADC.

Konferansen er egentlig viet fattigdomsbekjempelse og utvikling, men Mugabes beslutning om å holde tilbake resultatet fra forrige måneds presidentvalg og bestride opposisjonens seier i parlamentsvalget, opptar nå alle.

Mugabes allierte

Stoltenberg skal søndag ha samtaler med en rekke ledere, blant dem Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, Mosambiks president Armando Gucbuza, Zambias president Levy Mwanawasa, Kongos president Joseph Kabila og Angolas statsminister Fernando da Piedade Dias dos Santos.

Angola og Namibia regnes blant Mugabes fremste allierte i regionen og har lenge bremset andre SADC-land som ønsker å skjerpe tonen overfor Zimbabwe.

Stoltenberg er krystallklar og lover å overbringe et klart budskap til dem alle.

– Jeg vil overbringe et klart budskap. Folkets vilje må bli respektert i Zimbabwe, og resultatene fra valget i mars må både offentliggjøres og respekteres. Ingen kan regjere uten folkets støtte, sier Stoltenberg.

Møtte Tsvangirai

Fredag møtte Stoltenberg Zimbabwes opposisjonsleder Morgan Tsvangirai i Johannesburg og lovet på vegne av de nordiske land en økonomisk hjelpepakke straks demokratiet er gjenopprettet i det kriserammede Zimbabwe.

De to var skjønt enige om at Mugabe denne gangen har gått for langt i forsøkene på å klamre seg til makta, og Tsvangirai takket Stoltenberg for Norges langvarig støtte til kampen for demokrati i hjemlandet.

Samtidig med at de to møttes, kom meldinger om at en skipslast med kinesiske våpen til Mugabes regime hadde ankommet den sørafrikanske havnebyen Durban.

Mat, ikke våpen

– Jeg vet ikke hvilke regler som gjelder, men jeg håper sørafrikanerne kan sette en stopper for dette. Vi trenger ikke flere våpen, vi trenger mat, sa Tsvangirai.

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, som fra før anklages for ettergivenhet overfor Mugabe, har forholdt seg taus i spørsmålet om våpenlasten, men havnearbeiderne i Durban har tatt saken i egne hender og nekter å losse våpenlasten.

– Det vil være fullstendig uansvarlig å losse dette skipet, sier en talsmann for havnearbeidernes forbund.

Norge har muligheter

De nordiske land har i alle år spilt en viktig rolle som støttespillere for landene i det sørlige Afrika, og Norge alene bidrar årlig med over 200 millioner kroner bare til SADC, i tillegg til det som gis i bistand til hvert enkelt land.

– Jeg tror Norge med sin posisjon har muligheter til å påvirke lederne i regionen, sier Tsvangirai.

Mugabe-regimets beslutning om å telle opp stemmene fra drøyt 20 av valgdistriktene der regjeringspartiet ZANU-PF tapte, bare blåser han av.

– Dette er grunnlovsstridig og unødvendig. Vi vant dette valget, og det er alt bekreftet av valgkommisjonen hvem som vant i de distriktene der det nå telles opp igjen, sier han.

– Dette demonstrerer bare Mugabes manglende respekt for demokrati, slår han fast. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus