Giftig slam ut i Oslfjorden

<p> Opp mot 300.000 liter giftig slam har lekket ut i Oslofjorden etter et uhell på en transportlekter. Arkivfoto: Scanpix. </p>
 Opp mot 300.000 liter giftig slam har lekket ut i Oslofjorden etter et uhell på en transportlekter. Arkivfoto: Scanpix.

Opp mot 300.000 liter giftig slam har lekket ut i Oslofjorden etter et uhell på en transportlekter fra Secora. Oslo Havn er sterkt kritisk til selskapets håndtering av situasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Entreprenørselskapet Secoras transportlekter M079 oppdaget fredag 11. april et 3 til 5 centimeters brudd i skroget. Det ble iverksatt sikringstiltak på lekteren, som lå ved havn ved dypvannsdeponiet i Oslofjorden, men tiltakene var ikke tilstrekkelige. 200 til 300 kubikkmeter med slam har nå lekket ut i fjorden. Det tilsvarer rundt 300.000 liter.

– Vi ble ikke varslet. Det er vi ikke fornøyd med. Vi mener Secora har gjort feil vurderinger. Nå må vi ha en forsikring om at de legger om systemet og gjør andre risikovurderinger hvis lignende skulle oppstå senere. Vi har bedt Secora om en komplett redegjørelse av situasjonen, sier prosjektleder Torild Jørgensen i prosjekt Ren Oslofjord til NTB.

Sikring

Sikringstiltakene som ble gjort var blant annet å sveise på nye stållasker og øke trykket i det hydrauliske systemet til maksimum. Lekteren ble så fortøyd ved deponeringslekteren ved deponiet i påvente av arbeidsoppstart mandag.

– Forbedringstiltakene viste seg allikevel ikke å være tilstrekkelige. Mandag var store deler av massene i lekteren lekket ut. Vi understreker at uhellet ble forårsaket av mekanisk svikt, skriver Secora i en forklaring til Oslo Havn.

Få miljøskader

Siden uhellet skjedde da lekteren lå ved havn på dypvannsdeponiet er eventuelle miljøskader lekkasjen kunne forårsaket begrenset.

– Utslippet har i all hovedsak falt ned på deponiet dit det skulle. Entreprenøren redegjorde før helgen at de valgte å la lekteren ligge der istedenfor å begynne å taue den. Det ser ut til å ha vært en korrekt avgjørelse, sier Jørgensen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus