Mariah Carey: «E=MC2» (Handprint/Island/ Universal)

Bryter stillheten - men ikke mye mer

<p>Foto: Scanpix </p>
Foto: Scanpix 

Mariah Carey er superstjerne. Hun kan synge. Hun jobber med flinke folk. Men det hele blir en smule upersonlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På klistremerket på sangerinnen Mariah Careys nye plate står det «The new album from the Grammy (c)-Award winning superstar.» Ingen av delene er feil og Universal kan således ikke vente noen henvendelse fra forbrukerombudsmannen i sakens anledning.

Det er spesielt ordet «Superstar» som allikevel får meg til å sukke.

Som om vi noensinne skulle få sjansen til å unngå å få med oss at Mariah Carey er nettopp dét. Tabloidene fylles daglig til randen av pseudo-meldinger om Mariah Carey, Madonna, Beyoncé, Amy Winehouse og søstera til Michael Jackson. Det virker ikke som om verdens avistrykkerier lar seg starte uten at vi blir fortalt om en eller flere av disse menneskenes, på alle måter, dypt umoralske livsførsel.

Og da tenker jeg ikke på at disse sangerinnene også har det til felles at de har en voldsom trang til å kle av seg på alle tenkelige og utenkelige steder. Men rett og slett fordi de symboliserer en livstil, en livsførsel og en resurssløsing som burde få dem til å skamrødme hver morgen de ser seg speilet. Come to think of it, speiltittingen deres begrenser seg neppe til morgenen.

Under veis lager de også plater, som «E=MC2». Et produkt i ordets absolutte betydning. I løpet av platas 14 spor er, så vidt jeg klarer å telle, hele ni forskjellige produsenter/ produsentteam innom studio. Inkludert er to produksjoner levert av den norske duoen Stargate. Jeg er blant dem som er usikker på om dette fortjener å stå på kongerikets skryte-CV.

Sangene er tvers igjennom skrevet av Carey i samarbeid med produsentene, det innebærer at tre av sangene har fem opphavsmenn, syv har fire og tre har to. Dette er defintivt «Art by committee». Hva det gjør for det personlige perspektivet på denne plata kan man bare gjette på.

Men det er vel ikke det dette dreier seg om. For dette låter helt sikkert riktig, gjennom høyttalerne i en dyr klesbutikk, på et hipt utested der kjendisene mingler eller ut av høytalerne på en Porche.

Mariah Carey kan synge. Jeg er ikke her for å diskutere det. Musikerne eller lydmakerne her kan også sine saker. Jeg diskuterer heller ikke det. Noen av sangene kan til og med sies å ikke være spesielt irriterende. Bare kjemisk renset for å ha noe annet på hjertet enn å sørge for at stillheten blir brudt.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus