Frykter bølge av henrettelser

<p>Bilde fra henrettelseskammeret ved Holman Correctional Facility i Alabama, hvor giftsprøytene settes. Foto: Scanpix / AP Photo.</p>
Bilde fra henrettelseskammeret ved Holman Correctional Facility i Alabama, hvor giftsprøytene settes. Foto: Scanpix / AP Photo.

Etter at USA har gitt grønt lys for henrettelser med giftsprøyte, frykter Amnesty en ny henrettelsesbølge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært full stans i henrettelser i USA siden 25. september da Høyesterett vedtok å behandle bruken av trekomponents giftsprøyte som henrettelsesmetode. Alle de 36 statene som har dødsstraff i lovverket, bruker vanligvis giftsprøyte ved henrettelser.

Les også: Gjør klar til nye henrettelser i USA.

Vanligvis henrettes gjennomsnittlig en til to personer ukentlig i USA, det vil si rundt 40 til 60 personer i denne perioden.

Amnesty er nå redd for at myndighetene vil starte en storaksjon for å få bukt med opphopningen av mennesker som venter på dato for henrettelsen.

Det kan bety at mellom 40 og 60 mennesker nå står i umiddelbar fare for å bli henrettet i tillegg til det gjennomsnittlige, ukentlige antallet.

- Dette kan være starten på en henrettelsesbølge der dødsdømte henrettes daglig, frykter Amnesty etter at høyesterett i går stemte for giftsprøytebruk, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

- USA har nå forspilt en gylden sjanse til å behandle spørsmålet om bruk av dødsstraff er noe som hører hjemme i et vestlig demokrati i 2008. Det er synd å se at syv mennesker i høyesterett fortsatt er for å drepe i lovens navn, sier han.

Han velger likevel å se på vedtaket som en mulighet til å sette dødsstraff på den amerikanske dagsorden på nytt.

- Vi får håpe at avgjørelsen skaper en ny offentlig diskusjon om dødsstraff, og at presset fra det amerikanske folket tilslutt blir så stort at myndighetene på nytt må revurdere denne middelalderske avstraffelsesmetoden.

Les også The Death Penalty Worldwide Developments in 2007 (pdf).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus