Archie Gemmill – Med tidenes britiske VM-scoring

Archie Gemmill – Med tidenes britiske VM-scoring
Archie Gemmill – Med tidenes britiske VM-scoring

Scoret et av historiens vakreste VM-mål og vant tre seriegull for Derby og Nottingham Forest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er mannen som var kaptein for Skottland i VM, scoret en av historiens vakreste VM-scoringer og vant tre seriegull for Derby og Nottingham Forest.

Det var en gang da alle gode lag hadde et antall skotter i stallen. Mange ble kjøpt unge og billige, brakt ned til England hvor de endte opp som klassespillere. Unge Archie Gemmill var en av dem og startet i St. Mirren på 60 - tallet. For alle med ambisjoner i Kvitt eller dobbelt under kategorien «Fotball» må det nevnes at han var den første offisielle innbytter i skotsk fotball i en kamp i 1966.

Karrièren skjøt fart etter overgangen til Preston. Her imponerte han mange. Ikke minst Brian Clough som på den tiden bygget et storlag av Derby County på ærverdige Baseball Ground. Legenden forteller at ukonvensjonelle Clough oppsøkte Archie hjemme og nektet å forlate huset før han signerte for Derby. Etter en natt på sofaen og egg og bacon til frokost, servert av fru Gemmill, fikk han til slutt sin mann. Sammen sikret de Derby seriegull i 1971/72. Gemmill fikk med seg nok et seriegull i 1974/75, da uten Clough ved roret.

I september 1977 fulgte han etter sin gamle sjef som nå ledet Nottingham Forest. Sammen med de tidligere Derby-kompisene John McGovern og John O`Hare ble det seriegull i 1977/78. Sesongen etter satt han på benken i finale-seieren i serievinnercupen mot Malmø. Den særdeles frittalende Gemmill la ikke skjul på sin skuffelse og falt i unåde hos sjefen. Etter det var veien ut porten kort, og han kom ikke tilbake før han returnerte som del av trenerapparatet på 80 – tallet.

Archie Gemmill huskes altså best for noen magiske minutter under VM i Argentina i 1978. Det ble sagt at Skottland hadde et stekt lag og var for mange et «outsiders bet» på tittelen. Skuffelsen var derfor enorm etter 1-1 mot Iran og tap 1-3 mot Peru. Laget trengte nå en tremåls seier mot Nederland i siste kamp i innledende runder mot Nederland. Og skottene leverte. Nesten. I det 68. minutt ga Gemmill laget en 3-1 ledelse etter et fantastisk løp og spill med Kenny Dalglish. Men det holdt ikke. De vant kampen ”bare” 3-2 og måtte vende nesen skuffet hjem. Men målet er altså er kåret til tidenes britiske VM- mål.

Med sin entusiasme og energi var Archie Gemmill en nøkkelspiller i alle sine lag. Samtidig var han kjent som en svært åpenhjertet og ærlig person som alltid sa det han mente. Det kostet altså kanskje en lengre karrière i Nottingham?

Men bidro samtidig til plass i elite-klassen for de vi husker best fra 1970- tallet.

I dag trener Archie Gemmill skotske aldersbestemte landslag.

Se kongemålet her:

Personvernpolicy